Γενικά θέματα
Τι θα είχε συμβεί “Αν είχαν χτυπήσει τα F-84F” στην Κύπρο το 1974…

Ήταν δυνατή η επιτυχής απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 αν χτυπούσαν τα F-84F και τα F-4E;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Πολλοί έχουν ασχοληθεί με την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η επέμβαση της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε βάσει των υφισταμένων σχεδίων, είτε πέραν αυτών, με έκτακτες αποστολές κρούσεως που θα διέταζε η ηγεσία κατά την κρίση της.
Ως γνωστόν, το υφιστάμενο Σχέδιο Κ/ΑΑ, αφορούσε την αποστολή μαχητικών F-84F από την Κρήτη για την εφ’ άπαξ προσβολή της τουρκικής αμφιβίου δυνάμεως που θα επιχειρούσε να εκτελέσει απόβαση. Το σχέδιο προέβλεπε την απογείωση 18 F-84F από το αεροδρόμιο Καστελλίου.
Στις 20 Ιουλίου, στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχαν αναπτυχθεί 20 αεροσκάφη του τύπου αλλά δεν έλαβαν διαταγή απογειώσεως.
Η προοπτική επεμβάσεως επανεμφανίσθηκε στις 22 Ιουλίου, όταν η ηγεσία αποφάσισε εκτός Σχεδίου Κ/ΑΑ, να προετοιμάσει την αποστολή 8 μαχητικών F-4E και για τον σκοπό αυτό διατάχθηκε η μεταστάθμευσή τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Βεβαίως, αυτή την φορά τα δεδομένα είχαν αλλάξει και η αποστολή ήταν πολύ πιο απαιτητική, επειδή τα αεροπλάνα θα έπρεπε να προσβάλουν χερσαίες δυνάμεις του εχθρού, αντικειμενικώς πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Λόγω απρόοπτων που συνέβησαν, η αποστολή των Phantom αντιμετώπισε δυσκολίες και για τον λόγο αυτό διατάχθηκαν δύο φορές 12 από τα 20 F-84F να απογειωθούν. Και τις δύο φορές όμως ανακλήθηκαν μετά από λίγο χρόνο.
Για κάθε αεροπόρο και στρατιωτικό γενικότερα, θεωρείται δεδομένο ότι σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία της αποστολής αποτελούν:
- Η συνοδεία φιλίων μαχητικών Αναχαιτίσεως.
- Η αντίδραση της εχθρικής αεροπορίας, που μπορεί να προκαλέσει απώλειες.
- Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του στόχου.
- Το διαθέσιμο καύσιμο στα αεροσκάφη, από το οποίο εξαρτάται ο χρόνος παραμονής, ο αριθμός των προσβολών που θα εκτελεστούν και η δυνατότητα επιστροφής στην βάση.
- Ο αριθμός των μεταφερομένων όπλων, από τον οποίο εξαρτάται το μέγεθος του πλήγματος στον εχθρό.
Από όλα αυτά τα στοιχεία, το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο είναι ο αριθμός των μεταφερομένων όπλων προσβολής: τα F-84F ήταν φορτωμένα με 2 βόμβες των 500 λιβρών, 8 ρουκέτες των 5 ιντσών και βλήματα πολυβόλων το καθένα ενώ τα F-4E επρόκειτο να φέρουν από 6 βόμβες CBU και βλήματα πυροβόλου έκαστο.

Από πλευράς στόχων, η προσβολή της αμφιβίου δυνάμεως στις 20 Ιουλίου παρουσίαζε τα πλεονεκτήματα ότι τα πλοία ήταν ευκρινή και επιτυχής προσβολή των μεγάλων αποβατικών θα κατέστρεφε σοβαρό μέρος των αμφιβίων αποβατικών στρατευμάτων. Υπό ιδανικές συνθήκες, 20 F-84F μπορούσαν να ρίξουν εναντίον των πλοίων 40 βόμβες και 160 ρουκέτες.
Η προσβολή χερσαίων στόχων στις 22 Ιουλίου, παρουσίαζε το μειονέκτημα της σχετικής δυσχέρειας εντοπισμού αξιόλογων στόχων (συγκεντρώσεις δυνάμεων) κάτι που προϋπέθετε αξιόπιστες πληροφορίες από το ΓΕΕΦ ενώ δεν ήταν και βέβαιο εάν στον χρόνο που απαιτούσε η μετάβαση των αεροσκαφών, δεν θα είχαν μεταβληθεί τα δεδομένα ως προς την θέση των στόχων. Ιδανικώς, τα 8 F-4E θα έριχναν 48 βόμβες CBU ενώ 12 F-84F μόλις 24 βόμβες και 96 ρουκέτες.
Πριν την αποστολή αλλά και σήμερα, που γνωρίζουμε ότι δεν εκτελέσθηκε καμμία, κύριο σημείο “αγωνίας” είναι η ευστοχία των αεροπορικών προσβολών και η γενική επίδραση της αποστολής, δευτερευόντως δε οι απώλειες των αεροσκαφών. Άποψή μου είναι ότι οι όποιες αναστολές της ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής, εκ της προοπτικής απωλειών σε αεροσκάφη και ιπταμένους, είναι αδικαιολόγητες και λειτουργούν ως πρόφαση μόνο.
Σε τελική ανάλυση, είναι δευτερεύον, εάν όχι εντελώς αδιάφορο, το τί επιτυχία θα είχαν τα αεροσκάφη και τι απώλειες θα προκαλούσαν στον εχθρό. Ακόμη και δύο μόνο αεροσκάφη να έφθαναν στην Κύπρο, η Ελλάδα θα είχε δείξει σε πολιτικό επίπεδο ότι είχε την βούληση και την αποφασιστικότητα να επέμβει. Ακόμη και δύο μόνο αεροσκάφη να εκτελούσαν την αποστολή, Τούρκοι και Αμερικανοί μπορούσαν να υποθέσουν ότι η Ελλάδα θα επαναλάμβανε τέτοια δράση με ίδια ή άλλα μέσα και θα έπρεπε να το λάβουν υπ’ όψιν.

Η επίδραση σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και χρήσιμη, παρά η επίδραση σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο. Είτε η αεροπορική επίθεση εκδηλωνόταν στις 20, είτε στις 22 Ιουλίου, θα δημιουργούσε αμφιβολίες, προβληματισμό και διστακτικότητα στην τουρκική κυβέρνηση. Θα προκαλούσε δε “συναγερμό” στην αμερικανική πλευρά που είχε μεσολαβήσει, υποχρεώνοντάς την να στρέψει την πίεσή της από την Αθήνα στην Άγκυρα. Εξ αυτών, μπορούσε να επηρεασθεί σοβαρώς η εξέλιξη της τουρκικής επιχειρήσεως, τόσο μετά την 20ή όσο και μετά την 22α Ιουλίου.
Οι τουρκικές πηγές για τα γεγονότα του 1974, περιλαμβάνουν μαρτυρίες πρωταγωνιστών που δείχνουν ότι η λήψη αποφάσεων ως προς την εξέλιξη της επιχειρήσεως, θα επηρεαζόταν σοβαρά εάν η Ελλάδα επενέβαινε δυναμικώς. Συνάγεται το βάσιμο συμπέρασμα ότι υπ’ αυτούς τους όρους, η αμερικανική παρέμβαση θα διευκολυνόταν και θα μεγάλωναν τα περιθώρια πιέσεως προς την Τουρκία, είτε για να διακόψει αυτή νωρίτερα τις επιχειρήσεις, είτε προκειμένου να μην προχωρήσει καν στον “ΑΤΤΙΛΑ 2”.
Η απόφαση για τον “ΑΤΤΙΛΑ 2” δεν θα ήταν τόσο εύκολη σε πολιτικό επίπεδο για τον Ετζεβίτ. Αναλόγως στην Αθήνα, ο Καραμανλής δεν θα μπορούσε να επικαλεσθεί τα περί αδυναμίας επεμβάσεως “λόγω αποστάσεως“, εκτιθέμενος στην κοινή γνώμη, επειδή το στρατιωτικό καθεστώς θα είχε αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει. Όμως ο Καραμανλής, διαχειρίσθηκε την κρίση όπως και το στρατιωτικό καθεστώς, περιοριζόμενος σε διπλωματικά μέσα και περιφρονώντας την ένοπλη ισχύ, όταν ο εχθρός χρησιμοποιούσε και τα δύο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ελληνική αεροπορική επέμβαση στις 14 Αυγούστου, ενδεχομένως να περιόριζε την εχθρική δράση, αποτρέποντας έστω την οικτρή κατάληξη στην Αμμόχωστο, που εγκαταλείφθηκε λόγω πανικού κι επηρεάζοντας την επίθεση των Τούρκων στον Δυτικό Τομέα, η οποία εκδηλώθηκε με αργό ρυθμό, ουσιαστικώς στις 16 Αυγούστου.
Στον “ΑΤΤΙΛΑ 2”, μόνο η επέμβαση της Πολεμικής Αεροπορίας μπορούσε να έχει επίδραση και να ασκήσει πίεση. Τα υποβρύχια, δευτερεύοντα μόνο ρόλο μπορούσαν πλέον να διαδραματίσουν. Υπογραμμίζοντας ότι η αεροπορία είναι το όπλο με την μεγαλύτερη στρατηγική, επιχειρησιακή και τακτική ευκινησία αλλά και την ισχυρότερη επίδραση, εφόσον είναι σε θέση να χτυπήσει πάντα χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις του εχθρού, δυνατότητα την οποία δεν έχει ο στρατός και το ναυτικό, τουλάχιστον το συμβατικό όπως είναι σήμερα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ασφαλώς και όλα τα ανωτέρω, γράφονται εκ των υστέρων. Έχοντας γνώση του πως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Με “αν”, ασφαλώς δεν γράφετε η ιστορία. Μπορούμε να κάνουμε όμως πάντοτε εκτιμήσεις. Τα ανωτέρω γράφονται με σκοπό να αμφισβητήσουν την “τεχνοκρατική” προσέγγιση, κατά την οποία προτάσσονται τεχνικές προδιαγραφές, επιδόσεις, χρόνοι και δόγματα, προκειμένου να δικαιολογηθεί ή να αποδειχθεί το άσκοπο της αεροπορικής επεμβάσεως στην Κύπρο το 1974. Δεν έχει προσεχθεί, όπως φαίνεται, ότι η Τουρκία ενδιαφερόταν να δει και να αξιολογήσει τυχόν ελληνική δυναμική αντίδραση. Εξετάζω λοιπόν την ιστορία, κάτω από ένα πρίσμα που δεν έχω δει να έχει προσεγγίσει κάποιος μέχρι σήμερα. Με σκοπό να οδηγηθούμε σε κάποια χρήσιμα διδάγματα.
“Αν είχαν χτυπήσει τα F-84F” στην Κύπρο… Η στρατηγική διάσταση

Γενικά θέματα
Ζελένσκι: «Ώρα για νέα διαπραγμάτευση»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρότεινε στη Ρωσία να διεξαχθεί ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρότεινε στη Ρωσία να διεξαχθεί ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.
Στο καθημερινό, βραδινό διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, ο Ζελένσκι είπε ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ «πρότεινε μια νέα συνάντηση με τη ρωσική πλευρά, την επόμενη εβδομάδα».
Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενταθούν και «να γίνει το παν για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, δηλώνοντας έτοιμος και πάλι να συνομιλήσει απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Μια συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε πραγματικά την ειρήνη», ειπε.
Η τελευταία, άκαρπη, συνάντηση των δύο πλευρών ήταν τον Ιούνιο. Τότε, η Ρωσία είχε απαιτήσει και πάλι από την Ουκρανία να εκχωρήσει τις τέσσερις επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της και να αποποιηθεί οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση. Το Κίεβο απέρριψε τα «τελεσίγραφα», όπως τα αποκάλεσε, και αμφισβήτησε τη βούληση της Μόσχας να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός.
Στις αρχές Ιουλίου πάντως το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και τους εμπορικούς εταίρους της εάν δεν επιτευχθεί ειρήνη μέσα σε 50 ημέρες και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζουν οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, με χρηματοδότηση των χωρών του ΝΑΤΟ.
Το μοναδικό αποτέλεσμα των δύο διαδοχικών συναντήσεων που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και τους Ουκρανίας ήταν η συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και πεσόντων.
Γενικά θέματα
Τραμπ: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «καταστράφηκαν ολοσχερώς»
«Οι τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καταστράφηκαν ολοσχερώς ή ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ» υποστήριξε για άλλη μία φορά, δηλώνοντας ότι «θα χρειαστούν χρόνια» για να επαναλειτουργήσουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα, σχεδόν έναν μήνα μετά τα αμερικανικά πλήγματα σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ότι αυτές «καταστράφηκαν ολοσχερώς».
«Οι τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καταστράφηκαν ολοσχερώς ή ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ» υποστήριξε για άλλη μία φορά, δηλώνοντας ότι «θα χρειαστούν χρόνια» για να επαναλειτουργήσουν. «Αν ήθελε το Ιράν να το κάνει, θα ήταν προτιμότερο να ξεκινούσε από το μηδέν, σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες», πρόσθεσε, στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.
Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι είναι απάντηση στις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο πέντε Αμερικανούς στρατιωτικούς, απόστρατους ή εν ενεργεία, οι οποίοι έχουν λάβει γνώση μιας νέας αναφοράς την οποία είδαν τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, στελέχη του υπουργείου Άμυνας και συμμαχικές χώρες. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, μόνο η μία από τις τρεις εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν καταστράφηκαν ενώ στις δύο άλλες ο εμπλουτισμός ουρανίου θα μπορούσε να ξαναρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες, εάν το αποφασίσει το Ιράν.
Τα αμερικανικά πλήγματα, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, στόχευσαν την υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Φορντό, στα νότια της Τεχεράνης, και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν και τη Νατάνζ, στις 22 Ιουνίου.
Μετά τους βομβαρδισμούς είναι ασαφές σε τι κατάσταση βρίσκεται το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Λίγες ημέρες μετά τα πλήγματα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μια προκαταρκτική έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν ότι το πρόγραμμα καθυστέρησε για μερικούς μήνες, αλλά δεν καταστράφηκε τελείως.
Γενικά θέματα
Η Γκάμπαρντ ζητά διώξεις κατά Ομπάμα για “προδοτική συνωμοσία” κατά Τραμπ
Η Τάλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζητησε να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και πρώην ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αφού τους κατηγόρησε για μια «προδοτική συνωμοσία» που είχε ως στόχο να παρουσιαστεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως αποτέλεσμα ρωσικής παρέμβασης.

Η Τάλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζητησε να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και πρώην ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αφού τους κατηγόρησε για μια «προδοτική συνωμοσία» που είχε ως στόχο να παρουσιαστεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως αποτέλεσμα ρωσικής παρέμβασης.
Η ίδια δήλωσε ότι ο Ομπάμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του είχαν «θέσει τα θεμέλια για ένα πραξικόπημα που διήρκεσε χρόνια» κατά του Τραμπ, μετά τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον, κατασκευάζοντας πληροφορίες ώστε να φανεί ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές. Σε αυτό, σύμφωνα με την Γκάμπαρντ, περιλαμβανόταν και η χρήση ενός φακέλου που είχε συντάξει Βρετανός αναλυτής πληροφοριών, ο Κρίστοφερ Στιλ, τον οποίο γνώριζαν ότι δεν ήταν αξιόπιστος.
Τι υποστηρίζει η Γκάμπαρντ
Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών μετά τις εκλογές διέφεραν από εκείνες που είχαν πριν, οι οποίες έδειχναν ότι μάλλον δεν υπήρχε ρωσική παρέμβαση. Με ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις, ζητώντας διώξεις, πρόσθεσε: «Οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το 2016 υπήρξε μια προδοτική συνωμοσία από αξιωματούχους στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησής μας».
«Στόχος τους ήταν να υπονομεύσουν τη βούληση του αμερικανικού λαού και να εφαρμόσουν, στην ουσία, ένα πολυετές πραξικόπημα με σκοπό να εμποδίσουν τον Πρόεδρο από το να εκπληρώσει την εντολή που του έδωσε ο αμερικανικός λαός», δήλωσε.
»Όσο ισχυρός κι αν είναι κάποιος, κάθε άτομο που ενεπλάκη σε αυτή τη συνωμοσία πρέπει να ερευνηθεί και να διωχθεί με βάση το πλήρες εύρος του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Η πίστη και η εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στη δημοκρατία μας — και επομένως το μέλλον του έθνους μας — εξαρτώνται από αυτό».
Η Γκάμπαρντ, πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι διαβίβασε έγγραφα που υποστηρίζουν την υπόθεσή της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται μια μερικώς λογοκριμένη αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με τις κυβερνοαπειλές ενόψει των εκλογών του 2016, καθώς και μια σειρά από παλαιότερα διαβαθμισμένα υπομνήματα, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονται από το γραφείο του Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον Ομπάμα.
Ο Κλάπερ είναι ένας από τους αρκετούς αξιωματούχους που η Γκάμπαρντ κατονόμασε ως φερόμενους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη υποτιθέμενη συνωμοσία. Άλλοι που αναφέρθηκαν είναι ο Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντής της CIA, ο Τζον Κέρι, τότε υπουργός Εξωτερικών, η Σούζαν Ράις, τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο Άντριου ΜακΚέιμπ, τότε αναπληρωτής διευθυντής του FBI — ο οποίος αργότερα συγκρούστηκε με τον Τραμπ — και ο ίδιος ο Ομπάμα.
Και ο Έπσταϊν θεωρία συνωμοσίας του Ομπάμα λέει ο Τραμπ
Η προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο η έρευνα για τη Ρωσία —την οποία ο Τραμπ επί μακρόν αποκαλούσε «απάτη»— έρχεται τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο επίκεντρο της θύελλας ενός σκανδάλου που επιμένει να απασχολεί, αυτό του ατιμασμένου χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2019, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ενόψει δίκης για κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τη βάση του κινήματος «Κάνε την Αμερική Ξανά Μεγάλη» (MAGA) να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας υποτιθέμενης λίστας με επιφανείς πελάτες του Έπσταϊν.
Ο Τραμπ, ως απάντηση, είτε έχει απορρίψει την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων είτε έχει ισχυριστεί ότι επινοήθηκαν από τον Ομπάμα και μέλη της κυβέρνησής του, όπως ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος τότε των ΗΠΑ.
«Η Απάτη της Ρωσίας»
Σχόλια που συνοδεύουν σειρά υπομνημάτων της εποχής Ομπάμα, τα οποία δημοσίευσε το γραφείο της Γκάμπαρντ, χρησιμοποιούν όρους χαρακτηριστικούς του Τραμπ και των πιο φανατικών υποστηρικτών του, παρουσιάζοντας μια υποτιθέμενη συνωμοσία με σκοπό να αμαυρωθεί η νίκη του στις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα — με τίτλο «Η Απάτη της Ρωσίας» — που αναφέρεται σε συνάντηση της 9ης Δεκεμβρίου 2016 μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Ομπάμα: «Στελέχη του “Βαθέος Κράτους” στην κοινότητα πληροφοριών (IC) άρχισαν να διαρρέουν κραυγαλέα ψευδείς πληροφορίες στην Washington Post ισχυριζόμενοι ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε “κυβερνομέσα” για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών».
»Αργότερα το ίδιο βράδυ, μια ακόμη διαρροή προς την Washington Post υποστήριζε ψευδώς ότι η CIA “κατέληξε σε μυστική αξιολόγηση πως η Ρωσία παρενέβη” στις εκλογές για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ».
Στις 6 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, το έγγραφο συνεχίζει: «Η κυβέρνηση Ομπάμα δημοσιοποιεί την αποχαρακτηρισμένη Αξιολόγηση της Κοινότητας Πληροφοριών (ICA). Σε αυτήν διατυπώνεται ψευδής ισχυρισμός — βάσει εν μέρει “νέων πληροφοριών” που ήρθαν στο φως μετά τις εκλογές — ότι ο Πούτιν καθοδήγησε προσπάθεια για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτές οι “νέες πληροφορίες” αργότερα επιβεβαιώνεται ότι είναι ο φάκελος Στιλ».
Η αξιολόγηση, σύμφωνα με την έκθεση της Γκάμπαρντ, «απέκρυψε» προηγούμενες εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές, οι οποίες ανέφεραν ότι η Ρωσία δεν διέθετε ούτε την πρόθεση ούτε τα μέσα για να παραβιάσει με επιτυχία τη διαδικασία των εκλογών.
Ο φάκελος Στιλ, που περιείχε σκανδαλώδεις λεπτομέρειες σχετικά με «kompromat» — υλικό για εκβιασμό — που φέρεται να κατείχαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος του Τραμπ, αποτέλεσε τμήμα της βάσης για τη μακρόχρονη έρευνα που διεξήγαγε ο Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος είχε οριστεί ειδικός ανακριτής για την υπόθεση Ρωσία.
Η μετέπειτα έκθεση του Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη «με εκτεταμένο και συστηματικό τρόπο» στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά «δεν αποδείχθηκε ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν ή συνεργάστηκαν» με τις δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.
Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα η Γκάμπαρντ
Ο διορισμός της Γκάμπαρντ ως διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους του Τραμπ. Προκάλεσε έντονη κριτική, λόγω της απουσίας προηγούμενης εμπειρίας της στον τομέα των πληροφοριών — δεν είχε καν υπηρετήσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή με σχετική αρμοδιότητα — και λόγω του ιστορικού της με δηλώσεις υπέρ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και της αναπαραγωγής αφηγήσεων του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: Guardian
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Τεράστια ανατροπή; Ισχύει ότι αρνήθηκε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ να αναλάβει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα;
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Έρχεται μεγάλο ΣΟΚ για την Ελληνική Δημοκρατία! Κατεδαφίζεται με δικογραφίες το πολιτικό σύστημα της κλεπτοκρατίας
-
Απόψεις1 μήνα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Απόψεις4 εβδομάδες πριν
Η φωτογραφία που “μίλησε”! Ανύπαρκτος γεωπολιτικός παίκτης η Ελλάδα
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!