REAL TIME |

Weather Icon
Ιστορία , Ορθοδοξία 5 Ιουλίου 2021

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος έκανε τη διαφορά κατά τα Ελευθέρια της πόλης του, παρουσία της ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος έκανε τη διαφορά κατά τα Ελευθέρια της πόλης του, παρουσία της ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη

✔️Δεν υποδέχθηκε την Πρόεδρο με άμφια κρατώντας το Ευαγγέλιο
✔️Γιατί «ξεμονάχιασε»τον Πρωθυπουργό και τι του έλεγε επί 15’ στην Λέσχη Αξιωματικών…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Πιστός στους όρκους που έδωσε κατά την χειροτονία του σε Αρχιερέα και σεβόμενος τα ιερά σύμβολα και τις παραδόσεις μας ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ένας γνήσιος και φλογερός Ιεράρχης της Εκκλησίας μας εκ Πόντου ορμώμενος, δεν υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού,   με το ιερό Ευγγέλιο, όπως μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα οι άλλοι Ιεράρχες μας,  ενδεδυμένοι δηλαδή  τα άμφια( Ωμοφόριο, Πετραχήλι και ίσως και μανδύα ) για να εισπράττουν την περιφρόνηση προς το Ιερό Ευαγγέλιο ή έστω  ένα αδιάφορο σκύψιμο  της κεφαλής κάτι σαν υπόκλιση.
Ο Σεβ. Δράμας κ. Παύλος  έκανε πράγματι την διαφορά και την υποδέχθηκε απλά και ταπεινά στην είσοδο του ναού  με τα ράσα του, το επανωκαλλύμαυχο και το μπαστούνι του. Την καλωσόρισε και την οδήγησε στα ενδότερα του ναού και αφού ενεδύθη των αμφίων του ξεκίνησε την Δοξολογία.
Και ο Σεβ. Δράμας κ. Παύλος κατέληξε στην απόφαση αυτή όχι αβασάνιστα και παρορμητικά, αλλά μετά από μία σειρά διαβουλεύσεων  που προηγήθηκαν με την Προεδρία της Δημοκρατίας και τους επιτελείς της Προέδρου.
Ο Σεβ. Δράμας είχε διαμηνύσει εντίμως και  εγκαίρως προς το ιδιαίτερο γραφείο  της Προέδρου, το οποίο  είχε  επικοινωνήσει μαζί του για να ρυθμίσει τα της εθιμοτυπίας, ότι  αν  η κ. Πρόεδρος δεν θα  ασπαστεί το Ιερό Ευγγέλιο  ή αν το ασπαστεί «φορώντας μάσκα», δεν θα την υποδεχθεί στην Είσοδο του ναού  με άμφια κρατώντας το Ευγγέλιο αλλά με τα ράσα του και θα την οδηγήσει ο ίδιος εντός του ναού.
Οι επιτελείς της Προέδρου του απάντησαν στο παρά 5΄ της επίσκεψης ότι εξαιτίας της πανδημίας, η Πρόεδρος θα ασπαστεί το Ευαγγέλιο με τη μάσκα.
Οπότε ο Σεβ. Δράμας σεβόμενος το Αρχιερατικό σχήμα του και ασφαλώς τον θεσμό της Προέδρου την υποδέχθηκε στην είσοδο του ναού, όπως ορίζει η τάξη, αλλά όπως είχε προειδοποιήσει  χωρίς άμφια και το Ευαγγέλιο και την οδήγησε  στα ενδότερα του ναού. Τέλεσε την Δοξολογία κατά την εκκλησιαστική τάξη και  στο τέλος έκανε τη διαφορά: δεν περίμενε μετά την απόλυση να ασπαστούν το Σταυρό αλλά με το «δι ´ ευχών» εισήλθε στο ιερό έβγαλε τα άμφια και παρακολούθησε την εορταστική  ομιλία.
Στη συνέχεια, οδήγησε τους επισήμους στον παρακείμενο πρώτο Μητροπολιτικό ναό Δράμας, το κόσμημα της πόλεως, τον οποίο αναπαλαίωσε επί των ημερών του . Διηγήθηκε  τόσο στην κ. Πρόεδρο όσο και στον κ. Πρωθυπουργό την ιστορία του ναού και έμεινε περισσότερο  στον προκάτοχο του  Ιερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, τον από Δράμας, αλλά και στον Δράμας Αγαθάγγελο.
Ο Άγιος Δράμας γνωστός για τα γνήσια πατριωτικά του αισθήματα και φιλάγιος καθώς είναι, τους είπε με νόημα και με βουρκωμένα μάτια:
 -Χάρη στη θυσία αυτών των Ιεραρχών τότε, είμαστε σήμερα εμείς σε αυτές τις θέσεις.
Η κ. Πρόεδρος  αλλά και ο κ. Πρωθυπουργός αναρωτήθηκαν πώς και ο ναός είναι σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση, κόσμημα πραγματικό, όπως προείπαμε.
Και ο Σεβ. Δράμας χωρίς ενδοιασμό εις επήκοο όλων τους είπε:
– Την αναπαλαίωση αυτού του ναού και την επαναφορά του στο επίπεδο που  βλέπετε ξεκίνησα εγώ και – απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό του λέει- και ολοκληρώθηκε χάρη στη Ν.Δ. Ναι καλά ακούσατε. Ο τότε Υφυπ. Εσωτερικών, αείμνηστος  Αθανάσιος Νάκος, βουλευτής Βόλου, μας ενίσχυσε οικονομικά για το έργο αυτό. Του του είχε ζητήσει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να το κάνει.  Επίσης  ο πρ. Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ως Υπ. Πολιτισμού. Ο Θεός συγχωρέστον τον έναν και καλή του ώρα του άλλου όπου κι αν είναι.
Ο Πρωθυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες του Σεβ. Δράμας και με μια έκδηλη ικανοποίηση χαμογέλασε στο άκουσμα  ότι ο ναός αυτός είναι εν μέρει και  έργο της τότε κυβέρνησης της ΝΔ.
Ομως ο Σεβ. Δράμας δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο άγαλμα της Ελευθερίας  όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων. Μάλιστα όπως προκύπτει και απο τα φωτογραφικά στιγμιότυπα ο Άγιος Δράμας μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού με τον οποίο συζητούσε όχι λέγοντας σαχλαμάρες και κολακείες αλλά σοβαρά θέματα.
Μετά  την κατάθεση στεφάνων υπενθύμισε στον Πρωθυπουργό ότι έχει ζητήσει  από το γραφείο του  να τον δει ιδιαιτέρως. Και πράγματι κατευθύνθηκαν πεζοί στην παρακείμενη Στρατιωτική Λέσχη, όπου ακολούθησαν και όλοι οι υπόλοιποι επίσημοι, αλλά ο Άγιος Δράμας γνωστός για την λεβεντιά που τον διακρίνει και το μη γλοιώδες ύφος του πήρε τον πρωθυπουργό σε ιδιαίτερο χώρο μακριά από τα όμματα και τις ακοές των άλλων.
Εκεί του είπε πολλά και για την γενικότερη κατάσταση αλλά και για θέματα της επαρχίας του. Μάλιστα του παρέδωσε σχετικό υπόμνημα με όλα τα θέματα που του έθεσε προφορικώς  και αφορούν την επαρχία του.
Λεπτομέρειες δεν μάθαμε . Ίσως γίνει γνωστή η στιχομυθία των δύο ανδρών Πρωθυπουργού και Μητροπολίτη Δράμας σε χρόνο μέλλοντα.Ίδωμεν.
Ο Μητροπολίτης Δράμας  αναμφίβολα έκανε την διαφορά. Όχι προκλητικά. Αλλά φυσικά και αφτιασίδωτα. Γιατί ο Μητροπολίτης Δράμας είναι ντόμπρος άνθρωπος, ευθύς,ειλικρινής και με μπέσα! Άνθη που δύσκολα ευδοκιμούν στην δύσκολη εποχή που ζούμε. 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που συνέβη το εσπέρας της εορταστικής ημέρας και μάλιστα στον απόηχο των εκδηλώσεων.
Κατά πληροφορίες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθήμενη με τις τοπικές αρχές στην πλατεία της πόλεως για να απολαύσουν ένα τσιπουράκι η συζήτηση με την ομήγυρι ήλθε στον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο για τον οποίο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε πολλά κολακευτικά σχόλια για τον λεβέντικο χαρακτήρα του και την ειλικρινή συμπεριφορά του. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Ο Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός γράφει για τον Μέγα Βασίλειο «θαυμάζει γαρ ανδρός αρετή και πολέμιος».
Κι αυτό βρίσκει εφαρμογή σε Ιεράρχες του  αναστήματος του Σεβ. Δράμας. Ζούμε σε χρόνια δύσκολα. Είναι αδήριτη ανάγκη να στηριχθεί ο λαός μας. Να κρατήσουμε την συνοχή και την ενότητα στην Εκκλησία. Να συμπορευθούν όλες οι δυνάμεις της πατρίδας μας για μια καλύτερη κοινωνία.
Χρειαζόμαστε Μητροπολίτες θαρραλέους, δυναμικούς, γνήσιους, αγωνιστές που θα κηρύξουν την αλήθεια, που δεν θα γλείφουν την εξουσία, που δεν θα συμπεριφέρονται με δουλοπρέπεια στον όποιο πολιτικό,που δεν θα λένε άλλα φανερά και άλλα κρυφά, που δεν θα κοροϊδεύουν  τον λαό, αλλά θα τον εμπνεύουν , που θα κηρύττουν «λόγω και έργω» Χριστό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube