Weather Icon

Έχουν «γνώσιν οι φύλακες» απαντούν Αίγυπτος-Ισραήλ για τα τουρκικά drones στα κατεχόμενα

Έχουν «γνώσιν οι φύλακες» απαντούν Αίγυπτος-Ισραήλ για τα τουρκικά drones στα κατεχόμενα

Η Αίγυπτος και το Ίσραήλ έχουν επίγνωση του τι σημαίνει η παρουσία των τουρκικών drones στην Κύπρο

Κώστας Βενιζέλος

Πλήρως έτοιμη είναι επιχειρησιακά η αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και ήδη η κατοχική Τουρκία έχει δοκιμάσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διάφορες αποστολές. Τα drones αυτά, χρησιμοποιούνται σε αποστολές στην περιοχή, ενδεχομένως για λόγους εξάσκησης αλλά και ελέγχου.

Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και χώρες της περιοχής, Αίγυπτος και Ισραήλ, παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές ενέργειες. Οι δύο αυτές χώρες γνωρίζουν πως είναι στο στόχαστρο της Άγκυρας και διαμηνύουν ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Αμφότερες καθιστούν σαφές πως είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν επιχειρησιακά μια αποστολή τουρκικών drones εναντίον τους.

Από την πλευρά του, το κυπριακό ΥΠΕΞ ενημερώνοντας ξένα κράτη και Οργανισμούς σημειώνει ότι οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας, σε Λευκόνοικο και Μπογάζι (ναυτική βάση), συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της Αν. Μεσογείου. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μια σαφή ένδειξη της θέλησης της Άγκυρας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως βάση.

Πολλές είναι οι χώρες που βλέπουν με ανησυχία τις τουρκικές κινήσεις. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν διά αξιωματούχων τους συζητήσει το θέμα με Τούρκους αρμοδίους και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σε ενέργειες που ενισχύουν την ένταση και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση. Πέραν από τις αντιδράσεις, χώρες της περιοχής θεωρούν πλέον την Τουρκία ως απειλή για την ασφάλειά τους.

Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι με τις βάσεις αυτές η Τουρκία θέλει να σταματήσει τις όποιες εναντίον της απειλές εκτός των δικών της συνόρων. Να σταματούν, δηλαδή, οι απειλές αυτές στην Κύπρο!

Παράλληλα, σε γεωστρατηγικό επίπεδο η Τουρκία εδραιώνει την παρουσία της. Το σκηνικό αυτό, σε συνδυασμό και με τη θέση για λύση δύο κρατών στο νησί, απομακρύνει τις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Είναι προφανές πως διανύουμε μια περίοδο πρωτόγνωρης ανακατανομής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Τουρκία παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα αυτά θέλει διακαώς να είναι μέρος αυτής της «διαδικασίας» και χρησιμοποιεί στα πλαίσια αυτά και την κατεχόμενη Κύπρο για εκπλήρωση των επιδιώξεών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube