Weather Icon
Ιστορία , Πολιτισμός 31 Αυγούστου 2021

Ακ Νταγ Ματέν, ο τόπος που φιλοξένησε και καταδίωξε τους Έλληνες μεταλλωρύχους της Χαλδίας (photos-video)

Ακ Νταγ Ματέν, ο τόπος που φιλοξένησε και καταδίωξε τους Έλληνες μεταλλωρύχους της Χαλδίας (photos-video)

Το Ακ Νταγ Μαντενί (Akdağmadeni) –ή απλώς Ακ Νταγ Μα(ν)τέν– είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.300 μέτρα. Βρίσκεται στην περιοχή της κεντρικής Ανατολίας και ανήκει στην επαρχία της Γιοζγκάτ (Yozgat).

Το όνομα της πόλης σημαίνει μεταλλείο του λευκού όρους, ονομασία που δόθηκε λόγω των μεταλλείων αργύρου, χρυσού και μολύβδου.

Λόγω του υψομέτρου, αλλά και του υγρού κλίματος, υπάρχουν πυκνά πλατύφυλλα και κωνοφόρα δάση. Επίσης ευδοκιμούν βελανιδιές και  άγριες καρυδιές, καλύπτοντας το 32% της περιοχής. Παράγεται δε σαλέπι (salep), που λαμβάνεται από κονδύλους λουλουδιών ορχιδέας – εκτός από διατροφική αξία, έχει και φαρμακευτική.

Στο Ακ Νταγ Ματέν εντοπίζεται και η σπάνια ποικιλία μανιταριών morel, που εξάγεται στην Ευρώπη από το 2014. Τόσο η ορχιδέα όσο και η ποικιλία των μανιταριών morel προβάλλονται ως αντιπροσωπευτικά σύμβολα της περιοχής στον Πύργο Ρολογιού που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube