Weather Icon
Cyberwar , Ισραήλ 26 Ιουλίου 2021

Πώς το Ισραήλ κερδίζει στις επενδύσεις και γίνεται μια παγκόσμια κυβερνοδύναμη

Πώς το Ισραήλ κερδίζει στις επενδύσεις και γίνεται μια παγκόσμια κυβερνοδύναμη

Αποστολή στο Τελ Αβίβ, Κώστας Κετσιετζής 

Τις τελευταίες ημέρες η διεθνής κοινότητας παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα υποκλοπών “Πήγασος” της ισραηλινής εταιρείας NSO και τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών και αντιφρονούντων. 

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν πως η χώρα έχει καταστεί ως μια από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Το 2020 οι επενδύσεις σε εταιρείες κυβερνοτεχνολογίας του Ισραήλ ξεπέρασαν τα 2,9 δισ. δολάρια, περισσότερα απ’ οποιονδήποτε άλλο τεχνολογικό κλάδο. Το ποσό ρεκόρ αυτό, ξεπεράστηκε ήδη από το πρώτο μισό του 2021, όπου οι επενδύσεις έφτασαν τα 3,36 δισ. δολάρια. 

Περίπου το 41% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν παγκοσμίως στην κυβερνοτεχνολογία το συγκεκριμένο διάστημα κατευθύνθηκαν στο Ισραήλ. Στους πρώτους έξι μήνες του έτους επτά νέες ισραηλινές εταιρείες έγιναν “μονόκεροι”, δηλαδή ξεπέρασαν σε αξία το 1 δισ. δολάρια, ενώ πλέον σχεδόν το ένα τρίτο των “μονόκερων” του κλάδου, είναι ισραηλινές εταιρείες.  Οι εξαγωγές κυβερνοτεχνολογίας από το Ισραήλ, ξεπερνούν πλέον σε αξία τις εξαγωγές αμυντικών συστημάτων. 

Η άμυνα και ο στρατός στο επίκεντρο 

Τι είναι αυτό που οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου στο Ισραήλ; Την απάντηση δίνει ο καθηγητής Ισαάκ Μπεν Ίσραελ, επικεφαλής του Διεπιστημονικού Κέντρου Ερευνών Κυβερνοτεχνολογίας (Interdisciplinary Cyber Research Center) στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ.  

“Η ανάγκη δημιουργήθηκε από τις απειλές που έφεραν οι υπολογιστές και η ανάπτυξη του διαδικτύου προς το κράτους Ισραήλ”, σημείωσε ο κ. Μπεν-Ίσραελ στο περιθώριο του συνεδρίου Cyber Week 2021 που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ με την συμμετοχή επαγγελματιών του κλάδου, ακαδημαϊκών και πολιτειακών παραγόντων απ’ όλο τον κόσμο. 

“Οι περισσότερες χώρες στην αρχή ανέπτυσσαν αυτές τις τεχνολογίες μυστικά, αποκλειστικά για χρήση από τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά σύντομα ανακαλύψαμε ότι οι μέθοδοι αυτοί δεν είναι απλά εργαλεία πληροφοριών αλλά μπορούν να γίνουν και όπλα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίων στρατηγικών υποδομών που ελέγχονται από υπολογιστές”, πρόσθεσε ο ίδιος. Έτσι, το Ισραήλ έγινε το 2002 μια από τις πρώτες χώρες που δημιούργησε μια εθνική υπηρεσία για προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. 

Ο καθηγητής Μπεν-Ίσραελ θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της κυβερνοτεχνολογίας και το 2010 του ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δημιουργήσει ένα σχέδιο με στόχο να γίνει το Ισραήλ μια από τις κορυφαίες δυνάμεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου, που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, ήταν ο πανεπιστημιακός κόσμος αλλά και η δημιουργία ισχυρών σχημάτων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. 

Για τη συνέχεια  Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube