Weather Icon
Γενικά θέματα 30 Ιουλίου 2021

Το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μηνύματα που εστάλησαν προς το Λονδίνο

Το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μηνύματα που εστάλησαν προς το Λονδίνο

Η Αγγλία στριμώχτηκε στο Σ.Α. του ΟΗΕ για την Κύπρο

Η Θέση του “Φ”

Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία έγινε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν αποτέλεσμα έντονων πολυήμερων παρασκηνιακών διεργασιών. Όπως, ακριβώς, έγινε μια εβδομάδα πριν με την υιοθέτηση της δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τουρκικές ενέργειες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το περιεχόμενο του ψηφίσματος κρίνεται θετικό υπό τις περιστάσεις. Δεν υπάρχει λόγος πανηγυρισμών, επειδή περιλήφθηκαν τα αυτονόητα (ενδεχομένως όχι όλα). Αξιολογείται, ωστόσο, το αποτέλεσμα με βάση και το τι προηγήθηκε παρασκηνιακά.

Πώς ξεκίνησαν τα βρετανικά προσχέδια και πού έχουν καταλήξει. Όπως έγινε γνωστό, η Βρετανική διπλωματία προσπάθησε να υπάρξει μια «ουρά» στη βάση λύσης του Κυπριακού. Μια μεθόδευση, που φυσιολογικά οδήγησε στην αντίδραση πρωτίστως της Λευκωσίας αλλά όπως διαφάνηκε στην πράξη κι άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντιδράσεις καταγράφηκαν για το περιεχόμενο των προσχεδίων από τις ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιρλανδία, Ρωσία, Γαλλία, Εσθονία, Μεξικό.

Όπως έχει αναφερθεί, στην παράγραφο 4 του προοιμίου, οι Βρετανοί επιχείρησαν να εντάξουν αναφορά σύμφωνα με την οποία η «αναζήτηση κοινού εδάφους» θα λάμβανε υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.

Αυτή η αναφορά παραπέμπει στη λογική της εξεύρεσης «κοινού εδάφους», μεταξύ αυτά που υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα και η Κυπριακή Δημοκρατία με βάση τα ψηφίσματα και τα δυο κράτη, που προτάσσει η κατοχική Τουρκία.

Μια τέτοια προσέγγιση, όπως αυτή του Φόρεϊν Όφις, προδήλως παραπέμπει στην προσπάθεια ικανοποίησης των τουρκικών παράλογων και παράνομων αξιώσεων.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως το Λονδίνο προσπάθησε να εξισώσει ευθύνες για το αδιέξοδο, την ώρα κατά την οποία όπως είναι γνωστό, στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη ( 27-29 Απριλίου 2021), η τουρκική πλευρά κατέθεσε έγγραφο έξι σημείων, περιγράφοντας τη λύση δύο κρατών.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Βρετανία εκπροσωπήθηκε στην άτυπη Πενταμερή, οπότε έχει ίδιαν γνώση για το τι διαμείφθηκε στην Διάσκεψη αυτή. Γνωρίζει και από κατ’ ιδίαν επαφές, που έγιναν με την τουρκική πλευρά, στη συνέχεια, όπου διαπιστώθηκε ότι αυτή είναι η θέση της κατοχικής δύναμης. Η λύση δύο κρατών. Συνεπώς δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Η ΣΤΑΣΗ αυτή του Φόρεϊν Όφις δεν είναι τωρινή, είναι διαχρονική. Τούτο προφανώς και δεν δίνει το δικαίωμα στους Βρετανούς να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Δεν θεωρούμε πως δημιουργούνται κεκτημένα. Το Λονδίνο προτάσσει για άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο και την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Για λόγους που γνωρίζουν οι ίδιοι, για την περίπτωση της Κύπρου υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτή η στάση προφανώς και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή καθώς αντιστρατεύεται τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, που συνδέονται με την επιβίωση μας σε αυτόν τον τόπο. Τον δικό μας τόπο. Όχι της Τουρκίας ή της Βρετανίας.

Γι’ αυτό και θα επαναλάβουμε πως θα πρέπει να σταλούν μηνύματα προς τη Βρετανία. Συστημένα, συγκεκριμένα μηνύματα, τα οποία να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αποδέκτες στο Λονδίνο. Θα επανέλθουμε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube