Weather Icon
Αιγαίο , Τουρκία 19 Ιουλίου 2021

Στο «κόκκινο» η κατάσταση με τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο – Μια «ανάσα» από το Αγαθονήσι – Σε «κλοιό» η Λέσβος – Έφτασαν ως τα Κύθηρα

Στο «κόκκινο» η κατάσταση με τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο – Μια «ανάσα» από το Αγαθονήσι – Σε «κλοιό» η Λέσβος – Έφτασαν ως τα Κύθηρα

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο άρχισε εδώ και αρκετές εβδομάδες με την πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για «τράνζιτ» αλιευτικά τα οποία περνούσαν από το Αιγαίο με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς το Λιβυκό Πέλαγος.

Η εικόνα-ντοκουμέντο που δείχνει Τουρκικό αλιευτικό να κινείται και να ψαρεύει μερικές δεκάδες μέτρα από τη ακτή στο Αγαθονήσι είναι ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο. Ένας ολόκληρος αλιευτικός στόλος αποτελούμενος από μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα Τουρκικά σκάφη όχι απλά έχει «κυριεύσει» το Αιγαίο αλλά με περίσσιο θράσος, παράνομα τα αλιευτικά των γειτόνων ψαρεύουν ανεξέλεγκτα μια «ανάσα» από τα Ελληνικά νησιά εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων. Και όχι μόνο στα ακριτικά μας νησιά αλλά έως την «καρδιά» του Αιγαίου και ακόμη πιο δυτικά αφού έφτασαν έως και τις ακτές σε Κύθηρα και Αντικύθηρα.

Σε μια ακόμη αποκαλυπτική φωτογραφία διακρίνονται Τουρκικά αλιευτικά στο κέντρο των Κυκλάδων δίπλα στη Σέριφο να ψαρεύουν ανενόχλητα. Σε μια περιοχή εκατοντάδες ναυτικά μίλια από τις Τουρκικές ακτές. Ενώ έφτασαν και ακόμη μακρύτερα στα Κύθηρα και Αντικύθηρα μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης και μάλιστα και εκεί προσέγγισαν σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων αλλά και κατοίκων ελάχιστα μέτρα από τις ακτές.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο άρχισε εδώ και αρκετές εβδομάδες με την πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για «τράνζιτ» αλιευτικά τα οποία περνούσαν από το Αιγαίο με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς το Λιβυκό Πέλαγος. Όμως όσο περνούν οι ημέρες τα Τουρκικά αλιευτικά πολλαπλασιάστηκαν και η πλειονότητά τους όχι απλά παραμένει στο Αιγαίο αλλά σε πολλές περιπτώσεις κινούνται και ψαρεύουν παράνομα εντός των 6 μιλίων από τις ακτές των Ελληνικών νησιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ώρες περισσότερα από 30 Τουρκικά σκάφη βρέθηκαν γύρω από το ακριτικό Αγαθονήσι και μάλιστα όπως φαίνεται στην αποκαλυπτική φωτογραφία δεν δίστασαν να «αγγίξουν» τις ακτές. Σε μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» Εθνικά περιοχή.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώθηκε τις τελευταίες ώρες και γύρω από τη Λέσβο όπως άλλωστε φαίνεται και στις εφαρμογές που δείχνουν στο χάρτη και σε πραγματικό χρόνο με πορτοκαλί συνήθως χρώμα τα στίγματα των αλιευτικών. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί τα Τουρκικά αλιευτικά να μην ανοίγουν καν την ειδική συσκευή που δίνει σήμα στον δορυφόρο με αποτέλεσμα στην πράξη να είναι ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός τους από αυτόν που φαίνεται στις σχετικές εφαρμογές.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ψαράδες τα Τουρκικά σκάφη συνοδεύονται και επιτηρούνται από πλωτά της Τουρκικής ακτοφυλακής ειδικά όσα κινούνται κοντά στα ακριτικά μας νησιά όπως το Αγαθονήσι. Αντίθετα σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αλιείς μας η παρουσία της Ελληνικής ακτοφυλακής είναι υποτονική με αποτέλεσμα οι γείτονες να έχουν αποθρασυνθεί.

Πέρα από το παράνομο της Τουρκικής παρουσίας αλιευτικών εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και την ζημιά που προκαλεί αυτό στους Έλληνες αλιείς όπως και γενικότερα η παρουσία εκατοντάδων αλιευτικών στο κλειστό και με περιορισμένα αποθέματα ψαριών Αιγαίο, ανησυχία αλλά και ερωτήματα προκαλεί η  μαζική παρουσία των γειτόνων σε «ευαίσθητες» περιοχές. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η δραστηριότητα συμπίπτει με τις παράλογες Τουρκικές αξιώσεις περί αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών και δήθεν δικαιωμάτων της Τουρκίας. Συμπίπτει με την προσπάθειά τους να «γκριζάρουν» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές αλλά και νησιά στο Αρχιπέλαγος.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube