Weather Icon

Ο Ερντογάν “ψάχνει” άμεση καταβολή 1,1 δισ. δολαρίων από τη Λιβύη

Ο Ερντογάν “ψάχνει” άμεση καταβολή 1,1 δισ. δολαρίων από τη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης να πληρώσει χρέος 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, που επλήγη από τον πόλεμο, μετέδωσε τη Δευτέρα η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al Ahram, επικαλούμενη το Sky News Arabia.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε, πριν από τη συνάντηση τουρκικής και λιβυκής αντιπροσωπείας.

Αυτό δεν προχώρησε και τα σχέδια αναβλήθηκαν.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουσάρ Πεκκάν με τον υπουργό Προγραμματισμού της Λιβύης Αλ-Ταχίρ Αλ-Τζουχαϊμί, είχαν υπογράψει συμφωνία που άνοιγε τον δρόμο για νέες επενδύσεις και προσκαλούσε τις τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν έργα στη χώρα ενώ παράλληλα προέβλεπε τεράστιες αποζημιώσεις.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι περίπου 100 τουρκικές εταιρείες, οι οποίες εγκατέλειψαν έργα στη Λιβύη το 2011 λόγω του εμφυλίου πολέμου, μπορούν να γυρίσουν άμεσα και να συνεχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν – δίνοντάς τους αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν σε μηχανήματα και απώλεια δομικών προϊόντων, μεταξύ άλλων ευεργετημάτων.

Η συμφωνία επίσης περιέγραφε νέα κατασκευαστικά και πολεοδομικά έργα συνολικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ημιτελή έργα αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων για συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κατασκευαστικά έργα υποδομών υπο δημοπράτηση.

Η Τουρκία υποστήριζε επί χρόνια την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα το Τομπρούκ, ο οποίος υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον Μάρτιο έγινε ο διορισμός μιας νέας κυβέρνησης, τερματίζοντας μια εξαετή διάσπαση, αλλά η Άγκυρα παραμένει και επιμένει να εμπλέκεται σε τεράστιο βαθμό στην χώρα και συνεχίζει να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Ντμπέιμπα.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube