REAL TIME |

Weather Icon

Middle East Eye: Τουρκία και Κατάρ θα κλείσουν συμφωνία με τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Middle East Eye: Τουρκία και Κατάρ θα κλείσουν συμφωνία με τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Τουρκία και Κατάρ εναγκαλίζονται τους Ταλιμπάν

Η Άγκυρα σχεδιάζει να διατηρήσει την παρουσία της στην Καμπούλ για να διασφαλίσει τα πολιτικά και εμπορικά της συμφέροντα, μαζί με την υποστήριξη του Κατάρ, ενώ οι Ταλιμπάν ζητούν αναγνώριση καθόσον φαίνεται.

Συγκεκριμένα η Τουρκία και το Κατάρ θα εκμεταλλευτούν από κοινού το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την Άγκυρα να παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως είπαν στο ειδησεογραφικό ιστότοπο Middle East Eye (MEE) δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Το προσχέδιο μάλιστα της εν λόγω συμφωνίας θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία κατόπιν διαβουλεύσεων για το θέμα με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων της από το αεροδρόμιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αφού οι συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να συνεχίσει να τοποθετεί στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, όπως κι επιθυμούσε.

Το προσχέδιο της συμφωνίας

Υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει στην Τουρκία την ευκαιρία να διαχειριστεί το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, αλλά ο ίδιος επέμεινε στην παροχή ασφάλειας στην περιοχή μέσω τούρκικών στρατευμάτων.

Εντούτοις, και οι δύο πλευρές επεξεργάζονται ένα σχέδιο συμφωνίας που θα μπορούσε να επιλύσει το παραπάνω ζήτημα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του MEE.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κύρια σημεία του σχεδίου συμφωνίας περιλαμβάνουν:

  • Η Τουρκία να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
  • Τουρκία και Κατάρ να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο σε κοινοπραξία
  • Η Άγκυρα να παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, το προσωπικό της οποίας θα αποτελείται από πρώην τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς.
  • Τα επιπλέον μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, που δρούσαν με τα προσωπικά ρούχα για να εξασφαλίσουν το τουρκικό τεχνικό προσωπικό, δεν θα εγκαταλείψουν την περίμετρο του αεροδρομίου.
  • Αξίζει να επισημανθεί ότι η πρώην αφγανική κυβέρνηση είχε ήδη αναθέσει τη σύμβαση για το αεροδρόμιο τον περασμένο Οκτώβριο σε κοινοπραξία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πολλοί εκπρόσωποι των Ταλιμπάν αρνήθηκαν να απαντήσουν στις έρευνες του MEE σχετικά με το θέμα, λέγοντας ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης για το εν λόγω ζήτημα.

Απομένουν ειδικές δυνάμεις

Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί ανοιχτή την πρεσβεία της στην Καμπούλ και δεν έχει εκκενώσει τον πυρήνα του διπλωματικού της προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη.

Υπάρχει επίσης μια σειρά τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην Καμπούλ για την προστασία της πρεσβείας, καθώς και στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, για ενδεχόμενα απρόοπτα.

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το ΜΜΕ, η Τουρκία φυλάσσει το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ από εξωτερικές επιθέσεις.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η Άγκυρα ήταν κοντά στο να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για συνέχιση της αποστολής, αλλά η σαρωτική κατοχή της χώρας από τους Ταλιμπάν άλλαξε δραματικά τις συνθήκες.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο MEE ότι πιστεύουν ότι η διατήρηση της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν θα τους βοηθήσει να προστατεύσουν τα τουρκικά εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής ενός κύματος προσφύγων να εισέλθουν στην Τουρκία ζητώντας άσυλο στην Ευρώπη.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα μπορούσε να συνεχίσει να διευκολύνει την παροχή βοήθεια από το εξωτερικό καθώς και τις επενδύσεις στη χώρα κατά τη μεταβατική περίοδο, αλλά και να εξασφαλίσει σχετική σταθερότητα στην Καμπούλ.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube