Weather Icon

Οργή γιατρών και αντιπολίτευσης: Ο Ερντογάν “μαγειρεύει” τα νούμερα θανάτων από κορονοϊό λόγω τουρισμού

Οργή γιατρών και αντιπολίτευσης: Ο Ερντογάν “μαγειρεύει” τα νούμερα θανάτων από κορονοϊό λόγω τουρισμού

Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK) ανέβαλε τη δημοσίευση του πολυαναμενόμενου δελτίου “Στατιστικές Θανάτου και Αιτίας Θανάτου 2020” μέχρι νεωτέρας, με την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι η εντολή μπορεί να δόθηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να κρύψει η κυβέρνηση τους πραγματικούς αριθμούς COVID-19 σε μία απέλπιδα προσπάθεια να προσελκύσει τουρίστες.

Η TÜİK έχει επικριθεί σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο για χειραγώγηση από την κυβέρνηση και παροχή στατιστικών για την ανεργία, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ευνοϊκά προς τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η πρόσφατη κίνηση αναβολής της δημοσίευσης στοιχείων για τους θανάτους για το 2020, όταν και κορυφώθηκε η πανδημία, επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στη φήμη των θεσμών, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί βαριά απώλεια εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας λόγω των αντιφάσεων και των ασυνεπειών στον πληθωρισμό, την ανεργία και τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν προηγουμένως από την TÜİK έδειξαν ότι τα οικονομικά προβλήματα, η εμπορική αποτυχία και η φτώχεια έχουν εντοπιστεί ως οι κύριες αιτίες 5.806 περιπτώσεων αυτοκτονίας στην Τουρκία μεταξύ 2002 και 2019. Το ποσοστό αυτοκτονιών λόγω οικονομικών προβλημάτων αυξήθηκε από 7,3% το 2018 σε 9,4% το 2019.

Η δήλωση της TÜİK ότι η δημοσίευση του δελτίου “Στατιστικές Θανάτου και Αιτίας Θανάτου 2020” αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας, καθώς “οι μελέτες σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που παράγονται από διοικητικά αρχεία δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα” προκάλεσε ερωτήματα στο κοινό και επικρίσεις από την αντιπολίτευση.

“Αυτή η στάση της TÜİK επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ότι οι αριθμοί των θανάτων χειραγωγήθηκαν και ότι τα κρούσματα COVID-19 αποκρύπτονται. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να καταγράψει τους νεκρούς της πολίτες, αποκρύπτει την αιτία θανάτου και ψεύδεται στους πολίτες της και στον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ερντογάν Τοπράκ.

“Η δικαιολογία ότι τα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από διοικητικά αρχεία δεν μπορούν να συμπληρωθούν αποτελεί ομολογία διοικητικής αποτυχίας και κυβερνητικής ανικανότητας”, πρόσθεσε ο Τοπράκ.

“Είτε υπάρχει σοβαρή έλλειψη συντονισμού είτε τα δεδομένα που παρέχονται στην TÜİK είναι τόσο αντιφατικά, ανεπαρκή ή ανύπαρκτα που δεν ήταν σε θέση να παράγουν λογικά δεδομένα. Επιπλέον, είναι πιθανό ο πρόεδρος Ερντογάν να διέταξε την TÜİK να μη δημοσιεύσει αυτά τα δεδομένα για να προστατεύσει την τουριστική βιομηχανία, η οποία αναμένει να αποφέρει μεγάλο ποσό εσόδων εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης”, υποστήριξε ο βουλευτής.

Στην Τουρκία, θεωρείται ευρέως ότι η κυβέρνηση έχει παραβιάσει τα δεδομένα που σχετίζονται με την COVID-19 από την έναρξη της επιδημίας. Ειδικοί, αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι και επαγγελματικές οργανώσεις όπως ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB) ισχυρίζονται εδώ και καιρό και παρουσιάζουν στοιχεία ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια από τους πολίτες της και τον υπόλοιπο κόσμο.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές πρακτικές και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για την πανδημία, η TTB ηγήθηκε της κατηγορίας κατά των επίσημων στατιστικών με στοιχεία από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Τον Νοέμβριο του 2020 το Ιατρικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης (İTO) προειδοποίησε ότι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Τουρκία έχει πλέον περισσότερες μολύνσεις από κορονοϊό από τον αριθμό των περιπτώσεων στη Γουχάν της Κίνας, όπου αναφέρθηκε η πρώτη λοίμωξη κορονοϊού, λέγοντας ότι απαιτείται επειγόντως κατ’ οίκον περιορισμός των πολιτών.

Έναν μήνα νωρίτερα ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας είχε καταγγείλει ότι εν γνώσει Ερντογάν και Κότζα, αποκρύπτονται περίπου 350.000 κρούσματα κορονοϊού.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και η Τουρκική Ιατρική Ένωση (TTB) κάλεσαν το Υπουργείο Υγείαςεν μέσω της διαδικτυακής καμπάνιας “#πεθαίνουμε”, που ξεκίνησαν οι Τούρκοι γιατροί για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να αυξήσει τη διαφάνεια σχετικά με τα δεδομένα

Η τουρκική κυβέρνηση πέρασε κοντά τέσσερις μήνες, με το να δημοσιεύει καθημερινά, απρόσωπα, ένα πινακάκι στο οποίο αναγραφόταν ο “αριθμός κρουσμάτων”, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα, άλλαξε την ορολογία σε “νοσούντες”, χωρίς ωστόσο να αλλάξει δραματικά ο αριθμός, παραδεχόμενος αρκετά αργότερα ότι οι αριθμοί ανταποκρίνονται σε αυτούς που είναι στα νοσοκομεία και όχι στα κρούσματα, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει.

Περιττό να τονιστεί ότι η κίνηση του Ερντογάν, έρχεται αφότου προ μηνός, ο ηγέτης των Γκρίζω Λύκων, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) και κυβερνητικός σύντροφος του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μαπχτσελί, κατηγόρησε την TTB για προδοσία και ζήτησε να κλείσει.

“Ως TTB, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την COVID είναι σημαντικά υψηλότερος. Αποδείξαμε ότι οι αριθμοί των ασθενών χειραγωγήθηκαν. Αυτή η υπόθεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με την έρευνά μας, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι 3 έως 3,5 φορές υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς, πάνω από 150.000”,δήλωσε ο Δρ Αλί Ιχσάν Οκτέν, αναπληρωτής πρόεδρος της TTB.

“Όσον αφορά τους θανάτους ανά πληθυσμό, είμαστε μεταξύ των κορυφαίων χωρών”, πρόσθεσε.

Ο Δρ Οκτέν συμφώνησε με την κριτική της αντιπολίτευσης, του κοινού και των εμπειρογνωμόνων που απευθύνονται στην TÜİK για τη μη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων θανάτων για το 2020.

“Η TÜİK έπρεπε να το κάνει αυτό το μήνα, αλλά δεν μπορούσαν λόγω αναξιόπιστων, ψευδών και ασυνεπών δεδομένων που τους παρασχέθηκαν. Κάνουν τους υπολογισμούς και δεν βγαίνει”, πρόσθεσε.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube