Weather Icon
Απόψεις , Περιβάλλον 11 Αυγούστου 2021

Ηρόστρατοι

Ηρόστρατοι

Του Κώστα Κόλμερ

Προβληματίζεται η ΕΣΤΙΑ – δικαίως – ότι δεν είναι δυνατόν να καίγεται η πολύπαθος Αττική απ’ άκρου εις άκρον και να οφείλεται τούτο μόνο «στα ακραία καιρικά φαινόμενα» κι όχι εις σχέδιον αποσταθεροποιήσεως της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη , που «τα ’χει πάει τόσο καλά σ’ όλα» (ΣΣ: στις πανδημίες, «διερευνητικές» με την Τουρκία, προσφυγικές ροές, ενεργειακές πηγές, Τράπεζες κλπ). Υπόθεσιν εργασίας κάνει η φιλόπατρης εφημερίς ότι οι πυρκαγιές μπορεί να οφείλονται στην «Τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ» – δεν είναι δα και η πρώτη φορά – στη  «εργαλειοποιήση»  πτωχοδιαβόλων – πέρυσι κόντεψαν να πλημμυρήσουν τον νομό Έβρου κι αν δεν ήταν ο Ελληνικό Στρατός με άξια ηγεσία, θα το είχαν επιτύχει. Ενίοτε σε εμπρησμούς «εξ αμελείας  ή από «οικοπεδοφαγία» . Τέλος φωτιές βάζουν ψυχοβλαβείς  και είναι αρκετοί.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλους «υπόπτους»: Της ανατρεπτικής αριστεράς ή της ανεμβολιάστου «δεξιάς» που έμεινε εκτός νυμφώνος στις φωτογραφικές πολεοδομικές ρυθμίσεις πυριμάχων περιοχών αλλά τίθεται ζήτημα αποδείξεως που θέλει τον Σέρλοκ Χολμς της.

Προ του πολέμου, το κλεινόν άστυ είχε 700.000 κατοίκους που παρά τα προβλήματα (λειψυδρία, σκόνη και ύπνος το θέρος στις ταράτσες) τα ‘βγαζαν πέρα χωρίς φωτιές τα καλοκαίρια , παρά τον Κλήδονα και με  μια-δυο πλημμύρες τον χειμώνα στις κοίτες του Ιλισού και Ποδονίφτη όπου κατοικούσαν πρόσφυγές της Ιωνίας.

Η ιλιγγιώδης αύξηση του πληθυσμού της πρωτευούσης μεταπολεμικώς άρχισε εξ αιτίας του ανταρτοπολέμου και της εγκατάλειψης της υπαίθρου από ανασφαλείς χωρικούς. Εν συνεχεία, από ανέργους που εύρισκαν γλίσχρο μισθό και συντόμως σύνταξη στο δημόσιο και ακολούθως από ψηφοφόρους των κομμάτων που απασχολούνται στην παρασιτική οικονομία.

Όταν τα κόμματα αντελήφθησαν την εκλογική έλξη των ετεροδημοτών συνετάχθησαν με τους συμβούλους των εξουσιαστών και μέσω της αντιπαροχής, της κατ’ όροφον ιδιοκτησίας και των «επανοσηκωμάτων» και των «κατωπερίμενε» των πολυκατοικιών , έλυσαν το οικιστικό πρόβλημα του επταπλασίου πληθυσμού της «Αθήνας» .’Ηλθε κι η χούντα που επέτρεψε τα ψηλά κτίρια  και έτσι το ζείδωρο μελτεμάκι έπαυσε να φυσάει στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο, να δροσίζει τους παράλιους κατοίκους τις νύκτες της ζέστης.

 Όπως ήταν φυσικό, ο οικονομικά δυνάμενος πληθυσμός του κέντρου της πόλεως  μετεκινήθη στα βόρεια προάστια και μεταπολιτευτικώς στα νότια , βοηθούσης και της  αναπτύξεως του Πειραιώς. Ούτως η θερμοχωριτικότης του λεκανοπεδίου εξηντλήθη.

Σαν μη έφθανε η αύξηση του πληθυσμού της πρωτευούσης που πλησιάζει το ήμισυ της χώρας , το εξαντλούμενο φυσικό περιβάλλον των Αθηνών υπέστη άλλες δύο υπονομεύσεις: απ’ το αεροδρόμιο των Σπάτων απ’ όπου απογειώνονται κάθε λεπτό τεράστια αεροσκάφη βομβαρδίζοντας το διάσελο Πεντέλης-Πάρνηθας με τόνους ατελών καυσαερίων και οι αδιέξοδοι εθνικές οδοί Πειραιώς-Λαμίας ως και Αττική Οδός με  τον τεράστιο αυτοκινητικό φόρτο – ήδη αμφότερες κεκορεσμένες.

Τώρα ετοιμάζεται άλλη μία  «αξιοποίηση»: του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού που ως λέγεται θ’ απασχολεί 600.000 πρόσωπα – οπόταν πάει κι η εναπομένουσα παραλία-πνεύμων μέχρις Βουλιαγμένης – ήδη υπεροικοδομημένη.

-Αλλά πόθεν θα προέλθουν οι μέλλοντες να εργασθούν  και κατοικήσουν στο Ελληνικό;

– Από την φθίνουσα επαρχία, την λεβεντογέννα Αλβανία κι από το …Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μπάγκλαντες, με τζαμί έτοιμο κάτω από την Ακρόπολη να τους περιμένει. Κροίσοι από την Κίνα, ζάπλουτοι απ’ τις ισλαμικές χώρες και λατινοαμερικανοί μαφιόζοι  έχουν ήδη εκδηλώσεις αγοραστικό ενδιαφέρον για τους ουρανοξύστες του Ελληνικού.  

Υπό τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες αυτές όχι μόνο ο Υμηττός, η Πεντέλη, Πάρνηθα θα γίνουν παρανάλωμα του πυρός αλλά και ο Κιθαιρώνας,  Ελικώνας κι ο Παρνασσός  που δεν είναι μακράν από τις ψηφιακές «λεωφόρους» που κτίζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο  …παράκαμψης των νόμων της φύσεως.

Περί Αποσυγκέντρωσης της πρωτευούσης ουδείς λόγος, ούτε ένα ευρώ.  

energia         
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube