Weather Icon

Παντελής Σαββίδης: Η Τουρκία ξεφεύγει από την «Παγίδα του Θουκυδίδη» και γίνεται επικίνδυνη

Παντελής Σαββίδης: Η Τουρκία ξεφεύγει από την «Παγίδα του Θουκυδίδη» και γίνεται επικίνδυνη

Η Τουρκία βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο να ξεφύγει από την «Παγίδα του Θουκυδίδη» και να καταστεί επικίνδυνη όχι, μόνο, για τον ελληνικό κόσμο αλλά τον κόσμο ολόκληρο. Είναι εντυπωσιακή η εμμονή με την οποία ο Ερντογάν και το τουρκικό σύστημα υλοποιούν τον στόχο να καταστήσουν την χώρα τους μία από τις δέκα δυνάμεις παγκοσμίως.

Ως «Παγίδα του Θουκυδίδη» ορίζεται η κρίσιμη περίοδος που μια δύναμη δείχνει να απειλεί την ισορροπία του διεθνούς συστήματος και οι άλλες, ισχυρότερες δυνάμεις πέφτουν πάνω της και την σταματούν.

Εδώ και καιρό η Τουρκία βρίσκεται σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο αλλά καταφέρνει και δεν πέφτει στην παγίδα. Δεν μπορούν να την σταματήσουν. Αν το ξεπεράσει δεν θα μπορούν άλλες δυνάμεις να την επηρεάσουν και θα αποκτήσει δική της δυναμική. Θα καταστεί επικίνδυνη.

Αρκετοί θεωρούν πως η κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας της είναι ένα σημείο που μπορεί η Τουρκία να ελεγχθεί από τις ισχυρότερες δυνάμεις. Αλλά, σε αντίθεση με τους λιλιπούτειους Έλληνες πολιτικούς, η Τουρκία αποφεύγει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου θα της τεθούν όροι αιχμαλωσίας και αναζητά –και συνήθως βρίσκει– λύσεις σε άλλες χώρες. Τη βοηθούν, παραχωρεί οφέλη αλλά δεν την αιχμαλωτίζουν όπως έγινε με την ελληνική περίπτωση.

Είναι θλιβερή η σύγκριση, σε βάρος της Ελλάδας, του τρόπου με τον οποίο οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση τους. Στην Τουρκία αναγνωρίζεται βαθμός ελευθερίας διότι διαχειρίζεται με επιτυχία τις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες ενδεχόμενης κατάρρευσής της. Στην ελληνική περίπτωση η πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας δεν κατάλαβαν καν τι συμβαίνει. Προσήλθαν στη φάκα με την πρώτη θέα του τυριού. Σήμερα το χρέος της χώρας το κρατούν δυνάμεις που ελέγχουν την κυριαρχία της. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις.

Η Ελλάδα είναι χώρα μειωμένης κυριαρχίας. Μοιάζει περισσότερο με χώρο που διοικείται από τοποτηρητές παρά πολιτικούς ηγέτες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube