Weather Icon

Τι γυρεύει ο Πούτιν στη Μεσόγειο – Άσκηση – μήνυμα στον… απείθαρχο Ερντογάν

Τι γυρεύει ο Πούτιν στη Μεσόγειο – Άσκηση – μήνυμα στον… απείθαρχο Ερντογάν

Οι προκλήσεις της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι μόνο στα… ραντάρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αφού και η Ρωσία έχει στο μικροσκόπιο της της κινήσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ειδικότερα, η επιμονή για παράδειγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αποσύρει τους τούρκους μισθοφόρους (και τα drones) από τη Λιβύη, ή ακόμη οι επιχειρήσεις που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων, καθώς και ο ρόλος που θέλει ο Ερντογάν να διαδραματίσει στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων δεν βρήκαν σύμφωνη τη ρωσική κυβέρνηση.

Οπως και η εμπλοκή της Τουρκίας στο Μεσανατολικό, η προσπάθεια των Τούρκων να πωλήσουν οπλισμένα drones στην Ουκρανία έως και η φαραωνική νοοτροπία του τούρκου προέδρου που θέλει να κατασκευάσει κανάλι αξίας 15 δισ. δολαρίων στην Κωνσταντινούπολη, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ολα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τη Μόσχα. Ο Πούτιν άρχισε να στέλνει μηνύματα, πρώτα με την εκπρόσωπο της κυβέρνησής του, εν συνεχεία με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, πλην όμως ο Ερντογάν επέμενε να τα αγνοεί. Ετσι η Μόσχα άλλαξε τακτική. Αποστέλλει πλέον πιο ηχηρά μηνύματα στην Αγκυρα, αυτή τη φορά διά των στρατιωτικών ασκήσεων. Την ώρα μάλιστα που οι ρωσικές μπίζνες στην Τουρκία (πύραυλοι S-400, κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, τουρισμός κ.λπ.) είναι μπίζνες δισεκατομμυρίων.

Οι Ρώσοι δείχνουν τα δόντια τους
Και όμως με μια τεράστια στρατιωτική άσκηση στη Μεσόγειο η Μόσχα πιθανόν να θέλει να δείξει τα δόντια της προς κάθε κατεύθυνση. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιας κλίμακας ασκήσεις στη Μεσόγειο δεν έχει συνηθίσει η Μόσχα, αλλά από την περασμένη Παρασκευή το πρωί το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας ξεκίνησαν κοινή αεροναυτική άσκηση στη Μεσόγειο. Οταν λέμε ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εννοούμε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, φρεγάτες, κορβέτες, όλα προερχόμενα από τον ισχυρότατο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Ανάμεσα στα πολεμικά πλοία που μετέχουν στη ρωσική άσκηση περιλαμβάνεται και το καταδρομικό «Moskva» που είναι εξοπλισμένο με τους φονικούς κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους, καθώς και οι φρεγάτες «Ναύαρχος Εσεν» και «Ναύαρχος Μακάροφ». Το καταδρομικό «Moskva» με την τρομακτική δύναμη πυρός που διαθέτει είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Είχε ναυπηγηθεί από τον καιρό τη Σοβιετικής Ενωσης, αλλά στη δεκαετία του 1990 υποβλήθηκε σε εντυπωσιακή αναβάθμιση και το 2000 ξαναβγήκε στις θάλασσες, ετοιμοπόλεμο.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ στη ρωσική άσκηση της Μεσογείου τα ρωσικά πλοία θα έχουν και την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη. Ενα ζευγάρι υπερηχητικών αεροσκαφών MiG-31K, που θα απογειώνονται από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία, θα τα συνοδεύει. Επιπλέον στην άσκηση παίρνουν μέρος και ιπτάμενα ραντάρ καθώς και δορυφόροι.

Προβληματισμός
Το κύριο μέρος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο (στα διεθνή ύδατα σε περιοχές κοντά στην Κύπρο, αλλά και πολύ κοντά στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς και ανοικτά της Συρίας). Υπάρχει όμως ένα μικρό θεματάκι: στην ίδια περιοχή βρίσκεται (ή θα βρίσκεται εντός των ημερών, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό) και το βρετανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth», το οποίο μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 και ήδη έχει αρχίσει τις πρώτες επιχειρήσεις του εναντίον στόχων του ISIS στην περιοχή. Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες υπήρξε θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε ρωσικά και σε βρετανικά πολεμικά πλοία. Μάλιστα το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον του βρετανικού αντιτορπιλικού «HMS Defender», που βρέθηκε κοντά στην Κριμαία.

Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία στέλνει μηνύματα στην Τουρκία μέσω στρατιωτικών ασκήσεων. Το 2020 όταν τα τουρκικά ερευνητικά πλοία «Μπαρμπαρός» και «Oruc Reis» βρίσκονταν εντός κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντίστοιχα, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες και το δίκαιο των θαλασσών, η Μόσχα εξέδωσε Navtex για ασκήσεις. Εστειλε, δηλαδή, σαφή πολιτικά μηνύματα με τις Navtex με δύο αεροναυτικές ασκήσεις νοτιοανατολικά της Κύπρου, στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυτικά της Κύπρου, σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας, που επικαλύπτουν σε ισχύ παράνομες τουρκικές Navtex για τα σεισμογραφικά «Μπαρμπαρός» και «Oruc Reis», αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube