Weather Icon

Σκοτώθηκε Αρμένιος στρατιώτης από αζέρικα πυρά! Με αντίποινα απειλεί το Ερεβάν – Αγνοούνται δύο στρατιώτες

Σκοτώθηκε Αρμένιος στρατιώτης από αζέρικα πυρά! Με αντίποινα απειλεί το Ερεβάν – Αγνοούνται δύο στρατιώτες

Αρμενία: Πυροβολισμοί στα σύνορα με το Ναχιτσεβάν οδήγησαν στον θάνατο ενός Αρμενίου στρατιώτη. Υπό αναζήτηση δύο στρατιώτες.

Ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε από πυροβολισμούς Αζέρων στα σύνορα με το Ναχιτσεβάν στις 14 Ιουλίου 2021, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αμύνης της Αρμενίας.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί όταν Αζέρικες μονάδες του Ναχιτσεβάν προσπάθησαν να μεταφέρουν μηχανήματα χρησιμοποιώντας βαρέα οχήματα.

Όταν η αρμενική πλευρά πήρε μέτρα για να εμποδίσει τη δραστηριότητα των Αζέρων στα σύνορα, Αζέροι μαχητές άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν Αρμένιο στρατιώτη. Απώλειες είχαν και οι ίδιοι οι Αζέροι.

O νεκρός Αρμένιος ονομάζεται Σάμβελ Αλαβερντιάν. Ο στρατιώτης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 38 ετών στην περιοχή του Τιγκρανασέν, κοντά στο κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βόρεια με τη Νότια Αρμενία.

Με αντίποινα απειλεί το Ερεβάν

Το Υπουργείο Αμύνης έκανε λόγο για πρόκληση του Αζερμπαϊτζάν και απείλησε με σοβαρά αντίποινα. “Όλη η ευθύνη για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης ανήκει στην στρατιωτικο-πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν”, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

To Τιγκρανασέν, κατά τους Αζέρους Κάρκι, αποτελεί εξωτερικό έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν, η οποία –αν και αυτόνομη– θεωρείται επίσης εξωτερικό έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Επισήμως ανήκει στο Ναχιτσεβάν, ωστόσο γεωγραφικά ανήκει στην Αρμένικη επαρχία παρά το όρος Αραράτ, γεγονός που το καθιστά ενκλάβιο της Αρμενίας, από το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Μάιο του 1992.

Το Κάρκι αποτελεί πέρασμα της κυριότερης αρτηρίας που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Αρμενίας, ενώ στις μέρες μας κατοικείται ως επί τω πλείστω από Αρμένιους καθώς και πρόσφυγες από το Αζερμπαϊτζάν. Το τριγωνικού σχήματος έδαφος καταλαμβάνει έκταση 19 χλμ2.

Χάθηκαν δύο Αρμένιοι στρατιώτες

Εν τω μεταξύ, άλλο ένα γεγονός καταγράφηκε στις 14 Ιουλίου 2021. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αμύνης, η αρμενική πλευρά έχασε επαφή με δύο στρατιώτες την Τετάρτη,οι οποίοι χάθηκαν υπό αδιευκρίνηστες συνθήκες.

Ο λόγος για τον στρατιώτη, Αρτούρ Ναλμπαντιάν και τον οδηγό Αραμαγίς Τοροζιάν, για τους οποίους διεξάγονται έρευνες, οι οποίες μέχρι στιγμής απέβησαν άκαρπες. Αμφότεροι είναι άοπλοι.

Με τη συμβολή της ρωσικής πλευράς, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις συζητούν με στελέχη του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην περίπτωση που οι δύο Αρμένιοι έχουν χαθεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Μπακού, κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, λόγω ομίχλης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube