Weather Icon
Αφγανιστάν , Τουρκία 30 Αυγούστου 2021

Η τουρκική παραστρατιωτική μονάδα SADAT, που εκπαιδεύει τον ISIS, στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ;

Η τουρκική παραστρατιωτική μονάδα SADAT, που εκπαιδεύει τον ISIS, στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ;

Η Τουρκία με παραστρατιωτικούς αναλαμβάνει την ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ Χαμίντ Καρζάι;

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η Τουρκία φιλοδοξούσε να αναλάβει την ασφάλεια αλλά και τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά το προγραμματισμένο σχέδιο δεν υλοποιήθηκε αφού οι Ταλιμπάν απέκτησαν απροσδόκητα τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Τώρα, με την νέα κατάσταση, οι συζητήσεις για το αεροδρόμιο μεταξύ Τουρκίας και Ταλιμπάν συνεχίζονται. Υποστηρίχθηκε ότι προτάθηκε στους Ταλιμπάν η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ Χαμίντ Καρζάι από την κοινοπραξία που θα σχηματίσουν η Τουρκία και το Κατάρ και ότι αυτή η προσφορά θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους Ταλιμπάν.

Θα προστατεύσει η SADAT το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ Χαμίντ Καρζάι;

Υποστηρίχθηκε ότι η συμφωνία, η οποία θα παρέχει προστασία μέσω κοινοπραξίας στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ Χαμίντ Καρζάι, σε συνεργασία με την Τουρκία και το Κατάρ, είναι έτοιμη να λάβει έγκριση από τους Ταλιμπάν.

Επιπλέον, ενώ στο κείμενο της συμφωνίας υποστηρίχθηκε ότι μια κοινοπραξία που θα σχηματιζόταν από την Τουρκία και το Κατάρ θα λειτουργούσε το αεροδρόμιο, ο ισχυρισμός ότι μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία από την Τουρκία θα παρείχε ασφάλεια έφερε στο μυαλό την εταιρεία παραστρατιωιτκών SADAT.

Η Τουρκία φιλοδοξούσε να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αλλά το προγραμματισμένο σχέδιο δεν υλοποιήθηκε αφού οι Ταλιμπάν απέκτησαν απροσδόκητα τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Οι συζητήσεις για το αεροδρόμιο μεταξύ Τουρκίας και Ταλιμπάν συνεχίζονται.

Είναι η εταιρεία SADAT;

Ένα από τα άρθρα της συμφωνίας, ότι μια ιδιωτική τουρκική εταιρεία αποτελούμενη από πρώην στρατιώτες και αστυνομικούς θα εκτελέσει το καθήκον της προστασίας, έφερε στο νου την SADAT, την οποία διευθύνει ο ισλαμιστής απόστρατος συνταγματάρχης Adnan Tanrıverdi, πρώην σύμβουλος του προέδρου του AKP, Recep Tayyip Ερντογάν.

Τι είναι η εταιρεία παραστρατιωτικών SADAT και ποιος είναι επικεφαλής της;

Η SADAT (International Defense Consulting Construction Industry and Trade Inc.) ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2012. Η ίδρυση της εταιρείας περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως στρατιωτική και εσωτερική εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της άμυνας και προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στη διεθνή σκηνή.

Επικεφαλής της SADAT είναι ο Adnan Tanrıverdi, απόστρατος συνταγματάρχης που υπηρέτησε ως σύμβουλος του προέδρου του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και αποστρατεύθηκε επειδή ήταν αντιδραστικός (ισλαμιστής). Ο Adnan Tanrıverdi διορίστηκε επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το 2016. Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 μετά από δηλώσεις ότι “το Ισλάμ θα επικρατήσει στον κόσμο”.

Ενώ υποστηρίζεται ότι η SADAT έχει σχέσεις με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Al Nusra, η Al Qaeda και το ISIS, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι μαχητές του ISIS εκπαιδεύονται από τη SADAT. Τέλος, το ηγετικό στέλεχος της εθνικιστικής μαφίας, Sedat Peker, ισχυρίστηκε ότι η SADAT έστειλε μερικά από τα όπλα που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στη Συρία.

Πηγή: gazetemanifesto.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube