REAL TIME |

Αφγανιστάν 15 Αυγούστου 2021

Έκτακτο: Έφυγε από το Αφγανιστάν ο Πρόεδρος Ασράφ Γκανί – Ζήτησε άσυλο στο Τατζικιστάν

Έκτακτο: Έφυγε από το Αφγανιστάν ο Πρόεδρος Ασράφ Γκανί – Ζήτησε άσυλο στο Τατζικιστάν

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το κτίριο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί έφυγε από τη χώρα για το Τατζικιστάν αφού οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο όλων των συνοριακών πυλών και όλων των μεγάλων επαρχιακών κέντρων, ενώ έχουν εισέλθει και στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν πήραν το πάνω χέρι. Η οργάνωση ανέλαβε τον έλεγχο όλων των συνόρων στο Αφγανιστάν και σε όλα τα μεγάλα επαρχιακά κέντρα, ενώ έχουν εισέλθει και στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ, καταλαμβάνοντας το κτίριο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία τους

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν γρήγορα δράση. Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να εκκενώνουν την πρεσβεία της Καμπούλ.

Εσρέφ Γκανί: Καταφύγαμε στο Τατζικιστάν

Ενώ το τεταμένο περιβάλλον αναμονής και χάους συνεχίστηκε στο κέντρο της Καμπούλ, ήρθε μια αξιοσημείωτη είδηση. Σύμφωνα με το αφγανικό ρεπορτάζ της TOLO News, ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί έφυγε από τη χώρα και πήγε στο Τατζικιστάν. Ενώ στις ειδήσεις αναφέρεται ότι οι βοηθοί του έφυγαν από τη χώρα μαζί με τον Γκανί.

Υφυπουργός Εσωτερικών: Λάβαμε εγγυήσεις, δεν θα επιτεθούν στην Καμπούλ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Abdül Sattar Mirzakval, αναφερόμενος στην μεταβίβαση της εξουσίας είπε: “Η εξουσία θα μεταβιβασθεί ειρηνικά σε μια μεταβατική κυβέρνηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας θα εγγυηθούν την ασφάλεια στην Καμπούλ. Δεν θα υπάρξει επίθεση στην Καμπούλ”, δήλωσε ο Μιρζάκβαλ στο πρακτορείο Τολό. Μιλώντας στο πρακτορείο AP, αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν πήγαιναν στο προεδρικό μέγαρο για τη μεταφορά της εξουσίας.

Ταλιμπάν: Περιμένουμε ειρηνική μετάβαση της εξουσίας

Ο εκπρόσωπος του Ταλιμπάν, Suheyl Şahin είπε επίσης στο BBC, “Αναμένουμε ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Θέλουμε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε λίγες ημέρες”.

Son Dakika: Taliban'ın başkent Kabil'e girmesi sonrası Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχελ Σαχίν: “Οι διπλωμάτες δεν κινδυνεύουν”

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε: “Θέλουμε όλες οι πρεσβείες να συνεχίσουν το έργο τους. Δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους διπλωμάτες. Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν αυτό που έκαναν στο παρελθόν”, και κάλεσε τον πρόεδρο Ασράφ Γκανί και άλλους ηγέτες να συνεργαστούν μαζί τους.

Ο Şahin υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν “επιδιώκουν μια αφγανική κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Αφγανοί”.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι «θα επιτρέπεται στις γυναίκες να βγαίνουν μόνες τους από το σπίτι».

Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα είναι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών

Τρεις διπλωματικές πηγές μιλώντας στο Reuters είπαν ότι ο ακαδημαϊκός Αλί, ένας από τους πρώην υπουργούς Εσωτερικών της χώρας και που ζει στις ΗΠΑ, ο Ali Ahmed Celali, θα είναι ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης. Λίγο πριν από αυτές τις εξελίξεις, δηλώθηκε ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκανί ήταν σε συνομιλίες με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ και με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή να μην γίνει εισβολή στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι δεν θα εισέλθουν στην Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Μπαν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στους μαχητές να μείνουν έξω από την πρωτεύουσα. Σε δήλωση που έγινε στο Twitter, αναφέρθηκε: «Η αφγανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της Καμπούλ μέχρι να γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας».

Πάντως, μετά την δήλωση του Μουτζαχίντ έγινε γνωστό ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ.

“Μην εγκαταλείπετε τη χώρα σας”

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuters: “Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε κανέναν. Όποιος εργάζεται στην κυβέρνηση και τον στρατό θα συγχωρεθεί”.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε τους Αφγανούς πολίτες να μην εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν λόγω του φόβου τους. Ο εκπρόσωπος εξήγησε επίσης ότι διαπραγματεύονται με την αφγανική κυβέρνηση για «ειρηνική παράδοση της Καμπούλ».

“Δεν θέλουμε ούτε έναν αθώο Αφγανό πολίτη να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί ενώ αναλαμβάνουμε τον έλεγχο, αλλά δεν έχουμε ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters.

“Οι αφγανικές δυνάμεις πρέπει τώρα να σταματήσουν τα πυρά και να επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες και τους ξένους να φύγουν. Ζητήθηκε από τους μαχητές των Ταλιμπάν να σταματήσουν στα σημεία εισόδου της Καμπούλ. Οι Μουτζαχεντίν δεν σκότωσαν ή τραυμάτισαν κανέναν στην Καμπούλ”, είπε ο αξιωματούχος.

Οι γυναίκες θα μεταβούν σε ασφαλές μέρος

Ένας ηγέτης των Ταλιμπάν που συμμετείχε στις συνομιλίες στη Ντόχα είπε ότι οι μαχητές έλαβαν εντολή να αποφύγουν τη βία και σε όποιον επιθυμεί να φύγει από την πόλη θα του δοθεί ασφαλής διέλευση. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι γυναίκες θα κληθούν επίσης να πάνε σε ασφαλείς περιοχές.

Πηγή: haberler.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube