Weather Icon
Αφγανιστάν , Γερμανία , ΗΠΑ , Τουρκία 24 Αυγούστου 2021

Γερμανία: Διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Γερμανία: Διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Τουρκία διεκδικεί την ασφάλεια του αεροδρμίου της Καμπούλ και μετά την επίκράτηση των Ταλιμπάν

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία διεξάγει συνομιλίες με την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ταλιμπάν προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ για πολιτικούς σκοπούς μετά τις 31 Αυγούστου.

Στη σκιά της δήλωσης «κόκκινης γραμμής» από τους Ταλιμπάν σχετικά με την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι «εργάζονται» για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ για πολιτικούς σκοπούς μετά τις 31 Αυγούστου, που ορίστηκε ως ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Σημειώνοντας ότι για να συνεχιστεί η εκκένωση αμάχων, διεξήχθησαν συνομιλίες με χώρες εταίρους, ειδικά με την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μάας είπε ότι επικοινωνούσαν επίσης με τους Ταλιμπάν για το θέμα. “Θα πρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τους Ταλιμπάν γι’ αυτό το θέμα και το κάνουμε ήδη”, δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν θα παίξουν ρόλο στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Λευκός Οίκος: Πίστεύουμε ότι εκκενώσεις θα ολοκληρωθούν

Από την άλλη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθημερινές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν μέσω διαφόρων πολιτικών και στρατιωτικών καναλιών, πιστεύει ότι όσοι θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν θα αναχωρήσουν έως τις 31 Αυγούστου, αλλά τόνσε ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες “για την επίτευξη του στόχου εκκένωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα τελειώσει αυτή η επιχείρηση.”

Πηγές: DW Τουρκικά, gazeteduvar.com.tr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube