REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν , ΗΠΑ , Τουρκία 4 Αυγούστου 2021

Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας λόγω των Αφγανών που προσφεύγουν στην Τουρκία

Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας λόγω των Αφγανών που προσφεύγουν στην Τουρκία

Αντίθετη η Τουρκία στο σχέδιο των ΗΠΑ για μετεγκατάσταση Αφγανών στο έδαφός της

Η Άγκυρα επέκρινε σήμερα ένα αμερικανικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την προσωρινή εγκατάσταση σε τρίτες χώρες, ανάμεσά τους και η Τουρκία, Αφγανών που κινδυνεύουν από τα αντίποινα των Ταλιμπάν λόγω των δεσμών τους με τις ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα νέο πρόγραμμα υποδοχής μεταναστών από το Αφγανιστάν ενόψει της πλήρους απομάκρυνσης των αμερικανικών δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά μετφραστές που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις, Αφγανούς που εργάστηκαν σε χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ έργα και εργαζόμενους σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή δημοσιογραφικούς ομίλους με έδρα τις ΗΠΑ.

Βάσει αυτού προβλέπεται η μετεγκατάσταση των Αφγανών σε τρίτες χώρες της περιοχής για περίπου έναν χρόνο, όσο καιρός χρειάζεται δηλαδή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής βίζας.

Όμως η Τουρκία, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, δήλωσε ότι ποτέ δεν ρωτήθηκε. Η Άγκυρα φοβάται ένα νέο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων.

“Είναι απαράδεκτο να αναζητείται μια λύση σε ένα πρόβλημα μέσα στη χώρα μας χωρίς τη συγκατάθεσή της”, επεσήμανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αργά χθες Τρίτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει την Τουρκία και το Πακιστάν ως πιθανές χώρες προσωρινής μετεγκατάστασης των Αφγανών.

Το τουρκικό υπουργείο εκτίμησε ότι το αμερικανικό σχέδιο θα προκαλέσει ” μεγάλη μεταναστευτική κρίση στην περιοχή μας”.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επισημάνει ότι Τούρκοι αξιωματούχοι διεξάγουν συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο με Αφγανούς ομολόγους τους για το θέμα.

Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των Αφγανών που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε τη Δευτέρα: “Δεν έχω ακριβείς αριθμούς για την Τουρκία. Θα έλεγα ότι δεν έχουμε δει σημαντικές ροές, αλλά έχουμε δει έναν αριθμό ατόμων”.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε από την πλευρά του ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να αναλάβουν την προστασία των Αφγανών, μπορούν να το κάνουν με “απευθείας πτήσεις”.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube