REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν , ΗΠΑ , Ρωσία 16 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Συνάντηση Στρατηγού Μακένζι με Ταλιμπάν – Διπλωματικά «κόλπα» στη Ρωσία

Αφγανιστάν: Συνάντηση Στρατηγού Μακένζι με Ταλιμπάν – Διπλωματικά «κόλπα» στη Ρωσία

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ταλιμπάν χθες στην Ντόχα, προκειμένου να τους ζητήσει να μην επιτεθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του Πενταγώνου.

«Επιβεβαιώνω» τις πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη συνάντηση στην Ντόχα, είπε ο αξιωματικός, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες δεσμεύσεις που αναλήφθησαν από τους Ταλιμπάν.Αφγανιστάν

«Διπλωματικά κόλπα» στη Ρωσία

Η εξαίρεση του κινήματος των Ταλιμπάν (που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι δυνατή μόνο μετά από αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζεμίρ Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-24.

«Κατ’ αρχήν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να πεισθούν για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμπεριφερθεί όπως λέμε, πολιτισμένα. Μόνο τότε, όταν μια τέτοια άποψη γίνει αποδεκτή από όλους, θα ξεκινήσει η διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εμπεριέχει μια τέτοια απόφαση και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες», δήλωσε ο Καμπούλοφ.

Σύμφωνα με τον Καμπούλοφ, η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί προσεκτικά την συμπεριφορά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εάν αυτή δεν παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε η εξαίρεση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων θα εξαρτηθεί από Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Και εάν η Ρωσία υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση, τότε θα ενεργοποιηθούν και οι τεχνικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν είπε ότι οι Ταλιμπάν «εντελώς δικαιολογημένα» συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς υπήρξε τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του διεθνούς οργανισμού, η ηγεσία της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

ΑΠΕ – ΜΠΕ
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube