REAL TIME |

Weather Icon
Παιδεία 30 Αυγούστου 2021

Ο… οδυρμός της αντιπολίτευσης και η αλήθεια για τις βάσεις εισαγωγής

Ο… οδυρμός της αντιπολίτευσης και η αλήθεια για τις βάσεις εισαγωγής
 Παλιότερη φωτογραφία από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, κτίριο ΦΜΣ στο ΑΠΘ.

Ως υποκρισία και προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών χαρακτηρίζεται ο «πόνος», που έπιασε μερικούς για τα τμήματα που πήραν ελάχιστους ή καθόλου φοιτητές, λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ. Αυτά τα τμήματα ήδη είχαν φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων μπήκαν με χαμηλή βαθμολογία προ του 2021.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους υποψηφίων με ικανοποιητική βαθμολογία σημαίνει πολλά.

Πρωτίστως, σημαίνει ότι τα τμήματα αυτά επιβίωναν τεχνηέντως με εισακτέους με βαθμολογίες μικρότερες ακόμη και 8,5/20. Δεν επιτρέπεται να εισάγονται φοιτητές, που είτε δεν ενδιαφέρονται είτε έχουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, μόνον και μόνο για να επιβιώσουν τεχνηέντως αυτά τα τμήματα. Μοιραία, αυτά θα πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν με άλλα του ίδιου πανεπιστημίου ή να μεταφερθούν στην υπό ανασυγκρότηση Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕΙ) ή να μεταφερθούν στα ΙΕΚ.

Όσον αφορά στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καλό είναι να μετριάσει τον λαϊκισμό του, να προσγειωθεί στις απαιτήσεις επιβίωσης της κοινωνίας και να πει αλήθειες. Αλήθειες, που ίσως πικράνουν ή δυσαρεστήσουν κάποιους, αλλά έτσι θα φανεί χρήσιμος. Η πρώτη φορά είναι πάντα δύσκολη, αλλά αναγκαία.

Αναφέρονται – ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου – στον αποκλεισμό 40.000 υποψηφίων από τα πανεπιστήμια. Η αλήθεια είναι ότι έδωσαν εξετάσεις 92.090 και πέρασαν 56.942 σε πανεπιστήμια και 8.594 σε δημόσια ΙΕΚ, ενώ σε λίγες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για επιπλέον 20.000 θέσεις στα δημόσια ΙΕΚ. Ας μην λησμονούμε ότι 22.000 υπέβαλαν το πρόσθετο μηχανογραφικό δελτίο για εγγραφή σε ΙΕΚ, κάτι που υποδηλώνει ότι οι υποψήφιοι για τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν αντιληφθεί πλέον ότι με βαθμολογία 1 ή 2 ή 3/20 δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν Πρόγραμμα Σπουδών πανεπιστημίου.

Σε σχέση με το 2020 εισήχθησαν στα πανεπιστήμια 13.780 λιγότεροι, αλλά όλοι πλέον οι εισαχθέντες έχουν ικανοποιητική βαθμολογία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που δίνει τα εχέγγυα για ουσιαστική παρακολούθηση ενός πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών. Για όλους αυτούς, που υποκριτικά “θρηνούν” ή υπόσχονται να καταργήσουν την ΕΒΕ, δηλαδή να εγγράφουν όλα τα παιδιά στα πανεπιστήμια, ακόμη και με βαθμολογία 2/20, η απάντηση έχει δοθεί ήδη. Είναι ντροπή τους.

Έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη ότι ο μέσος όρος εισαγομένων φοιτητών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 33% των αποφοιτούντων από τα Λύκεια, αντί του 80%, που είχαμε στην Ελλάδα έως το 2020. Το τραγικό αποτέλεσμα εκείνης της πολιτικής ήταν να συνωστίζονται σε «πανεπιστημιακά τμήματα» χιλιάδες νέων ανθρώπων, οι οποίοι είτε ουδέποτε θα αποφοιτούσαν είτε θα τους απονέμετο μετά από χρόνια ένα «Δίπλωμα Ανεργίας».

Η στρατηγική της χώρας μας για την αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να βασίζεται στη λειτουργία των διετούς φοίτησης ΙΕΚ, στην επαναφορά της τριετούς φοίτησης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στην αναβάθμιση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με τη μεταφορά πολλών τμημάτων από την τελευταία στις δύο πρώτες βαθμίδες και την κατάργηση ή τη συγχώνευση πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων.

Όσον αφορά στον ακαδημαϊκό χάρτη (Πανεπιστήμια), θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή ότι οι σχολές και τα τμήματα πρέπει να διαμορφώνονται και να κατανέμονται χωροταξικά με τρόπο που να αντιστοιχεί στη συνεχή διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση και στην απονομή πτυχίων, που θα διασφαλίζουν την εργασία σε τομείς αναγκαίους για την ευημερία των ίδιων και της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, η διάρθρωση των ακαδημαϊκών μονάδων των πανεπιστημίων πρέπει να διασφαλίζει την επάρκεια του διδακτικού και υποστηρικτικού προσωπικού, τη διαθεσιμότητα των αναγκαίων υποδομών, τη γεωγραφική εγγύτητα συναφών τμημάτων, ώστε να επιτυγχάνεται η διεπιστημονικότητα και στη διασύνδεση της παρεχόμενης διδασκαλίας με τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας και τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στο παρελθόν ιδρύθηκαν πανεπιστημιακά τμήματα ανά την επικράτεια χωρίς στρατηγικό προγραμματισμό, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς κανένα ποιοτικό και αναπτυξιακό κριτήριο, χωρίς να τους παρέχονται ούτε οι βασικές αναγκαίες συνθήκες σε επάρκεια προσωπικού και υποδομών, πολύ συχνά με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Για τη συνέχεια  Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube