Ηνωμένο Βασίλειο , Ρωσία 13 Αυγούστου 2021

Η Ρωσία θα απελάσει δημοσιογράφο του BBC

Η Ρωσία θα απελάσει δημοσιογράφο του BBC

H δημοσιογράφος του BBC Σάρα Ρέινσφορντ

Νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Αγγλίας

Μέχρι το τέλος του μήνα έδωσε τελεσίγραφο η Ρωσία σε δημοσιογράφο του BBC για να εγκαταλείψει τη χώρα, κάτι που, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι αντίποινα για τις διακρίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και την άρνησή του να χορηγήσει βίζα στους δημοσιογράφους της χώρας.

Πρόκειται για τη δημοσιογράφο Σάρα Ρέινσφορντ, η οποία θα πρέπει να φύγει όταν λήξει η βίζα της στις 31 Αυγούστου, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κρατική Rossiya-24, επικαλούμενη άγνωστες πηγές, ανέφερε αργά την Πέμπτη ότι η βίζα της δημοσιογράφου του BBC δεν ανανεώθηκε.  Ούτε η Ρέινσφορντ ούτε το BBC στη Μόσχα έχουν σχολιάσει σχετικά.

Η κίνηση έρχεται την ώρα που οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση βρίσκονται κοντά σε ιστορικό χαμηλό στην μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή και εν μέσω της σκληρότερης καταστολής του Κρεμλίνου κατά της εγχώριας αντιπολίτευσης εδώ και χρόνια.

Η κυβέρνηση έχει αναγκάσει πολλά ανεξάρτητα ειδησεογραφικά πρακτορεία να κλείσουν ή να προσδιοριστούν ως «ξένα πρακτορεία» και ξεκίνησε ποινικές υποθέσεις εναντίον πολιτικών της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, μετά το 2011, που η Ρωσία απελάσει έναν Βρετανό δημοσιογράφο. Το 2011 είχε απελαθεί ο Λουκ Χάρντινγκ της Guardian.

Από τη Ρωσία είχε απελαθεί επίσης ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάτερ το 2014, ενώ ένας Πολωνός ανταποκριτής της εφημερίδας Gazeta Wyborcza διατάχθηκε να φύγει το 2015.

Η Ρέινσφορντ έχει κάνει ρεπορτάζ για το BBC από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Κούβα και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Our Woman in Havana: Reporting Castro’s Cuba».

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube