Weather Icon
Αφγανιστάν , ΗΠΑ , ΝΑΤΟ 20 Αυγούστου 2021

Ανθρωποκυνηγητό από τους Ταλιμπάν εναντίον συνεργατών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Ανθρωποκυνηγητό από τους Ταλιμπάν εναντίον συνεργατών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Ανθρωποκυνηγητό πόρτα-πόρτα από τους Ταλιμπάν, απειλούν πρόσωπα που εργάστηκαν για τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Ταλιμπάν, αναζητώντας άτομα που εργάζονταν για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, προειδοποιεί έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών το οποίο είδαν οι New York Times. 

Αναφέρεται ότι οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος ψάχνουν τους στόχους τους πόρτα-πόρτα, απειλώντας τις οικογένειές τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, χιλιάδες Αφγανοί, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κατάφεραν να διαφύγουν σε άλλες χώρες κατά τις περασμένες εβδομάδες, καθώς οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν με μεγάλη ταχύτητα τη χώρα. Κάποιοι κατάφεραν να διαπραγματευτούν για την παράδοση της εξουσίας, ενώ άλλοι κράτησαν τα όπλα τους και πήγαν με την πλευρά των νικητών. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον ειπώθηκε πως οι αφγανικές δυνάμεις απλά παραιτήθηκαν, υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί στρατιώτες, κομάντο και κατάσκοποι που πάλεψαν μέχρι το τέλος και τώρα έχουν μείνει πίσω και διώκονται από τους Ταλιμπάν. 

«Δεν υπάρχει διέξοδος», ανέφερε ο Φαρίντ, ένας Αφγανός κομάντο, σε γραπτό μήνυμα προς έναν Αμερικανό στρατιώτη, με τον οποίο πολέμησαν μαζί. Ο Φαρίντ, ο οποίος συμφώνησε να γίνει γνωστό μόνο το μικρό του όνομα, δήλωσε ότι κρύβεται στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν, παγιδευμένος αφότου οι μονάδες του τακτικού στρατού παραδόθηκαν γύρω του. «Προσεύχομαι να σωθώ», είπε ο ίδιος. 

Οι λίστες των Ταλιμπάν, οι οποίοι αναζητούν ανθρώπους που πιστεύουν ότι συνεργάστηκαν και πολέμησαν μαζί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο φως, αποκαλύπτοντας ένα πιο αιματηρό πρόσωπο από την πιο ήπια εικόνα που οι μαχητές επιχειρούν να προβάλουν προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι Ταλιμπάν απειλούν να συλλάβουν ή να τιμωρήσουν τα μέλη οικογενειών των ανθρώπων που ψάχνουν αν δεν καταφέρουν να τους βρουν, σύμφωνα με πρώην Αφγανούς αξιωματούχους, μια εμπιστευτική έκθεση για τον ΟΗΕ και Αμερικανούς βετεράνους, με τους οποίους έχουν επικοινωνήσει Αφγανοί που είχαν υπηρετήσει μαζί και οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. 

Οι περισσότεροι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας προκειμένου να προστατεύσουν τους φίλους τους και άλλους δικούς τους ανθρώπους οι οποίοι κρύβονται ακόμη στο Αφγανιστάν. 

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν έχουν ψάξει στα μητρώα των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών καθώς και του αρχηγείου της Υπηρεσίας Κατασκοπίας του Αφγανιστάν, φτιάχνοντας λίστες με άτομα που επιθυμούν να ψάξουν. Και υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές ότι οι Ταλιμπάν παίρνουν γρήγορη και θανάσιμη εκδίκηση όταν τους βρίσκουν. 

Το έγγραφο στο οποίο αναφέρονται οι NYT, με ημερομηνία 18/8, δόθηκε στον ΟΗΕ από το Νορβηγικό Κέντρο Διεθνών Αναλύσεων, μια ομάδα που παρέχει πληροφορίες σε αντιπροσωπείες του παγκόσμιου οργανισμού.

Επιπλέον, υπήρξαν πολλαπλές αναφορές ότι οι Ταλιμπάν διέθεταν μια λίστα με άτομα που ήθελαν να ανακρίνουν και να τιμωρήσουν -καθώς και το πού αυτά βρίσκονταν, έλεγε το έγγραφο. 

Πρόσθετε μάλιστα ότι οι Ταλιμπάν πηγαίνουν πόρτα-πόρτα, «συλλαμβάνοντας ή/και απειλώντας με θάνατο μέλη των οικογενειών των στόχων τους, εκτός εάν τους παραδοθούν». 

Οι κύριοι στόχοι ήταν μέλη του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας, καθώς και άτομα που εργάζονταν σε ερευνητικές μονάδες της ανατραπείσας κυβέρνησης, όπως αναφέρει το έγγραφο. 

Αυτή η αξιολόγηση κοινοποιήθηκε μεταξύ αρκετών στρατιωτών και πρώην αξιωματούχων, οι οποίοι κρύβονταν και έδωσαν συνέντευξη στους NYT. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι θα είχαν εκκενώσει εάν κατάφερναν να φτάσουν στο αεροδρόμιο, αλλά παραμένει ασαφές το πού θα κατέληγαν. 

Αντίθετα με τους διερμηνείς που συνεργάζονταν με Αμερικανούς στρατιώτες ή Αφγανούς που δούλευαν στην αμερικανική πρεσβεία, τα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας δεν συμπεριλαμβάνονται στα ειδικά προγράμματα βίζας της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Θα πρέπει όμως πρώτα να περάσουν από τους μαχητές των Ταλιμπάν που έχουν μπλοκάρει τις εισόδους του αεροδρομίου, πυροβολώντας και χτυπώντας για να θέσουν υπό έλεγχο τα πλήθη χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν. 

Φέρεται μάλιστα να ψάχνουν για Αφγανούς στρατιώτες, αξιωματούχους ασφαλείας και άλλους που εργάζονταν άμεσα για δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.   

Καθημερινή με πληροφορίες από New York Times

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube