Weather Icon

Επιστολή έξι υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης προς την Κομισιόν: «Αναγκαίο να γίνουν επιστροφές στο Αφγανιστάν»

Επιστολή έξι υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης προς την Κομισιόν: «Αναγκαίο να γίνουν επιστροφές στο Αφγανιστάν»

To δικαίωμα κρατών-μελών να πραγματοποιούν αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών στη χώρα καταγωγής τους, παρά τις συγκρούσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ζητούν με επιστολή τους έξι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. προς τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον. Την επιστολή, που έχει ημερομηνία 5 Αυγούστου, υπογράφει και ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπως επίσης οι υπουργοί Αυστρίας, Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου. 

Οπως επισημαίνεται, στις 8 Ιουλίου τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβαν ρηματική διακοίνωση από το αφγανικό υπουργείο προσφύγων και επαναπατρισμού, με την οποία τους ενημέρωνε για την απόφαση να σταματήσουν οι αναγκαστικές επιστροφές των Αφγανών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περίοδο τριών μηνών.

Μέσω της επιστολής υπενθυμίζεται ότι η Joint Declaration on Migration Cooperation (JDMC), η οποία υπογράφηκε μεταξύ του Αφγανιστάν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιανουάριο του 2021, παραπέμπει τη συζήτηση για κάθε νέο διακανονισμό στο σχετικό Working Group. «Πέραν αυτού, υπάρχει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η γενική υποχρέωση κάθε κράτους να δέχεται πίσω τους πολίτες του», επισημαίνεται στην επιστολή. 

Οι υπουργοί ζητούν από την Κομισιόν να δεσμευθεί για την εντατικοποίηση του διαλόγου με τους Αφγανούς εκπροσώπους για όλα τα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών με βάση την JDMC. 

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι αναγκαίο να εκτελεστούν επιστροφές, τόσο οικειοθελείς όσο και αναγκαστικές στο Αφγανιστάν. Υπό το πρίσμα ότι αναμένουμε πως το Αφγανιστάν πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι μια σημαντική πηγή παράνομης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να επιστρέφονται όσοι δεν χρήζουν αληθινά προστασίας. Ακόμα περισσότερο, το να σταματήσουμε τις επιστροφές θα δώσει το λάθος μήνυμα και είναι πολύ πιθανό να δώσει το κίνητρο σε ακόμα περισσότερους Αφγανούς να αφήσουν την πατρίδα τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζεται στην επιστολή. 

«Το να βρούμε τρόπους να εξασφαλίσουμε τις επιστροφές στο Αφγανιστάν πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλους μας», ζητείται εμφατικά. Μάλιστα, καταλήγει η επιστολή, πολλοί Αφγανοί που βρίσκονται υπό καθεστώς πρόσφυγα έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα και αυτοί «πρέπει να φύγουν από την Ε.Ε»

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube