Weather Icon
Ενεργειακά 25 Αυγούστου 2021

Γιατί έφυγε η Ισπανική Repsol από τα ελληνικά κοιτάσματα;

Γιατί έφυγε η Ισπανική Repsol από τα ελληνικά κοιτάσματα;

Οι 4 πετρελαϊκοί όμιλοι που παραμένουν στα ελληνικά κοιτάσματα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την ολοκλήρωση της αποχώρησης από την ελληνική αγορά της Repsol σηματοδοτεί η απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα, βάσει της οποίας το μερίδιο 60% της ισπανικής εταιρείας στην παραχώρηση των Ιωαννίνων μεταβιβάζεται στην εταιρεία Energean. Με την απόφαση αυτή το ποσοστό συμμετοχής της Energean στη σύμβαση μίσθωσης θα ανέλθει στο 100%.

Σύμφωνα με το τυπικό σκέλος της απόφασης, η Energean θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης καθώς και τροποποιημένη τραπεζική εγγύηση, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Repsol and Hellenic Petroleum partner on offshore Greece exploration -  OFFSHORE TECHNOLOGY - TEKMOR Monitor

Πλέον με τη μεταβίβαση της παραχώρησης των Ιωαννίνων στην Energean, φαίνεται να ολοκληρώνεται ο κύκλος των αποχωρήσεων από ελληνικές παραχωρήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκίνησε στις αρχές του έτους όταν η Repsol από κοινού με την εταιρεία Energean γνωστοποίησαν στο ελληνικό δημόσιο και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων την απόφασή τους να επιστρέψουν το μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας. Ακολούθησε τον Μάρτιο η παραχώρηση του μεριδίου της Repsol στην Energean για το μπλοκ των Ιωαννίνων, η οποία ολοκληρώνεται τώρα ενώ στις 13 Αυγούστου ανακοινώθηκε από τα ΕΛΠΕ η απόφαση για αποχώρηση από τα δύο χερσαία μπλοκ “Άρτα – Πρέβεζα” και “ΒΔ Πελοπόννησος”.

Πλέον ο χάρτης των ελληνικών ερευνών μετρά 4 ενεργούς επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν το παρών σε 11 παραχωρήσεις. Οι παίκτες αυτοί είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Energean, καθώς και η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil. Τα ΕΛΠΕ και οι δύο ξένοι επενδυτές δίνουν το παρών στις δύο παραχωρήσεις νότια και δυτικά της Κρήτης.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δίνουν επίσης το “παρών” στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στο μπλοκ του Ιονίου, στον Πατραϊκό Κόλπο, σε κοινοπραξία με την Energean όπου συμμετέχουν με 50% εκάστη, στο μπλοκ 2 (Δυτικά της Κέρκυρας) με 25% (με το υπόλοιπο 75% να κατέχει η Energean). Επίσης, συμμετέχουν με 25% στην κοινοπραξία μίσθωσης της παραχώρησης στο Θρακικό Πέλαγος (με το υπόλοιπο 75% να ανήκει στην καναδική Calfrac), ενώ έχει υποβάλει προσφορά για το μπλοκ 1 (βόρεια της Κέρκυρας). Σε ό,τι αφορά την Energean διαθέτει ακόμη τις παραχωρήσεις των Ιωαννίνων, του Κατακόλου και φυσικά το μοναδικό ενεργό κοίτασμα της χώρας στον Πρίνο.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η πλήρης και οριστική αποχώρηση της Repsol σχετίζεται και με λόγους επιχειρηματικής στρατηγικής της ισπανικής εταιρείας και ουσιαστικά είχε ήδη προεξοφληθεί.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ισπανική Repsol, βάσει του νέου επιχειρησιακού της πλάνου έχει ανακοινώσει την απόφασή της να περιορίσει την παρουσία της σε μόλις 14 αγορές από 34 στις οποίες ήταν παρούσα. Παράλληλα, έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις ετήσιες επενδύσεις της στο upstream από 2,4 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως το 2025.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube