REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 12 Αυγούστου 2021

Ο φίλος του Ερντογάν, π. Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ, παραδίδεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Ποιος έχει σειρά;

Ο φίλος του Ερντογάν, π. Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ, παραδίδεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Ποιος έχει σειρά;

Ο Ομάρ αλ Μπασίρ με τον φίλο και ομοϊδεάτη του Ταγίπ Ερντογάν

Ο ανατραπείς δικτάτορας του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ θα παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η Υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Μαριάμ Σαντίκ αλ-Μαχντί ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραδώσει τον πρώην πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ και άλλα ονόματα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Σύμφωνα με το Euronews που επικαλείται δημοσιεύμα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων του Σουδάν SUNA, ο ΥΠΕΞ, Mahdi, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα ΔΠΔ Kerim Khan στο κτίριο του υπουργείου στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν το έργο του, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα του πολέμου στο Νταρφούρ.

Ανακοινώνοντας ότι το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να παραδώσει τα πρόσωπα που ζητήθηκαν στο ΔΠΔ και να ενταχθούν στο Καταστατικό του ΔΠΔ Ρώμης, ο Mehdi είπε ότι οι δύο αποφάσεις θα εγκριθούν στην κοινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ΔΠΔ κατηγορεί εδώ και καιρό τον πρώην πρόεδρο Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό, για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ. Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για τον Μπασίρ το 2009 και το 2010.

Το Σουδάν, όπου οι εθνικές, θρησκευτικές και φυλετικές εντάσεις μαίνονταν, βρισκόταν εν μέσω ενός 21ετούς εμφύλιου πολέμου μεταξύ του βορρά και του νότου κατά τα χρόνια που ο Μπασίρ ανέλαβε την εξουσία.

Αν και η κυβέρνηση του Μπασίρ τερμάτισε αυτή τη σύγκρουση με μια συμφωνία το 2005, μια άλλη κρίση ξέσπασε ταυτόχρονα στο Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας.

Ο Μπασίρ επέλεξε να συνεχίσει την εθνοκάθαρση στην εξέγερση που αντιμετώπισε στο Νταρφούρ, ως απάντηση στη βαριά καταστολή των μη αραβικών φυλών. Οπλισε τις αραβικές φυλές, εξαπέλυσε τις πολιτοφυλακές των Γιαντζαβίτ εναντίον των αφρικανικών φυλέών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν.

Τα γεγονότα στο Νταρφούρ είχαν ως αποτέλεσμα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Μπασίρ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Παρόλο που ίσχυε για τον Μπασίρ η διεθνής απαγόρευση ταξιδιών, ο ίδιος είχε αψηφήσει τη Δύση, κάνοντας επισκέψεις την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία.

Οι επισκέψεις του στην Τουρκία το 2008 και το 2017, όταν τον έλεγαν «Χασάπη του Νταρφούρ», προκάλεσε κριτική, ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ απάντησε «Δεν είναι δική σου δουλειά με ποιον θα συναντηθώ» στην κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 4 Μαρτίου 2009, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον τότε Πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, για διάπραξη γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια εγκλήματα έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι μισθοφόροι της Τουρκίας στις περιοχές που έχουν καταλάβει στη βόρεια Συρία, κυρίως στο Αφρίν, την Σερεκάνιγιε και την Γκίρε Σπι.

Πηγή:

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube