Weather Icon

Σήμερα η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της Αμμοχώστου

Σήμερα η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της Αμμοχώστου

Αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για την Αμμόχωστο

Η Θέση του “Φ”   

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου είναι σημαντική υπό την έννοια ότι θα έχει ενώπιόν της να συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου, σε μια κρίσιμη φάση. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να συζητηθεί και διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο αποτροπής των τουρκικών σχεδιασμών.

Η κατοχική Τουρκία έχει ως γνωστόν αποφασίσει το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου και ήδη έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, αναμένεται -όπως ο ίδιος ανακοίνωσε- να προβεί σε δηλώσεις και σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο. Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά σε μια νέα τουρκική παράνομη ενέργεια επιβολής τετελεσμένων. 

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα 550 και 789, κι αυτό το γνωρίζουν όλοι στον Διεθνή Οργανισμό. Το σημειώνουμε αυτό καθώς, ως γνωστόν, στην πρόσφατή του έκθεση για το Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, μόλις και «ψέλλισε» τις αποφάσεις του Οργανισμού, που ηγείται. Οφείλουμε ωστόσο να αναφέρουμε πως διεθνείς παίκτες έχουν κινητοποιηθεί και παρεμβαίνουν προς την κατοχική δύναμη. Η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών τους προφανώς και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. 

ΜΕΣΑ σε δύσκολες, ομολογουμένως, συνθήκες θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο. Και είναι υποχρέωσή όλων των μελών του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καθορίσουν μια κοινή γραμμή δράσης και να προχωρήσουν στην υιοθέτηση πολιτικών αποτροπής. Το σημειώνουμε αυτό καθώς θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν αρκούν οι εξαγγελίες, οι κοινές δηλώσεις και οι αναφορές που πρακτικά δεν σημαίνουν τίποτε. 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στο παρά πέντε μιας νέας τουρκικής πρόκλησης, που θα επιβάλει τετελεσμένα εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων.  Δεν μπορεί από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου να μην προκύψει κοινή στάση όλων των δυνάμεων και πρωτίστως κοινό πλαίσιο δράσεων ενόψει των αρνητικών εξελίξεων που αναμένονται.

ΑΣΦΑΛΩΣ και την ευθύνη για τη διαχείριση την έχει η Κυβέρνηση. Και τον σχεδιασμό και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Αυτοί οι σχεδιασμοί, που ενδεχομένως και να έχουν αργήσουν να διαμορφωθούν, πρέπει να ενισχυθούν και να υλοποιηθούν. Να «θωρακιστούν» από όλους στο εσωτερικό. Θα πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούν για την υλοποίηση των αποφάσεων. Οι διαφωνίες αναμενόμενες και φυσιολογικές και προφανώς κάποιες δεν μπορούν να παρακαμφθούν, να γεφυρωθούν. Αλλά δυνατότητες να διαμορφωθεί «κοινός τόπος» υπάρχουν και αυτό θα πρέπει να γίνει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο. Η εσωστρέφεια μπορεί να… περιμένει. 

ΟΙ εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν. Ο νεοσουλτάντος της Άγκυρας, μονίμως σε επιθετική διάταξη, προχωρά και εφαρμόζει τους επεκτατικούς του σχεδιασμούς. Θα έρθει για να εφαρμόσει τα επόμενα βήματα της πολιτικής του σε βάρος της Κύπρου και γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση. Δεν μπορεί η κατοχική Τουρκία να προχωρεί ανενόχλητη. Το Εθνικό Συμβούλιο σήμερα να στείλει τα σωστά μηνύματα και να αποφασίσει δράσεις, στην πράξη. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube