Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 3 Αυγούστου 2021

Νέα ένταση στις αμερικανορωσικές σχέσεις – Οι ΗΠΑ απελαύνουν 24 Ρώσους διπλωμάτες

Νέα ένταση στις αμερικανορωσικές σχέσεις – Οι ΗΠΑ απελαύνουν 24 Ρώσους διπλωμάτες

Γιατί απελαύνονται 24 Ρώσοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έντουαρντ Πράις δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με το αν οι αιτήσεις επέκτασης της άδειας παραμονής τους θα εξεταστούν ή θα απορριφθούν.

Ο Ρώσος Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή σε 24 Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο πρέσβης Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό The National Interest ότι η πρεσβεία έλαβε μια λίστα με 24 Ρώσους διπλωμάτες που αναμένεται να φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

“Σχεδόν όλοι θα φύγουν χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να αντικατασταθούν, καθώς η Ουάσιγκτον ξαφνικά αυστηροποιεί τις διαδικασίες έκδοσης βίζας”, δήλωσε ο Αντόνοφ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έντουαρντ Πράις επιβεβαίωσε επίσης ότι αναμένεται να φύγουν Ρώσοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό της κατάστασης από τον Αντόνοφ ως «λάθος»: «Υπάρχει όριο ισχύος βίζας τριών ετών για τους Ρώσους, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Όταν λήξουν οι θεωρήσεις, όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτοί οι άνθρωποι αναμένεται να φύγουν από τη χώρα ή να υποβάλουν αίτηση για παράταση. Αυτό συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.”

Ο Price δεν ανέφερε εάν οι αιτήσεις επέκτασης της βίζας θα εξεταστούν ή θα απορριφθούν.

Η ένταση δεν πέφτει

Ο Αντόνοφ είπε ότι από τη σύνοδο κορυφής που έγινε μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη τον Ιούνιο, η κατάσταση στις πρεσβείες και στις δύο χώρες δεν έχει αλλάξει. Ο Αντόνοφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Σάλιβαν, επέστρεψαν στα καθήκοντά τους αφού ανακλήθηκαν για διαβουλεύσεις.

«Οι ρωσικές διπλωματικές αποστολές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάζονται να λειτουργούν υπό επιταχυνόμενους και άνευ προηγουμένου περιορισμούς. Η απέλαση των διπλωματών πραγματοποιείται κατά καιρούς με πολύ εξαναγκαστικές δικαιολογίες. “Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε μονομερώς ένα όριο τριών ετών στην περίοδο παραμονής για το ρωσικό προσωπικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο από όσο γνωρίζουμε δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα”, είπε.

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Κρεμλίνο περιόρισε 182 υπαλλήλους που εργάζονταν σε τοπικά γραφεία των αμερικανικών υπουργείων στη Ρωσία με μια τοπική απαγόρευση πρόσληψης που επέβαλε νωρίτερα φέτος ως απάντηση στις ΗΠΑ που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες. Με αυτόν τον τρόπο, πολλές διπλωματικές αποστολές και εγκαταστάσεις και στις δύο χώρες κινδυνεύουν να κλείσουν εντελώς.

Αναφέρεται ότι οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν λόγω της παρέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και το 2020, τη δηλητηρίαση ενός πρώην Ρώσου κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη σύλληψη του αξιωματικού της αντιπολίτευσης Aleksei Navalny και την καταστολή των υποστηρικτών του, το χακάρισμα των ομοσπονδιακών θεσμών και τομέων των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ρωσία αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες.

Ασφυκτικός περιορισμός στις θεωρήσεις εισόδο

Μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία ανέστειλε τις συνήθεις προξενικές υπηρεσίες της και επεξεργάζεται βίζες μεταναστών μόνο σε καταστάσεις ζωής ή θανάτου από τον Μάιο.

Αναφέρεται ότι η αναστολή των προξενικών υπηρεσιών φέρνει Ρώσους επιχειρηματίες, φοιτητές ανταλλαγής και ζευγάρια σε δύσκολη κατάσταση.

Πηγή: Euronews, artigercek.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube