Weather Icon
Ενεργειακά 6 Ιουλίου 2021

Πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ: «Το πετρέλαιο θα μπορούσε εύκολα να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι»

Πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ: «Το πετρέλαιο θα μπορούσε εύκολα να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι»

Στα ύψη το πετρέλαιο, δυναμίτης στην παγκόσμια οικονομία

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν «πολύ εύκολα» να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουγέτ (φώτο)) στο CNBC.

«Θα μπορούσατε πολύ εύκολα να δείτε το πετρέλαιο να φτάνει τα 100 δολάρια το βαρέλι – πιθανώς ακόμη υψηλότερο», είπε χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, είναι «εξίσου πιθανό» ότι οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να καταρρεύσουν.

«Εάν δεν υπάρχει συμφωνία για την παραγωγή και οι χώρες τείνουν να αποχωρήσουν και να κάνουν το δικό τους πρόγραμμα, ή να κάνουν τη δική τους παραγωγή, θα μπορούσατε να έχετε μια πτώση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε Μπρουλέτ, υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ από το 2019 έως το 2021 .

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, που αναφέρονται συλλογικά ως ΟΠΕΚ +, απέτυχαν δύο φορές να καταλήξουν σε συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, μια άλλη προσπάθεια επανάληψης των συνομιλιών κατέρρευσε και οι συζητήσεις αναβλήθηκαν επ ‘αόριστον.

Η ενεργειακή συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, είχε επιδιώξει να αυξήσει την προσφορά κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και πρότεινε την παράταση της διάρκειας των περικοπών μέχρι το τέλος του 2022. Πέρυσι, για την αντιμετώπιση της χαμηλότερης ζήτησης λόγω της πανδημίας, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο του 2020 έως το τέλος Απριλίου 2022.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν δηλώσει ότι, ενώ υποστήριζαν την αύξηση της προσφοράς, αντιτάχθηκαν στους όρους της παράτασης.

Οι τιμές αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών μετά την κατάρρευση αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα. Την Τρίτη κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία, σημείωσαν άνοδο. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έφτασε τα 76 δολάρια ανά βαρέλι και το διεθνές σημείο αναφοράς Brent ήταν υψηλότερο από 77 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου που ξεπερνούν τα 100 $ θα καταστρέψουν τη ζήτηση, προειδοποίησε ο εμπειρογνώμονας πετρελαίου Νταν Γέργκιν, ο οποίος είπε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον των χωρών.

«Νομίζω ότι οι χώρες αναγνωρίζουν ότι το πετρέλαιο των 100 βαρελιών/ημέρα δεν θα είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε ο Γέργκιν, αντιπρόεδρος του IHS Markit, στο CNBC. «Θα δείτε τις κυβερνήσεις να δίνουν περισσότερα κίνητρα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα βλέπετε τον αντίκτυπο στη ζήτηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube