Weather Icon

Οι «ίσες αποστάσεις» του ΟΗΕ στο Κυπριακό αποθρασύνουν την Τουρκία

Οι «ίσες αποστάσεις» του ΟΗΕ στο Κυπριακό αποθρασύνουν την Τουρκία

Άθλια η θέση του ΟΗΕ στο Κυπριακό

Η Θέση του “Φ”   

ΟΙ δυο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις Καλές Υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που έχουν κυκλοφορήσει και θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιγράφουν μια απαισιοδοξία από πλευράς του κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται ευθέως στο γεγονός ότι δεν είναι αισιόδοξος σε σχέση με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Όπως εξηγεί, δεν υπάρχει «κοινό έδαφος» και επί τούτου καλεί τους εμπλεκόμενους να προσπαθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, διατυπώνεται η άποψη πως θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία, μέσω των τεχνικών επιτροπών, αλλά και η προώθηση και υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα ΜΟΕ δεν είναι η λύση, ούτε και μπορεί να την υποκαταστήσουν. Το σημειώνουμε αυτό καθώς φαίνεται κάποιοι να φλερτάρουν με αυτή την ιδέα. Όπως και με τη λογική να ενισχυθούν οι μηχανισμοί συνεργασίας των δύο πλευρών, των δύο, δήθεν, οντοτήτων κ.λπ.

ΔΕΝ μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τις αναφορές του Γενικού Γραμματέα. Αντίθετα, είμαστε πολύ ενοχλημένοι και τούτο οφείλουμε να το επισημάνουμε. Στην έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες αναφέρει πως «έχω τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων, που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των μερών ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις. Επαναλαμβάνω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή της πόλης και υπενθυμίζω ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αμετάβλητη». Αλλά και στο προοίμιο της έκθεσης οι αναφορές του είναι περιγραφικές. Αναφέρεται στις προθέσεις της τουρκικής πλευράς και στην αντίδραση της ελληνικής. Τέτοιες αναφορές προφανώς και δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για την Τουρκία. Μάλλον την ενθαρρύνουν να συνεχίσει τις παράνομες, ακραίες της ενέργειες. 

ΜΠΟΡΕΙ στις εκθέσεις να αποφεύχθηκαν ακραίες αναφορές που θα προκαλούσαν αντιδράσεις, αλλά είναι σαφές πως πολλά από τα όσα περιλαμβάνονται ή παραλείπονται πρέπει να τύχουν σχολιασμού. Για παράδειγμα, τα όσα διαδραματίσθηκαν στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό (Γενεύη, 27-29 Απριλίου 2021) είναι περιγραφικά. Όπως η πρόταση της τουρκικής πλευράς, που κατατέθηκε εγγράφως και αφορούσε στην ιδέα για λύση δύο κρατών. Μια πρόταση που όχι μόνο θα έπρεπε να καταδικαστεί ευθέως από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ο Γενικός Γραμματέας θα μπορούσε να απέτρεπε την κατάθεση ενός τέτοιου εγγράφου. Όταν δεν υπάρχει σαφής αντίδραση από τον Διεθνή Οργανισμό, τότε, η τουρκική πλευρά αποθρασύνεται. 

ΟΙ εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα ενημερωθεί και προφορικά. Το επόμενο βήμα θα είναι η υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η προσοχή θα επικεντρωθεί στις διατυπώσεις που θα περιληφθούν στο κείμενο. Οι συντάκτες των προσχεδίων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Να μην ξεφύγουν από το διεθνές δίκαιο και αποφύγουν να περιλάβουν αναφορές ή ορολογίες που θα τυγχάνουν αρνητικών ερμηνειών. Με την ευκαιρία να αναφερθούμε και τη νέα ορολογία, που επιστρατεύθηκε στην έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες, για «έμφυτα δικαιώματα»! Ορολογία που θα τη βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας και προφανώς θα αξιοποιηθεί πλήρως από την τουρκική πλευρά, για εκπλήρωση του στόχου της για «ίσο διεθνές καθεστώς» κ.λπ. Εκθέσεις με τέτοιο περιεχόμενο αποθρασύνουν την κατοχική Τουρκία κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί ο Διεθνής Οργανισμός.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube