Weather Icon
Τουρκία 7 Αυγούστου 2021

Ahval: Η κυβέρνηση Ερντογάν πολιτικοποιεί τις πυρκαγιές να να κρύψει την ανικανότητά της

Ahval: Η κυβέρνηση Ερντογάν πολιτικοποιεί τις πυρκαγιές να να κρύψει την ανικανότητά της

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δώσει πολιτική διάσταση στις πυρκαγιές που κατακαίουν εκτός ελέγχου τη χώρα, αναφέρει η Ahval. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η δημιουργία ενός “προπετάσματος καπνού” για να κρύψει την ανικανότητα της.

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, η λαϊκή οργή για την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση, κινείται πλέον προς ένα απειλητικό επίπεδο για την πολιτική ύπαρξη του προέδρου Ερντογάν.

Οι δασικές πυρκαγιές έπιασαν την τουρκική κυβέρνηση εντελώς απροετοίμαστη, ωθώντας τη μάλιστα στην παραδοχή ότι δεν είχε στη διάθεση της ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο. Αυτού του είδους η ελλιπέστατη προετοιμασία υπονομεύει τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, ότι η προεδρία του (που εδώ και μια τριετία κατέχει απόλυτα την εκτελεστική εξουσία) έχει καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική.

Πλέον, πέρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο λαός έχει αρχίσει να εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκεια του για την κυβέρνηση για την ανεπαρκή διαχείριση της κρίσης. Και μάλιστα αυτές οι φωνές αυξάνονται σε μια περίοδο που στη χώρα επικρατεί κλίμα καταστολής των αντίθετων απόψεων και κόσμος μπορεί να βρεθεί στη φυλακή για μια μια ανάρτηση του στο Twitter με την οποία κριτικάρει την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση πέταξε χρήμα με τη “σέσουλα” για παλάτια και άλλα όχι και τόσο χρήσιμα πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεν είχε διαθέσιμο ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο όταν ξέσπασαν οι φωτιές έχει εξοργίσει τον κόσμο. Εξοργιστικό θεωρείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είχαν καθόλου καλή συνεργασία με τους τοπικούς εκλεγμένους αξιωματούχους των περιοχών που πλήγηκαν- καθώς οι περισσότεροι ανήκουν στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP)- ενώ αρνήθηκε τη βοήθεια που της πρόσφερε η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Ahval, η κυβέρνηση αντί να διατηρήσει το έθνος και τους θεσμούς ενωμένους έναντι της κρίσης, η κυβέρνηση διατήρησε τη διχαστική της ρητορική για να στρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης μακριά από την δική της ανικανότητα. Για την κυβέρνηση οι εκκλήσεις για βοήθεια και η κριτική της αντιπολίτευσης φαντάζουν ως απειλές για την πολιτική της επιβίωση. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, φαντάζουν ως απειλές για το προεδρικό σύστημα που “έκοψε και έραψε” στα μέτρα του ο Ερντογάν το 2018.

Από τον τρόπο διαχείρισης των πυρκαγιών γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν απασχολημένη με τη διαχείριση της κοινής γνώμης, παρά με την αποτελεσματική διαχείριση και λειτουργία του κράτους.

Πάντως, καταλήγει το τουρκικό Μέσο, η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο ορόσημο, καθώς μπορεί να καταστρέψει την διαβόητη ικανότητα του Ερντογάν να κυβερνά τις αντιλήψεις των Τούρκων και όχι τον κρατικό μηχανισμό.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube