Weather Icon
Ορθοδοξία , Ποντιακό Ζήτημα 15 Αυγούστου 2021

Καλεντερίδης: Χωρίς τις ενέργειες του Ιβάν Σαββίδη η Παναγία Σουμελά δεν θα ξαναλειτουργούσε

Καλεντερίδης: Χωρίς τις ενέργειες του Ιβάν Σαββίδη η Παναγία Σουμελά δεν θα ξαναλειτουργούσε

Ο Ιβάν Σαββίδης στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που έγινε στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νικήτας Κώτσιαρης

Η πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων έγινε το 2010

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του OPEN ήταν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο συγγραφέας, εκδότης και αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος με αφορμή την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα αναφέρθηκε στο ρόλο του Ιβάν Σαββίδη.

«Επειδή παρακολούθησα το διπλωματικό και το πολιτικό σκέλος της επαναλειτουργίας της Παναγίας Σουμελά [σ.σ. στον Πόντο]– χωρίς να έχω κάποιο ιδιαίτερο λόγο που το λέω–, εάν δεν υπήρχαν οι ενέργειες του Ιβάν Σαββίδη η Παναγία Σουμελά δεν θα ξαναλειτουργούσε. Αυτό το καταθέτω διότι παρακολούθησα όλα τα τεκταινόμενα, κυρίως μέσα από τον τουρκικό Τύπο εκείνο το διάστημα», δήλωσε.

Μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων και τον ξεριζωμό, η πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά –η οποία πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο– έγινε το 2010, αφότου χρειάστηκε να περάσουν 87 χρόνια. Το μνημείο έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2015 για εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.

Πέρσι, που είχε ανοίξει μερικώς για το κοινό, πραγματοποιήθηκε ξανά Θεία Λειτουργία, αλλά χωρίς την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, κάτι που έγινε φέτος, αλλά και πάλι με περιορισμένο αριθμό πιστών λόγω της πανδημίας.

https://www.pontosnews.gr/661146/pontos/kalenteridis-ivan-savvidis-panagia-soymela/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube