REAL TIME |

Weather Icon

Η Αμμόχωστος χάθηκε το 1974: Όταν οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες την άφησαν ανυπεράσπιστη…

Η Αμμόχωστος χάθηκε το 1974: Όταν οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες την άφησαν ανυπεράσπιστη…
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει εντελώς, μα εντελώς του κεφαλιού του. Και ως γνωστό είναι μέγα ξεροκέφαλος… Ή οι συνεργάτες του, του δίνουν λανθασμένες συμβουλές, και ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα -αν θέλετε και την ικανότητα- να ξεχωρίζει το ορθό από το λάθος.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η απόφαση του να πάει στην εκδήλωση για την Αμμόχωστο, στο Πολιτιστικό Κέντρο τους στην Δερύνεια, για να δικαιολογηθεί για την απώλεια της Αμμοχώστου. Και βασικά γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πήγε. Για να δικαιολογηθεί για κάτι ανύπαρκτο. Ότι τάχατες πρόσφεραν οι Τούρκοι την Αμμόχωστο στο πιάτο και οι Ελληνοκύπριοι δεν την δέχθηκαν. Βεβαίως, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΝ λέει την αλήθεια για την πολύπαθη πόλη.

Οι Αττίλες δεν δέχθηκαν ποτέ να επιστρέψουν την Αμμόχωστο, ούτε καν μέσω του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Διότι το ρατσιστικό αυτό κείμενο δεν περιείχε κανένα μηχανισμό εφαρμογής του σχεδίου, που εκπόνησε το χειρότερο βρετανικό και αμερικανικό (τότε), υπό τη μορφή του Ντικ Τσέινι, κατεστημένο.

  • Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο δεδομένο. Ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που ούτε οι φανατικοί λάτρεις του Γλαύκου Κληρίδη δεν μπορούν να αποκρούσουν, όσο και να προσπαθούν, είναι αυτό: Η Αμμόχωστος καταλήφθηκε από τους Τούρκους διότι η τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την εγκατέλειψαν.
  • Η ατυχία της Κύπρου, εκείνη την περίοδο, ήταν ότι στην Ελλάδα ήταν μεν πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά έλεγχαν ακόμα το στράτευμα οι προδότες χουντικοί. Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τον Καραμανλή, αλλά επιτηδείως οι οπαδοί του δικτατορικού καθεστώτος επιρρίπτουν την ευθύνη στον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος ηγείτο της χώρας για ένα διάστημα 21 ημερών.

Σημασία έχει ότι η Ελλάδα αδυνατούσε να στείλει στρατιωτική βοήθεια φοβούμενη προβλήματα στον Έβρο και στο Αιγαίο, αν και όπως αποδείχθηκε αργότερα η Τουρκία δεν μπορούσε να συντηρήσει δύο στρατιωτικά μέτωπα. Η Αμμόχωστος, λοιπόν, χάθηκε επειδή την εγκατέλειψαν κατόπιν εντολής οι φρουροί της για να ακολουθήσουν οι έντρομοι κάτοικοί της. Τι να έκαναν οι άνθρωποι; Να παραμείνουν να τους σφαγιάσουν τοι Τούρκοι;

Βεβαίως, όπου βρήκαν αντίσταση οι Αττίλες, δεν νίκησαν. Αντίθετα. Πως νομίζετε ότι κρατήθηκαν οι περιοχές από το Πυρόι μέχρι τους Τρούλλους και παραπέρα; Θα ξεχάσουν οι πολίτες και αυτά που γνωρίζουν από προσωπική πείρα επειδή εσείς αποφασίσατε 47 χρόνια από την άνανδρη τουρκική εισβολή να παραποιήσετε τα γεγονότα;

Η ομιλία του στους Αμμοχωστιανούς, ήταν βασικά μία απολογία. Όχι για την απώλεια της πόλης αυτής καθ’ αυτής, αλλά για την ήττα του στο δημοψήφισμα, όταν επέλεξε να υποστηρίξει τα συμφέροντα οποιουδήποτε άλλου, εκτός των Ελληνοκυπρίων. Και για το θέμα του σχεδίου Ανάν, δεν πρέπει να ομιλεί. Πρέπει να σιωπήσει, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσβάλει τους πολίτες που έσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία, ψηφίζοντας όχι στο φιλοτουρκικό σχέδιο.

Αλλά, ακόμα και αν, θεωρητικά, δεχθούμε ότι με το σχέδιο Ανάν, κερδίζαμε την Αμμόχωστο… Ας μην ξεχνούμε ότι χάναμε όλη την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε τη διάλυση του κυπριακού κράτους, του οποίου ηγείται σήμερα, απολαμβάνοντας το μέλι της εξουσίας. Η επαναφορά στις μνήμες των ανθρώπων του αλήστου μνήμης κειμένου του Κόφι Ανάν, ο οποίος δεν το είχε καν διαβάσει, αποτελεί προσβολή. Και να του θυμίσουμε ότι με τα δεδομένα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού βρίσκεται απέναντι του, όχι υπέρ του.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό θέμα συζήτησης καν. Μπορεί οι διάφοροι μεσολαβητές να την περιέλαβαν μερικές φορές στους σχεδιασμούς τους, αλλά το έπραξαν χωρίς τη συγκατάθεση της κατοχικής δύναμης, με αποκορύφωμα το περίφημο …«καναδικό» σχέδιο του Μάθιου Νίμιτς, γνωστού μας από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι Αμερικανοί, τότε, έκαναν πανηγύρια μόνοι τους και αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να εκθέσουν τον τότε πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος γενικώς βρισκόταν στον …κόσμο του. Για να παραμείνει στην εξουσία δεν θέλησε να τα βάλει με το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ και να συζητήσει ένα δυτικό σχέδιο λύσης, που βεβαίως θα απέρριπτε, έτσι κι αλλιώς, η Τουρκία.

  • Αλλά εμείς, ως γνωστό, διαπραγματευόμαστε …μεταξύ μας, ξεχνώντας ότι το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή αποτελούσαν υλοποίηση ενός σχεδίου με στόχο και την ευρύτερη περιοχή. Ο Χένρι Κίσιγκερ δεν θα επέτρεπε ποτέ την απώλεια του νησιού, και μάλιστα στην τότε Σοβιετική Ένωση. Θα σχεδίαζε δέκα, όχι ένα πραξικόπημα, εναντίον του ξεροκέφαλου Μακάριου.

Με την ομιλία του στη Δερύνεια, ο κ. Αναστασιάδης πρόσφερε διπλωματικά όπλα στους Τούρκους. Για να δικαιολογηθεί στα μάτια των συντρόφων του «Ανανιστών», έδρασε ως ο χειρότερος κομματάρχης και όχι ως ο ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά την Αμμόχωστο, οι Τούρκοι δεν χρειάζονται τις δικές τους έωλες δικαιολογίες.

Θα έχουν ως διπλωματικό …«Κοράνι» την ομιλία του κ. Αναστασιάδη. Ότι δήθεν μας πρόσφεραν την Αμμόχωστο και εμείς δεν την πήραμε. Πρόκειται για ένα καραμπινάτο ψέμα από ένα Πρόεδρο που ενδιαφέρεται, δυστυχώς, μόνο για το πως θα του συμπεριφερθεί η ιστορία. Θα σε γράψει στα κατάστιχα της κ. Πρόεδρε… Και τα χρώματα θα είναι μελανά.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η απουσία του προέδρου του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) από την εσωτερική πολιτική σκηνή, προκαλεί νέες συζητήσεις καθώς ήταν πρωτόγνωρο για τα χρονικά της Κύπρου, να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις της 47ης μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της νήσου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε παρατεταμένες διακοπές. Δημοσιεύθηκε χωρίς να διαψευστεί ότι τις ημέρες που ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμούσε τους νεκρούς του, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου λιαζόταν σε εξωτικά μέρη. Τις προηγούμενες ημέρες μου μεταφέρθηκε ότι βρίσκεται στην Κρήτη με την οικογένεια και τους φίλους του. Στο μεσοδιάστημα κυκλοφόρησε μία φήμη για «ιατρικό πρόβλημα». Εύχομαι να ΜΗΝ ισχύει. Όμως, ότι και να συμβαίνει, το κόμμα και ο ίδιος πρέπει να τοποθετηθούν. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για ένα ηγέτη που σχεδιάζει να ζητήσει τη ψήφο του λαού στις προεδρικές εκλογές του 2023. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξαφανίζεται διότι είναι δημόσιο πρόσωπο και εκτός των άλλων πρέπει να δώσει μία εξήγηση γιατί έφυγε από το νησί τις ημέρες που οι άνθρωποι θρηνούσαν τους πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Τα δημοσιεύματα για το μέγα σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» δίνουν και παίρνουν. Το Προεδρικό Μέγαρο διαψεύδει, ως συνήθως, αλλά δεν γίνεται πιστευτό. Η κατάσταση με τη διαφθορά του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος έχει ξεφύγει στον ύψιστο βαθμό. Η Κύπρος έχει γίνει διεθνώς ρεζίλι. Δεν παραιτείται κανένας. Δεν τιμωρείται κανείς. Ο Γενικός Εισαγγελέας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και συχνά χασκογελά όταν του ζητείται να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Η Κύπρος πραγματικά βρίσκεται στο έλεος του Θεού. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του βοήθησε να δοθούν «χρυσά διαβατήρια» σε περίεργους ξένους με ποινικά θέματα. Δεν τρέχει τίποτα… Σε άλλες χώρες μπορεί να είχαμε και …αυτοκτονίες. Στο «Νησί των Αγίων» οι πολίτες επιβραβεύουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Ναι, έχουν και οι ψηφοφόροι τις ευθύνες τους. Τι μας είπε ο νεαρός κυβερνητικός εκπρόσωπος και δεν κοκκίνησε από ντροπή; Ότι οι πολίτες δικαίωσαν τη διαφθορά… Ότι παθαίνουμε μήπως το αξίζουμε; Οι πολίτες ας προβληματιστούν επιτέλους… Στο μεταξύ αναζητούμε με το φανάρι του Διογένη ένα καθαρό πολιτικό…
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube