REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν 9 Αυγούστου 2021

Ιράν: Ο νέος πρόεδρος Ραΐσι επέλεξε ως πρώτο αντιπρόεδρο έναν αξιωματούχο σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ιράν: Ο νέος πρόεδρος Ραΐσι επέλεξε ως πρώτο αντιπρόεδρο έναν αξιωματούχο σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του αυτή την εβδομάδα, διόρισε σήμερα ως πρώτο αντιπρόεδρο τον διευθυντή ενός ισχυρού ιδρύματος σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον ιστότοπο της προεδρίας.

Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ διηύθυνε από το 2017 το Ίδρυμα της Τάξης του Ιμάμη (Setad), αφού κατέλαβε διάφορα επίσημα αξιώματα στην επαρχία Χουζεστάν (νοτιοδυτικά).

Το Setad ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 προκειμένου να διαχειριστεί τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και έγινε στην πορεία των χρόνων ένας σημαντικός οικονομικός όμιλος του κράτους με τμήματα σε διάφορους τομείς περιλαμβανομένης της υγείας.

Το Setad, ο πρόεδρος του οποίου διορίζεται από τον Ιρανό ανώτατο ηγέτη, είναι κυρίως υπεύθυνο, μέσω του Iδρύματος Barekat, για την ανάπτυξη του πρώτου ιρανικού εμβολίου κατά της Covid-19, το οποίο έλαβε τον Ιούνιο άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές στη χώρα.

Το ίδρυμα Setad όπως και ο Μοχμπέρ περιλαμβάνονται από τον Ιανουάριο στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει πως το Setad “είχε τμήματα σχεδόν σε όλους τους τομείς της ιρανικής οικονομίας, κυρίως στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις οικονομικές υπηρεσίες”.

Νικητής των προεδρικών εκλογών της 18ης Ιουνίου που σημαδεύτηκαν από ποσοστό αποχής ρεκόρ, ο υπερσυντηρητικός Ραΐσι διαδέχεται τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί.

Ο πρώην επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής επικρίθηκε από τη Δύση για τα πεπραγμένα του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του από το 2019.

Ο πρόεδρος Ραΐσι επέλεξε επίσης τον Γκολαμχοσεΐν Εσμαΐλί, μέχρι τώρα εκπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής, ως επικεφαλής του γραφείου του.

Πρώην εισαγγελέας, ο Εσμαΐλί περιλαμβάνεται μεταξύ των προσώπων στα οποία έχει επιβάλει κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν από το 2011 στη μαύρη λίστα της, ενόσω ήταν επικεφαλής του οργανισμού φυλακών, για “σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η προεδρία του Ραΐσι θα εδραιώσει την εξουσία των συντηρητικών, που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του 2020, οι οποίες σημαδεύτηκαν από την απόρριψη χιλιάδων μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών υποψηφίων.

Υπερσυντηρητικό μέλος του Κοινοβουλίου (2004-2016, 2020), ο Αλιρεζά Ζακανί, εξελέγη σήμερα δήμαρχος της Τεχεράνης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Ζακανί, που αναμένεται να παραιτηθεί από βουλευτής προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του, διαδέχεται τον Πιρούζ Χανασί, έναν βετεράνο της δημόσιας υπηρεσίας με εμπειρία στην αστική ανάπτυξη ο οποίος θεωρείτο προσκείμενος στο στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών.

Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2021, ο 55χρονος, που διαθέτει διδακτορικό στην πυρηνική ιατρική, είχε αποσυρθεί υπέρ του Ραΐσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube