REAL TIME |

Ο Κασουλίδης με δηλώσεις στρώνει το… χαλί στον Ερντογάν

Ο Κασουλίδης με δηλώσεις στρώνει το… χαλί στον Ερντογάν

Σοφές ιδέες! Μπράβο κ. Κασουλίδη. Και σε ποιο κράτος θα είναι ανήκει το διεθνές αεροδρόμιο Τύμπου;

Άριστος Μιχαηλίδης   

Κι έλεγα ποιος θα το πει πρώτος. Ποιος από τους σοφούς μας. Ε, το είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας προχτές στο ΡΙΚ. Έβαλε στο τραπέζι, καθαρά και χωρίς αναστολές, το τελευταίο στοιχείο που λείπε από το ψευδοκράτος, την νόμιμη επαφή με τον έξω κόσμο. Για να αντιμετωπίσουμε, λέει, τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο θα μπορούσαμε να προτείνουμε αντί την παράδοση του αεροδρομίου της Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη, για να λειτουργεί νόμιμα, όπως ήταν η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη (με αντάλλαγμα την παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών όπως προνοούν τα ψηφίσματα 550 και 789), να προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα. Να μετατρέψουμε την πρόταση μας «ως ενέργεια τη Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για μετατροπή του αεροδρομίου της Τύμπου σε Διεθνές Αεροδρόμιο». Εξήγησε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους, καθώς η όλη ενέργεια θα προέρχεται από το κυρίαρχο κράτος.

Μερικές φορές αναρωτιέσαι πώς επιβιώνουμε ακόμα σε αυτό τον τόπο οι Ελληνοκύπριοι. Και για πόσο ακόμα θα τα καταφέρνουμε.

Είναι τόσο εύκολο να πετάς κουβέντες του αέρα στις τηλεοράσεις. Σε βλέπουν οι άλλοι και λένε, μα, τι σπουδαίος που είναι αυτός, έχει ιδέες, έχει προτάσεις, όχι σαν τους άλλους που δεν σου λένε τι πρέπει να κάνουμε. Ο κ. Κασουλίδης, όμως, ήταν τέσσερα χρόνια κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν πάνω από δέκα χρόνια επικεφαλής της εξωτερικής μας πολιτικής, ευρωβουλευτής και βουλευτής άλλα τόσα, δεν είναι δυνατό να του ήρθαν οι ιδέες τώρα που βγήκε στη σύνταξη. Δεν τις είχε όταν ήταν στην εξουσία να τις εφαρμόσει; Και δεν έχει ευθύνη για τα αδιέξοδα που βρίσκεται ο τόπος στο εθνικό θέμα; Είναι ο σοφός δημογέροντας που συμβουλεύει αυτούς που κυβερνούν σήμερα, αλλά όταν κυβερνούσε ο ίδιος μαζί τους ήταν άλλος άνθρωπος;

Η νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι η τελευταία πράξη που αναμένουν οι Τούρκοι για να λύσουν το Κυπριακό επί του εδάφους. Ως έχει. Χωρίς καμιά παραχώρηση, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση. Ακόμα και το ΑΚΕΛ το είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όταν το 2013 πήγε στο Προεδρικό ο Τουμάζος Τσελεπής και μελέτησε την πρότασή του για την Αμμόχωστο. Διαπίστωσε τη διασύνδεση με το αεροδρόμιο Τύμπου και σε έγγραφο που κατέθεσε αναφέρει:

«Με τη νόμιμη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου το ψευδοκράτος θα αποκτήσει και το τελευταίο στοιχείο που του λείπει, δηλαδή την απρόσκοπτη επαφή με τον έξω κόσμο, νόμιμη μεταφορά επιβατών από και προς τα κατεχόμενα κ.α. Όλα τα άλλα τυπικά γνωρίσματα του όποιου κράτους στην πράξη τα έχουν, εννοείται με παράνομο τρόπο: «Λαό», «έδαφος», «εξουσία». Αν αρθεί εντελώς και η «απομόνωση», τότε είναι πιθανό αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη λύση και σταδιακά να δημιουργηθούν συνθήκες ποιοτικής αναβάθμισης της «ΤΔΒΚ» από παράνομη οντότητα σε μη αναγνωρισμένο κράτος».

Δεν τα γνωρίζει αυτά ο κ. Κασουλίδης; Φυσικά τα γνωρίζει. Ποια σοφία τον καθοδηγεί να λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης επειδή η πρόταση θα προέλθει από την Κυπριακή Δημοκρατία; Χειρότερα θα είναι. Διότι, η Κυπριακή Δημοκρατία ως να προωθεί η ίδια την αναγνώριση, που υποτίθεται θέλει να αποτρέψει. Αλλά, έστω ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος αναγνώρισης. Προωθεί έμπρακτα την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος σε μη αναγνωρισμένο κράτος. Εκτός, δηλαδή, κι αν πιστεύει μετά από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι ότι οι Τούρκοι θα δεχθούν να γραφτεί το αεροδρόμιο της Τύμπου στην Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν αναγνωρίζουν. Αδύνατο να έχει τέτοια ψευδαίσθηση. Γνωρίζει ότι ένα νόμιμο διεθνές αεροδρόμιο πρέπει να ανήκει σε κράτος. Σε ποιο κράτος θα είναι εγγεγραμμένο το αεροδρόμιο Τύμπου;

Υ.Γ. Κουραστήκαμε πια να ακούμε τα κουραφέξαλα του καθενός. Όποτε προκύπτει ένα πρόβλημα με την κατοχή παρελαύνουν οι σοφοί στις τηλεοράσεις γεμάτοι ιδέες. Τις κατεβάζει ο νους τους, τις φέρνουν από τα όνειρα τους, τις φέρνουν από τις πρεσβείες, τις φέρνουν από το Σεράι… Άγνωστο. Όμως, πότε θα λογοδοτήσουν για τα αποτελέσματα των πολιτικών τους που βήμα με βήμα έκαναν για την Τουρκία πιο προσιτό τον στόχο της να ελέγχει όλη την Κύπρο;

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube