REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις , Ενεργειακά 5 Αυγούστου 2021

Νέο Μπουρλότο στη Χονδρική Ρεύματος

Νέο Μπουρλότο στη Χονδρική Ρεύματος

του Άρη Χατζηγεωργίου

Ενώ οι διακοπές λόγω της πυρκαγιάς απέτρεψαν νέο ρεκόρ στη ζήτηση ρεύματος, ο υπουργός Ενέργειας προέτρεπε τους καταναλωτές να κάνουν… έρευνα αγοράς για να αποφύγουν τις αυξήσεις-σοκ που εφαρμόζει από αύριο η ΔΕΗ

Με ύμνους από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα για την «ελεύθερη αγορά» και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης «ακόμη και για τα πιο απίθανα σενάρια» ξεκίνησε η χθεσινή μέρα, συνεχίστηκε με νέα ημερήσια αύξηση 20% στις τιμές χονδρικής του ρεύματος για να καταλήξει μέσα στους πυκνούς καπνούς της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη που προκάλεσαν διακοπές και αποσταθεροποίηση στο ηλεκτρικό σύστημα.

Οι συνεχείς «βυθίσεις» στην τάση του ρεύματος άρχισαν να πυκνώνουν δραματικά μετά το μεσημέρι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας βλάβες σε ευαίσθητα συστήματα των νοικοκυριών αλλά και δημόσιας χρήσης – όπως η σηματοδότηση που ρυθμίζει την κίνηση των τραμ ή των συρμών προς το αεροδρόμιο.

Εξελίχθηκαν όμως σε διάσπαρτες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές και σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα η ζήτηση φορτίου να μειωθεί το απόγευμα στις 5.00 κατά σχεδόν 10% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη που είχε δώσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Συγκεκριμένα, ενώ εκείνη την ώρα προέβλεπε φορτίο 8.700 Μεγαβατώρων, η πραγματική κατανάλωση ήταν κοντά στις 8.000.

Αυτό το ψαλίδισμα στην κατανάλωση βοήθησε στο να μην προκύψει ένα ολοκληρωτικό μπλακ άουτ ειδικά στην Αττική καθώς είχαν τεθεί εκτός μάχης δύο σημαντικά κυκλώματα του ηλεκτρικού δικτύου: το διπλό κύκλωμα 400.000 Βολτ μεταξύ των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αγίου Στεφάνου και Αχαρνών και το κύκλωμα 150.000 Βολτ που συνδέει Αγιο Στέφανο-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Με την απώλεια αυτών των κυκλωμάτων, κυρίως λόγω του πυκνού καπνού, δέχτηκε σοβαρό πλήγμα ο «νωτιαίος μυελός» του συστήματος ενέργειας, ενώ μετά τις 6.30 μ.μ. ξεκίνησε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες. Η ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη έκανε γενική αναφορά σε εναλλακτικές λύσεις για την τροφοδοσία περιοχών σε Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά.

Οι φλόγες που κατέστρεφαν επί ώρες πολύτιμα δάση και περιουσίες στους πρόποδες της Πάρνηθας επισκίασαν προσωρινά τη φωτιά που πυροδοτείται στις τσέπες των καταναλωτών από τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και η προβλεπόμενη μέση τιμή χονδρικής για σήμερα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με χθες. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή έφτασε στα 185,59 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (έναντι 154,08 μόλις χθες και 50 ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο), ενώ στον πίνακα εμφανίστηκε για πρώτη φορά αριθμός μεγαλύτερος του 200 καθώς η ανώτατη τιμή το μεσημέρι θα φτάσει τα 205 ευρώ.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

Παρά ταύτα, σε εμφάνισή του νωρίτερα το πρωί στον τηλεοπτικό Σκάι («Αταίριαστοι»), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας προσπάθησε να υποστηρίξει ότι όλα βαδίζουν βάσει οργανωμένου σχεδίου της κυβέρνησης προς την «πράσινη μετάβαση», χωρίς να καταφέρει να απαντήσει στα όσα πρόβαλε η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο για τις αυξήσεις-σοκ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Στα, ομολογουμένως, επίμονα ερωτήματα των παρουσιαστών της εκπομπής για το πόσο μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό, ο κ. Σκρέκας κατέληξε να χαρακτηρίσει το θέμα «τεχνική λεπτομέρεια» καθώς τώρα «προέχει η προσπάθεια να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρισμού». Ο υπουργός ρωτήθηκε επανειλημμένως για το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» και τις αυξήσεις έως 70%. «Αυτό δεν είναι σωστό», απάντησε, χωρίς όμως στη συνέχεια να εξηγήσει. Υποστήριξε μόνο ότι οι καταναλωτές πρέπει να ψάξουν τα «πακέτα» που δίνουν οι εμπορικές εταιρείες και να βρουν ποιο είναι εκείνο που τους συμφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Πέμπτη, η ΔΕΗ εφαρμόζει νέο τρόπο υπολογισμού στο τιμολόγιο Γ1, όπου πρωταρχικό ρόλο παίζει η αύξηση στην τιμή χονδρικής σε σχέση με τη βάση των 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Εάν ληφθεί υπόψη ότι η μέση τιμή Ιουλίου είναι 100 ευρώ, αυτό σημαίνει αύξηση 100%, ενώ άγνωστο είναι πού θα καταλήξει ο Αύγουστος δεδομένου ότι σήμερα η μέση τιμή είναι 185,59 ευρώ (270% σε σχέση με την τιμή βάσης!).

Ο κ. Σκρέκας προσπάθησε να πει ότι αυτό είναι το κόστος που διεθνώς καταβάλλεται για την «πράσινη μετάβαση» και μέχρι να παράγεται ηλεκτρισμός από Ανανεώσιμες Πηγές και υδρογόνο – μέσα που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα το οποίο προκαλεί κλιματική κρίση. Στην κριτική ότι η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τους φορείς (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ) με τους οποίους συσκέπτεται για να προφυλάξει τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, απάντησε κυνικά: «Τι σχέση έχει αν μια μονάδα είναι δημόσια ή ιδιωτική στον τρόπο με τον οποίο παράγει ρεύμα», και μετά υποστήριξε ότι το κράτος ελέγχει «απόλυτα» την ηλεκτρική αγορά μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Λίγο αργότερα, πάντως, παραδέχτηκε ότι η ΡΑΕ έδωσε την εντολή για την αλλαγή τιμολόγησης από τη ΔΕΗ από αύριο 5 Αυγούστου.

Σε σχέση με την επισήμανση της «Εφ.Συν.» ότι για να μην καταρρεύσει το σύστημα επαναλειτούργησαν λιγνιτικές μονάδες που ήταν επί μήνες κλειστές, όπως στη Μεγαλόπολη, ο κ. Σκρέκας προσπάθησε να πει ότι «είναι λάθος» προσθέτοντας ότι ήταν η ΔΕΗ που αποφάσισε να σβήσουν από το 2023, ενώ ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει απόσυρση το 2028. Τόνισε ότι το κράτος επιδοτεί ευάλωτα νοικοκυριά και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Δεν αναφέρθηκε πάντως στις επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων – ίσως γιατί και εκείνα φορτίζονται το βράδυ, την ώρα δηλαδή που ο ίδιος απηύθυνε και πάλι έκκληση να μην ανάβουν ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες, διότι εκείνη την ώρα δεν αποδίδουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η ειρωνεία της ΓΕΝΟΠ

Σχετικό με την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ήταν και σχόλιο του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη που έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα για τις «μονάδες βάσης» που «μπορούν να δώσουν μεγάλη παραγωγή χωρίς να είναι εξαρτημένες από τα … δειλινά, τα ηλιοβασιλέματα, το ψιλοβρόχι και το αεράκι»! «Και στην ελληνική περίπτωση, όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας (χρόνος κλεισίματος των ανθρακικών μονάδων το 2038) και της Πολωνίας (χρόνος κλεισίματος των μονάδων το 2050), είναι οι λιγνιτικές μονάδες», τονίζει ο κ. Αδαμίδης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι με την απόφασή του για εσπευσμένη απόσυρσή τους «άφησε τη χώρα εκτεθειμένη από ενεργειακή άποψη στις εισαγωγές και στο εισαγόμενο φυσικό αέριο».

(από efsyn.gr)

energia
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube