Συνεχίζονται τα επεισόδια πυροβολισμών στο Κεργακουνίκ! Τραυματίστηκε άλλος ένας Αρμένιος στρατιώτης – Αδύναμος να αντιδράσει ο Πασινιάν

Συνεχίζονται τα επεισόδια πυροβολισμών στο Κεργακουνίκ! Τραυματίστηκε άλλος ένας Αρμένιος στρατιώτης – Αδύναμος να αντιδράσει ο Πασινιάν

Αρμενία: Παραμένει η ένταση στα νοτιοανατολικά σύνορα. Ο Πασινιάν περιμένει ξανά άλλους να λύσουν το πρόβλημα. Ο στόχος του Αζερμπαϊτζάν

Ένας ακόμα Αρμένιος στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια πυροβολισμών των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, στις 29 Ιουλίου στην περιοχή του Κεργακουνίκ, όπου στις 28 Ιουλίου οι αζερικές δυνάμεις έβαλαν κατά αρμενικών θέσεων, μία επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αρμένιους στρατιώτες, ενώ πέντε τραυματίστηκαν.

Όπως αναφέρει το υπουργείο αμύνης της Αρμενίας, οι Αζέροι μαχητές άνοιξαν πυρ στις 08:40 το πρωί της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2021, παρά τη συμφωνημένη κατάπαυση πυρός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πυρά από την αζερική πλευρά προέκυψαν και τη νύχτα της 28ης Ιουλίου.

Ο Πασινιάν περιμένει ξανά άλλους να λύσουν το πρόβλημα

Για την κατάσταση στα νοτιοανατολικά σύνορα της Αρμενίας μίλησε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος μίλησε για αστάθεια στην περιοχή.

Ο πολιτικός ηγέτης της Αρμενίας σημείωσε, ότι το Μπακού συνεχίζει την επιθετική του συμπεριφορά, με τη ρητορική και τις ενέργειές τους, ακυρώνοντας τις προτάσεις διευθέτησης του προβλήματος από τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός υπενθύμισε στα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας της ομάδας του Μινσκ το κάλεσμα για επανάληψη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών, υποστηρίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση, ενώ η Αρμενία έχει εκφράσει την ετοιμότητα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Ο Πασινιάν, τόνισε συν τοις άλλοις, ότι το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να διαταράξει όλες τις προϋποθέσεις για διάλογο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των τριμερών συμφωνιών της 10ης Νοεμβρίου 2020 και της 11ης Ιανουαρίου 2021.

Αντίδραση για το ζήτημα προέκυψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την Τετάρτη 28 Ιουνίου, προέτρεψαν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψουν σε ουσιαστικές συζητήσεις υπό την αιγίδα των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ για την επίτευξη μακροπρόθεσμης πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης.

Ο στόχος του Αζερμπαϊτζάν

Υπενθυμίζεται, ότι στην περιοχή του Κεργακουνίκ και του Σιουνίκ, έχουν εισβάλλει από τις 12-13 Μαΐου στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Παρά την ανάπτυξη Ρώσων συνοριοφυλάκων στην περιοχή, οι Αζερικές δυνάμεις δεν έχουν υποχωρήσει.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας συνεχίζει με τη ρητορική του να δείχνει αδύναμος για την επίλυση της κρίσης. Ζητά τη βοήθεια ξένων παραγόντων αντί να δράσει αποτρεπτικά για την εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του, την ώρα που οι Αζέροι έχουν δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους.

Στόχος του Αζερμπαϊτζάν είναι η δημιουργία διαδρόμου μέσω της Αρμενίας για το Ναχιτσεβάν! Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Καυκάσου, Αλεξάντερ Ισκανταριάν, το Αζερμπαϊτζάν θέλει να περάσει από τη νότια Αρμενία σιδηροδρομική γραμμή μήκους 40 χλμ, η οποία θα φτάνει μέχρι την Τουρκία.

Ο μακρινός στόχος των Αζέρων είναι η διάλυση του αρμενικού κράτους, κάτι που το ομολογούνε στον δημόσιο λόγο τους. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, ο οποίος επαναλαμβάνει συνεχώς τις απειλές του και υποστηρίζει, ότι το αρμενικό έθνος δεν μπορεί να ζήσει ως οργανωμένο κράτος, αλλά ως μέρος άλλων μεγαλύτερων χωρών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube