Weather Icon
Αφγανιστάν 30 Αυγούστου 2021

FT : Πώς άλλαξε η εξορία τους Ταλιμπάν

FT : Πώς άλλαξε η εξορία τους Ταλιμπάν

Οι δεκαετίες που πέρασαν στο εξωτερικό είχαν αντίκτυπο στη συμπεριφορά και στις ιδέες των ηγετών της ένοπλης ομάδας που κατέλαβε το Αφγανιστάν. Γιατί οι αλλαγές μπορεί να κάνουν δύσκολο τον έλεγχο των στρατιωτών τους.

Ο φόβος να μην επαναληφθεί η ιστορία ήταν αυτός που ώθησε τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν Ashraf Ghani να διαφύγει από τη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ.

Όπως εξήγησε αργότερα στο Facebook ο Ghani, δεν ήθελε οι Αφγανοί να δουν «να κρεμούν για μια ακόμα φορά τον πρόεδρο» -επρόκειτο για αναφορά στον Mohammad Najibullah, τον ηγέτη κατά την κομμουνιστική περίοδο που απαγχονίστηκε λίγο αφότου οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην πρωτεύουσα το 1996.

Αλλά οι ηγέτες των Ταλιμπάν που επανακατέλαβαν την Καμπούλ αυτό τον μήνα δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια επανάληψη του παρελθόντος. Αντί να λιντσάρουν πρώην προέδρους, αντιπροσωπείες των ευτραφών Ταλιμπάν κάλεσαν τον Hamid Karzai, τον προκάτοχο του Ghani στην προεδρία, για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας «συμμετοχικής ισλαμικής κυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος του κινήματος υποσχέθηκε να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών, να μην εκδικηθούν τους Αφγανούς που εργάστηκαν για την προηγούμενη κυβέρνηση και να μην επιτρέψουν το Αφγανιστάν να χρησιμοποιηθεί ως βάση για να βλαφθούν άλλες χώρες. Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν συναντήσεις που στόχο είχαν να καθησυχάσουν τους Σιίτες και τους Σιχ της Καμπούλ -δυο κοινότητες που φοβούνται μια διακυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν η κυβέρνηση θα είναι πράγματι συμμετοχική. Ο ΟΗΕ έχει λάβει αναφορές για εκτελέσεις πολιτών, περιορισμούς γυναικών και αποτροπή διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Την Τρίτη, οι Ταλιμπάν έκλεισαν για τους Αφγανούς τον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Αλλά ορισμένοι αισιόδοξοι τολμούν να ελπίζουν πως οι Ταλιμπάν είναι μια αλλαγμένη οργάνωση. Ο Omar Samad, πρώην Αφγανός πρέσβης στον Καναδά και στη Γαλλία, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει συντελεστεί «κάποιο επίπεδο αλλαγής» στην ηγεσία των Ταλιμπάν.

Εξορία και «πιο κοσμικοί» Ταλιμπάν

Η εμπειρία της εξορίας, μετά την πτώση του καθεστώτος τους το 2001, άλλαξε την οπτική των παραδοσιακών μουλάδων που το μόνο που είχαν γνωρίσει ποτέ ήταν η ζωή τους στο χωριό. Μετακόμισαν σε πόλεις του Πακιστάν ή του Κόλπου. Κάποιοι πέρασαν ένα διάστημα στη φυλακή, περιλαμβανομένου του Abdul Ghani Baradar, του αναπληρωτή αρχηγού και συνιδρυτή των Ταλιμπάν, ή φυλακίστηκαν στο Γκουαντάναμο.

«Ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και τους υποδέχονται ξένοι ηγέτες» είπε ο Samad. «Έδωσαν προσοχή σε άλλες χώρες στον Ισλαμικό κόσμο, ιδιαίτερα στο Πακιστάν, αλλά και στη Σαουδική Αραβία και την Ινδονησία. Τους έχει δώσει ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος εμπειριών και τους έκανε πιο κοσμικούς».

Αλλά παρά την έκθεσή τους στον έξω κόσμο, εξακολουθούν να μη διαθέτουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διοικήσουν ένα κράτος πολύ πιο ανεπτυγμένο και περίπλοκο από το κατεστραμμένο από τον πόλεμο εμιράτο που κάποτε έλεγχαν.

«Αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν την εμπειρογνωμοσύνη»

Το Αφγανιστάν έχει τώρα χιλιάδες μίλια δρόμων που πρέπει να συντηρήσει, εισαγωγές ηλεκτρισμού από γειτονικές χώρες που πρέπει να πληρώσει και έναν πληθυσμό που έχει συνηθίσει να έχει μια σταθερή ισοτιμία και πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά και μαζική εκπαίδευση.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube