REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν , Ρωσία 12 Ιουλίου 2021

Συναγερμός στο Τουρκμενιστάν για το Αφγανιστάν – Μετασταθμεύσεις αεροσκαφών στα σύνορα

Συναγερμός στο Τουρκμενιστάν για το Αφγανιστάν – Μετασταθμεύσεις αεροσκαφών στα σύνορα

Το Τουρκμενιστάν στέλνει βαρύ οπλισμό και αεροσκάφη στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Το Τουρκμενιστάν άρχισε να κινεί βαρύ οπλισμό, ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη πλησιέστερα στα σύνορά του με το Αφγανιστάν, ενώ οι έφεδροι τίθενται σε επιφυλακή στην πρωτεύουσα εν μέσω επιδείνωσης της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ανέφερε το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση Radio Free Europe/Radio Liberty, τη Δευτέρα.

Ανώτερος αξιωματούχος της τουρκμενικής υπηρεσίας ασφαλείας δήλωσε στο RFE/RL ότι περισσότερα στρατεύματα από μια στρατιωτική φρουρά κοντά στην πόλη Μάρι (Αλεξάνδρεια Μαργιανή) αποστέλλονται για να ενισχύσουν τις συνοριακές μονάδες φύλαξης. Η Μάρι βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια της Σερχεταμπάντ, σημαντικό συνοριακό πέρασμα με το Αφγανιστάν.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι οι πρόσθετες δυνάμεις που στάλθηκαν στα σύνορα περιλαμβάνουν αξιωματικούς καθώς και μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ανέφερε το RFE/RL.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πρωτεύουσα, Ασγκαμπάτ, οι εφεδρείες καλούνται να παρουσιαστούν και τους λένε να παραμείνουν σε επιφυλακή για πιθανή ταχεία ανάπτυξη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι εντολή δεν έχει δοθεί προς ώρας σε πανεθνικό επίπεδο, όντας περιορισμένη μόνο στην πρωτεύουσα, είπε.

Η τουρκμενική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει με αυστηρό τρόπο τα πάντα και διακατέχεται από μυστικοπάθεια, δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση για κάποια αυξημένη ασφάλεια.

Το Τουρκμενιστάν μοιράζεται σύνορα 800 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, όπου η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί απότομα καθώς οι μαχητές των Ταλιμπάν προχωρούν σε επαρχιακά κέντρα και ακόμη και σε ορισμένες συνοριακές διαβάσεις.

Εκατοντάδες Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και τοπικής αστυνομίας, φέρεται να έχουν καταφύγει σε άλλες γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν.

Αξιωματούχοι του Τατζικιστάν την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι στέλνουν επιπλέον 20.000 στρατεύματα στα σύνορά του ως απάντηση στην επίθεση των Ταλιμπάν.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube