REAL TIME |

Weather Icon

Η Ρωσία θα είναι πάντα μέρος της Ευρώπης, οπότε είναι καιρός να βελτιωθούν οι σχέσεις, λέει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στον απεσταλμένο της Μόσχας

Η Ρωσία θα είναι πάντα μέρος της Ευρώπης, οπότε είναι καιρός να βελτιωθούν οι σχέσεις, λέει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στον απεσταλμένο της Μόσχας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ και ο Αυστριακός ομόλογός του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ περπατούν κατά μήκος του διαδρόμου στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βιέννη.
.
R.T.25 Αυγ, 2021.

Ο ανώτερος διπλωμάτης της Αυστρίας προειδοποίησε ότι οι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και ΕΕ έχουν σημειώσει ιστορικά χαμηλά επίπεδα και υποστήριξε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει τώρα να εργαστούν επειγόντως για να αλλάξουν τα πράγματα και να συγκροτήσουν εταιρική σχέση, δεδομένης της σημασίας των οικονομικών σχέσεων.

Σε ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη έπειτα από συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ  αναφέρθηκε  στη δυσοίωνη κατάσταση των διμερών υποθέσεων. «Είναι οδυνηρό να συνειδητοποιούμε ότι οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο τους αυτή τη στιγμή», ανέφερε.
.
«Το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής έχει ενταθεί όλο και περισσότερο πρόσφατα, και αυτό δεν μπορεί να είναι και δεν πρέπει να είναι προς το συμφέρον μας, πρόσθεσε ο Σάλενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας ότι η Βιέννη έχει σημαντικές διαφορές με τη Μόσχα σε ζητήματα όπως η φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αποτελεί μέρος της πραγματικότητας της Ευρώπης και θα συνεχίσει να είναι, επομένως η προσέγγιση με την ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα.
.
Τον Ιούνιο, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έθεσε την ανάγκη καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία. «Στο τέλος, για μένα –είπε- είναι απολύτως σαφές ότι η ειρήνη στην Ευρώπη είναι δυνατή μόνο με τη Ρωσία, και όχι εναντίον της». Ο Κουρτς πρόσθεσε ότι είναι «ενάντιος σε πρόσθετες κυρώσεις ως αυτοσκοπό… διότι απαιτείται αποκλιμάκωση. Είναι δύσκολο, αλλά η συνεχής επιδείνωση δεν είναι ο τρόπος που θέλουμε να πάμε».  Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί στην Ευρώπη μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία και οι δύο οντότητες συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κατά τον καγκελάριο της Αυστρίας
.
Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε τη σημασία της Ρωσίας για την ΕΕ ως ενός από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της, σημειώνοντας ότι περίπου 600 Αυστριακές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στη Ρωσική αγορά, παρέχοντας θέσεις εργασίας και στα δύο έθνη.
.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη, ο Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί και «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το Αφγανιστάν από το να γίνει ξανά εκκολαπτήριο διεθνούς τρομοκρατίας». Ο Σάλενμπεργκ ανέφερε ότι είναι επίσης απαραίτητο να ενισχυθεί η σταθερότητα και να αποτραπεί «ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης», λέγοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τους Αφγανούς».
.
Την προηγούμενη ημέρα, ο Λαβρώφ επέκρινε αξιωματούχους της ΕΕ οι οποίοι, όπως ανέφερε, ανησυχούν περισσότερο πως  Ρωσία και  Κίνα θα βγουν  κερδισμένες από το χάος στη χώρα της Κεντρικής Ασίας παρά για τη δεινή θέση των απλών Αφγανών. Τα σχόλιά του προκάλεσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος είχε δηλώσει ότι «αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους Κινέζους και τους Ρώσους να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης και να είναι υποστηρικτές της Καμπούλ, και  να γινόμαστε άσχετοι».
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube