Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Νέα προπαγάνδα Ερντογάν: Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο του τουρκικού πολιτισμού

Δημοσιεύτηκε στις

Προκλητικό βίντεο με την Αγία Σοφία δημοσίευσε ο Τούρκος πρόεδρος ένα χρόνο μετά την ανάγνωση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής– Χθες η Unesco καταδίκασε τη μετατροπή του εμβληματικού μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος

Σύμβολο αναβίωσης του τουρκικού πολιτισμού χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Αγία Σοφία, μετά την απόφασή του για μετατροπή της σε τζαμί.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ένα χρόνο αφότου διαβάστηκε η πρώτη μουσουλαμνική προσευχή, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σαφείς αναφορές στην Οθωμανική αυτοκρατορία και γιορτάζει προκλητικά την επέτειο, αγνοώντας την διεθνή καταδίκη που έχει προκαλέσει η απόφασή του. Μάλιστα, μιλά για «ανάσταση της Αγίας Σοφίας».

Χθες, η 44η Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καταδίκασε τη μετατροπή σε τζαμί όχι μόνον της Αγίας Σοφίας,

αλλά και της Μονής της Χώρας, εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων.

Η Επιτροπή κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει κάποια άλλη ριζική αλλαγή στα δύο μνημεία. Η Τουρκία καλείται από την UNESCO να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερωμένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων. Η έκθεση πρέπει να κατατεθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου του θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ολοένα και βαθαίνει η επισιτιστική κρίση σε Δυτική και Κεντρική Αφρική

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Δυτική και Κεντρική Αφρική αντιμετωπίζουν ολοένα και βαθύτερην πεινα και  επισιτιστική κρίση – οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν ενισχυμένη ανθρωπιστική δράση και μόνιμες λύσεις εναντίον της πείνας

ΝΤΑΚΑΡ – Πάνω από 40 εκατομμύρια* άνθρωποι σε όλη τη Δυτική και Κεντρική Αφρική αγωνίζονται να τραφούν κατά την περίοδο μετά τη συγκομιδή του 2024. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 52,7 εκατομμύρια έως τα μέσα του 2025, συμπεριλαμβανομένων 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επείγοντα επίπεδα πείνας (IPC/CH Φάση 4) σύμφωνα με μια νέα ανάλυση επισιτιστικής ασφάλειας του Cadre Harmonisé που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

Παρά την οριακή μείωση του αριθμού των ατόμων με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε σύγκριση με πέρυσι – που συνδέεται με τη βελτίωση της ασφάλειας και τις βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο σε ορισμένες περιοχές του Σαχέλ, η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται. Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν επείγοντα επίπεδα πείνας (IPC/CH Φάση 4) έχει αυξηθεί κατά 70 τοις εκατό κατά την περίοδο μετά τη συγκομιδή και 22 τοις εκατό κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2025.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνουν τη Νιγηρία, το Καμερούν και το Τσαντ – που μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του συνολικού επισιτιστικής ανασφάλειας – ενώ οι βίαια εκτοπισμένοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της επισιτιστικής κρίσης. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένη ανθρωπιστική δράση και μακροπρόθεσμες λύσεις που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επισιτιστική κρίση που τυλίγει το Σαχέλ και την περιοχή της λίμνης Τσαντ.

«Ο φαύλος κύκλος της πείνας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική μπορεί να σπάσει, αλλά απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στην προσέγγισή μας», δήλωσε η Margot van der Velden, Περιφερειακή Διευθύντρια του WFP για τη Δυτική Αφρική. «Χρειαζόμαστε έγκαιρη, ευέλικτη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για να προσεγγίσουμε τους πληγέντες από την κρίση βοήθεια σωστικής βοήθειας και τεράστιες επενδύσεις στην ετοιμότητα, την πρόβλεψη και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων και τη μείωση των ανθρωπιστικών αναγκών».

Η επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή οφείλεται σε συγκρούσεις, εκτοπισμούς, οικονομική αστάθεια και σοβαρούς κλιματικούς κραδασμούς. Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια στην περιοχή, με σημαντικό αριθμό στη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Καμερούν, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία. Οι βίαια εκτοπισμένοι συχνά αποκόπτονται από τα χωράφια τους και τις περιοχές βοσκής καθιστώντας αδύνατη τη γεωργία – ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια. Επιπλέον, τα κλιματικά σοκ – ειδικά οι φονικές πλημμύρες φέτος που έπληξαν έξι εκατομμύρια ανθρώπους – στοιχίζουν ζωές και καταστρέφουν τα προς το ζην, διαταράσσοντας τη γεωργική παραγωγικότητα.

«Η συνεχιζόμενη επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής παρά τις σημαντικές προσπάθειες των κυβερνήσεων και των εταίρων, τονίζει την ανάγκη για επείγουσα αλλαγή παραδείγματος ως απάντηση», δήλωσε ο Robert Guei, Υποπεριφερειακός Συντονιστής του FAO για τη Δυτική Αφρική. «Πρέπει να ενισχύσουμε και να εφαρμόσουμε κοινά ολοκληρωμένα προγράμματα ανθεκτικότητας στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι μόνο. Επιπλέον, πρέπει να διευκολύνουμε την πρόσβαση των μικροκαλλιεργητών σε λιπάσματα τοπικής παραγωγής για να ενισχύσουμε τη βιώσιμη, οικονομικά προσιτή και θρεπτική παραγωγή τροφίμων».

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και η χαμηλή αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών επιδεινώνουν την κρίση, καθιστώντας αδύνατο για πολλές οικογένειες να αγοράσουν ακόμη και βασικά θρεπτικά τρόφιμα. Αυτά τα οικονομικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά σε παράκτιες χώρες όπως η Σενεγάλη, η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Νιγηρία, όπου το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η κατάσταση επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική κατάσταση των παιδιών. Το 2024, περίπου 16,3 εκατομμύρια παιδιά αναμενόταν να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων στη σοβαρή του μορφή. Πρόσφατες έρευνες διατροφής που πραγματοποιήθηκαν στο Σαχέλ αποκαλύπτουν επίσης επιδείνωση της κατάστασης σε αρκετές περιοχές.

«Η καλή διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι το θεμέλιο της παιδικής επιβίωσης, ανάπτυξης και μιας μελλοντικής υγιούς ενήλικης ζωής. Κάθε δολάριο που επενδύεται στη διατροφή αποφέρει έως και 16 δολάρια σε οικονομικές αποδόσεις μέσω βελτιωμένης υγείας, βελτιωμένων εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και αυξημένης παραγωγικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF, Gilles Fagninou. «Πρέπει να διασφαλίσουμε μια αξιόπιστη και επαρκή παροχή θεραπευτικών τροφίμων για τη θεραπεία παιδιά κάτω των 5 ετών στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουμε να επενδύσουμε μακροπρόθεσμα για να αποτρέψουμε εξαρχής τον υποσιτισμό».

Με επαρκή και προβλέψιμη χρηματοδότηση, ο FAO, η UNICEF και το WFP θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις εθνικές κυβερνήσεις, κλιμακώνοντας τις συνεχείς προσπάθειές τους για την ανακούφιση της πείνας, τη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων, τη μετάβαση προς βιώσιμα συστήματα διατροφής και την απελευθέρωση των ανθρώπων από τη φτώχεια μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της ανθεκτικότητας.

Από το 2018, το WFP και η UNICEF συνεργάζονται με τις εθνικές κυβερνήσεις σε όλο το Σαχέλ για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της πείνας και την οικοδόμηση ενός πιο ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος που παρέχει προσιτό, προσβάσιμο και θρεπτικό φαγητό σε οικογένειες και κοινότητες. Χρησιμοποιώντας μια πολυτομεακή προσέγγιση, οι δύο υπηρεσίες δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα συστήματα ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα και να ανταπεξέλθουν εν μέσω επαναλαμβανόμενων κρίσεων και κρίσεων.

Σχετικά με το WFP

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο, που σώζει ζωές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και χρησιμοποιεί επισιτιστική βοήθεια για να δημιουργήσει ένα μονοπάτι προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από συγκρούσεις, καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακολουθήστε μας στο Twitter @wfp_media; @WFP_WAfrica και @WFP_FR; Facebook και YouTube .

Σχετικά με τον FAO

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) είναι ο εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που ηγείται των διεθνών προσπαθειών για την εξάλειψη της πείνας. Στόχος του είναι να επιτύχει την επισιτιστική ασφάλεια για όλους και να εξασφαλίσει τακτική και επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα καλής ποιότητας για όλους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζήσουν υγιή και δραστήρια ζωή. Με περισσότερες από 194 χώρες μέλη, ο FAO εργάζεται σε περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι λογαριασμοί βασικής γλώσσας του FAO στο Twitter είναι @ FAO , @ FAOArabic , @ FAOenEspanol , @ FAOenFrancais

Σχετικά με τη UNICEF

Η UNICEF εργάζεται σε μερικά από τα πιο δύσκολα μέρη του κόσμου, για να προσεγγίσει τα πιο μειονεκτούντα παιδιά του κόσμου. Σε περισσότερες από 190 χώρες και περιοχές, εργαζόμαστε για κάθε παιδί, παντού, για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Le Spectacle du Monde: Οι δεσμοί του Πακιστάν με το εξτρεμιστικό δίκτυο Jaish-e-Mohammed

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιστορικές διασυνδέσεις του JeM με την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, ISI, η οποία φέρεται να διευκόλυνε τις δραστηριότητές της εναντίον της Ινδίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε μια λεπτομερή ερευνητική έκθεση, το γαλλικό περιοδικό Le Spectacle du Monde αποκάλυψε ανησυχητικούς δεσμούς μεταξύ του Πακιστάν και της τρομοκρατικής οργάνωσης Jaish-e-Mohammed (JeM).

Το άρθρο με τίτλο «Jaish-e-Mohammed, προβληματικά παιχνίδια στο Πακιστάν», που δημοσιεύτηκε στη Χειμερινή έκδοση του 2024 του γαλλικού περιοδικου εξετάζει το ρόλο του Πακιστάν στη στέγαση και υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η έκθεση υπογραμμίζει την αναβίωση του Jaish e Mohammed (JeM), ιδιαίτερα στην περιοχή Bahawalpur της επαρχίας Punjab όπου η ομάδα φέρεται να λειτουργεί τεράστια συγκροτήματα όπως το Markaz Subhan Allah. Αυτές οι εγκαταστάσεις, εξοπλισμένες με κοιτώνες, κέντρα θρησκευτικής εκπαίδευσης, ακόμη και συστήματα αυτάρκειας με ηλιακή ενέργεια, χρησιμεύουν ως κόμβοι για την κατήχηση και την εκπαίδευση των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων αποκαλύπτουν ότι αυτές οι επιχειρήσεις γίνονται σε κοινή θέα, με ένα συγκρότημα να βρίσκεται μόλις οκτώ χιλιόμετρα από μια πακιστανική στρατιωτική βάση.

«Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο Planet Labs, η Jaish-e-Mohammed έχει δύο κέντρα στην περιοχή Bahawalpur: Markaz Subhan Allah και το τζαμί Usman-o-Ali», ανέφερε η έκθεση που δημοσιεύτηκε στα γαλλικά, η οποία έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά με χρήση AI.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη είναι μια τοποθεσία 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Περιλαμβάνει κέντρο Κορανικών σπουδών, αθλητική αίθουσα, κοιτώνες και περίπου πενήντα δωμάτια.

«Ένας ανιψιός του Masood Azhar, ο Muhammad Ataullah Kashif, είναι ο διοικητικός επικεφαλής του Markaz. Το κέντρο παρέχει εξτρεμιστική θρησκευτική εκπαίδευση καθώς και φυσική εκπαίδευση στα περίπου 600 με 700 εσωτερικά μέλη του. Στεγάζει 40 με 50 δασκάλους», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το γαλλικό περιοδικό.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιστορικές διασυνδέσεις του JeM με την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, ISI, η οποία φέρεται να διευκόλυνε τις δραστηριότητές της εναντίον της Ινδίας.

«Τη δεκαετία του 2000, ένα παρακλάδι του ISI, το JIN (Joint Intelligence North), επιφορτίστηκε ειδικά με την εκπαίδευση και τη χειραγώγηση ριζοσπαστικών ισλαμιστικών στοιχείων εναντίον της Ινδίας. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το ISI υιοθέτησε την ίδια δομή με το Savak, την εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών του Σάχη του Ιράν. Έλαβε επίσης βοήθεια από τη CIA και το SDECE, τον προκάτοχο του DGSE της Γαλλίας», ανέφερε η έκθεση.

Πρόσθεσε, «Με το ίδιο πνεύμα, η ασφάλεια του συγκροτήματος έχει ενισχυθεί. δορυφορικές εικόνες δείχνουν την κατασκευή νέων θέσεων φρουράς. Φαίνονται επίσης ηλιακά πάνελ, επιτρέποντας στο κέντρο να είναι πλήρως αυτάρκης».

Πρώην Πακιστανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, παραδέχθηκαν ότι υποστήριξαν τον JeM κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Τέτοιες αποκαλύψεις υπογραμμίζουν τους συστημικούς δεσμούς μεταξύ του κρατικού μηχανισμού του Πακιστάν και των εξτρεμιστικών δικτύων.

Η ιστορία του Πακιστάν με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) περιπλέκει περαιτέρω τη διεθνή θέση του Πακιστάν. Ενώ το Πακιστάν αφαιρέθηκε από τη γκρίζα λίστα της FATF το 2022, η έκθεση προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να προκύψει νέος έλεγχος εάν τεκμηριωθούν οι αναφορές για ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της JeM.

Αυτή η έκθεση ρίχνει φως στις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις των ενεργειών του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εντάσεων με την Ινδία, μια συμπατριώτισσα πυρηνική δύναμη.

Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για διεθνή λογοδοσία και ισχυρότερα αντιτρομοκρατικά μέτρα για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Το Ισραήλ έναντι εχθρών και συμμάχων και η στρατηγική για τη «νέα» Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Liberal ανοίγει τον φάκελο «Μέση Ανατολή 2025» μαζί με τον Γαβριήλ Χαρίτο μέσω ενός κύκλου συνεντεύξεων στην Ευαγγελία Μπίφη. Πρώτος σταθμός, Ισραήλ. Τι μέλλει γενέσθαι σε Λωρίδα της Γάζας και Λίβανο· το «ιδιότυπο μέτωπο» με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, οι προσδοκίες από την επερχόμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και η ισραηλινή στρατηγική υπό τη βαριά τουρκική σκιά στη μετά Άσαντ Συρία.

Ο κ. Χαρίτος, επισκέπτης καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και ανώτερος αναλυτής στο κυπριακό Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (ΙΜΠΔ), μας μιλά για τη Μέση Ανατολή που βρίσκεται σε περίοδο αναδιάταξης συνόρων και γεωστρατηγικών ισορροπιών, με τελευταίο κεφάλαιο αυτό της πτώσης Άσαντ και της υπό διαμόρφωσης «νέας» Συρίας, στην οποία, όπως αναφέρει, η προέλαση του ισραηλινού στρατού στα νότια μας δίνει μία πρόγευση για όσα πολλά απομένουν να συμβούν.

Ο ίδιος αποκλείει μία απευθείας σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία στο έδαφός της Συρίας. Η σύγκρουση με μία χώρα του ΝΑΤΟ είναι κάτι που δεν θα επεδίωκε το Ισραήλ, ούτε φυσικά και η Τουρκία θα έθετε τον εαυτό της στην περιπέτεια να αναμετρηθεί στρατιωτικά με έναν τόσο καίριο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνει. Αναφορικά με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, ο κ. Χαρίτος αναφέρει ότι οι διφορούμενες δηλώσεις Τραμπ προκαλούν ανησυχία στο Ισραήλ, που οδηγείται στο να υιοθετήσει αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν πολύ απλά «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης».

Με τον Γαβριήλ Χαρίτο θα αποτυπώσουμε σε οκτώ ενότητες πώς αναδιατάσσεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής σε μια «διαδρομή» που ξεκινά σήμερα για να καταλήξει στις 7 Ιανουαρίου 2025 περνώντας διαδοχικά από το Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο, τις μοναρχίες του Κόλπου και την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ιράν και τη Συρία, για να «κλείσει» με τις εκτιμήσεις του για τις προκλήσεις που γεννώνται για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθεί το κείμενο της πρώτης συνέντευξης:

Κύριε Χαρίτο, βρισκόμαστε στη δύση ενός έτους καταιγιστικών εξελίξεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή με σημείο αφετηρίας τη «μαύρη» 7η Οκτωβρίου 2023. Πώς αποτιμάτε τη στρατηγική του Ισραήλ στα πολλαπλά μέτωπα και πού στεκόμαστε ενάμισι χρόνο μετά; 

Έχοντας ζήσει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτός ο πόλεμος, στις 7 Οκτωβρίου 2023, οφείλω να πω ότι, ενώ αρχικά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ισχυριζόταν πως θα επρόκειτο για μία ακόμα επιχείρηση στη Γάζα και θα διαρκούσε από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, μόνο γύρω στον Μάρτιο του 2024 η κοινή γνώμη συνειδητοποίησε την πραγματική έκταση της κατάστασης.

Το μέτωπο με την Χεζμπολάχ είχε ήδη ανοίξει από την δεύτερη μέρα του πολέμου, και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπιζε συγχρόνως το μέτωπο της Γάζας, του Νοτίου Λιβάνου, τις μεμονωμένες εστίες έντασης στην Δυτική Όχθη, με την αεροπορία να πραγματοποιεί σποραδικές επιχειρήσεις κατά ιρανικών, κυρίως, στόχων μέχρι τη συριακή ενδοχώρα. Όμως, όταν προέκυψε το νέο μέτωπο με τους Χούθι της Υεμένης, με τις σιιτικές φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ, μέχρι που ξεπεράστηκε το «ταμπού» της πιθανότητας μίας ευθείας πυραυλικής αντιπαράθεσης του Ισραήλ με το ίδιο το Ιράν -κάτι που εδώ στο Ισραήλ θεωρείτο ένα σενάριο υπαρκτό μεν, πλην όμως μακρινό-, μπορώ να πω ότι τότε μόνο οι Ισραηλινοί συνειδητοποίησαν πως ο πόλεμος αυτός δεν επρόκειτο να λήξει μέσα στο 2024.

Παράλληλα, και παρότι ίσως αυτό δεν γινόταν ξεκάθαρα αντιληπτό στο εξωτερικό, εδώ στο Ισραήλ το μέτωπο που ξάφνιασε, προβλημάτισε και εκνεύρισε, τόσο την πολιτική ηγεσία, όσο και μία μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, ήταν το «ιδιότυπο μέτωπο» που αναπτύχθηκε σε πολιτικό, επικοινωνιακό και διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της διακυβέρνησης Νετανιάχου και της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Οι Ισραηλινοί αισθάνθηκαν πολλές φορές ότι ο Λευκός Οίκος και το στενό του περιβάλλον, τους υπέσκαπταν και παρότι τελικά η στρατιωτική ενίσχυση που τους παρείχαν ήταν εξαιρετικά σημαντική, οι ΗΠΑ των Δημοκρατικών άφησαν σε αρκετές περιπτώσεις τις ισραηλινές επιδιώξεις «ακάλυπτες».

Ανεξαρτήτως εάν αυτή η αίσθηση ήταν δίκαιη ή όχι, παρατηρώντας την πορεία των σχέσεων Ισραήλ-ΗΠΑ καθ’ όλη την διάρκεια του 2024, είναι σαφές ότι στην ισραηλινή πολιτική σκηνή και στη συντριπτική πλειοψηφία της εσωτερικής κοινής γνώμης -είτε μιλάμε για τους υποστηρικτές του Νετανιάχου, είτε όχι -, για πρώτη φορά γινόταν αισθητός ένας υφέρπων αντιαμερικανισμός, υπό την έννοια ότι «σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες, οι Αμερικανοί θα όφειλαν να ήταν λιγότερο ‘αυστηροί’ με το Ισραήλ». Η αίσθηση αυτή, μπορεί να μην αφέθηκε να διαφανεί στο εξωτερικό ή στις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις, αλλά έχω την αίσθηση ότι έχει αφήσει ένα έντονο αποτύπωμα, που πιστεύω ότι τις επιπτώσεις του θα τις δούμε τα επόμενα χρόνια. Επιπτώσεις που είναι πιθανό να μας εκπλήξουν, κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίον στο Ισραήλ θα βλέπουν από εδώ και πέρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πια ο πόλεμος αυτός θα έχει λήξει.

Αναμφίβολα, κανείς δεν περίμενε ότι η Χαμάς θα «νικούσε» την ισραηλινή πολεμική μηχανή. Ωστόσο, η αίσθηση ότι «κάτι δεν γίνεται σωστά» στη Γάζα αυξανόταν ολοένα και περισσότερο όσο περνούσαν οι μήνες και ο στρατός αναγκαζόταν να «επιστρέψει» σε διάφορες περιοχές του θύλακα, ενώ προηγουμένως οι επίσημες ανακοινώσεις διαβεβαίωναν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές «η Χαμάς έχει κατατροπωθεί».

Ναι, οι ισραηλινές δυνάμεις άλλαξαν την γεωγραφία της Γάζας, όχι μόνο καταστρέφοντας υποδομές της Χαμάς, αλλά και κατοικημένες περιοχές λόγω της ύπαρξης των τούνελ, δηλαδή μίας ολόκληρης υπόγειας Γάζας που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της οργάνωσης. Ήδη από τον Μάρτιο του 2024, η Γάζα χωρίστηκε σε δύο τμήματα, την «βόρεια Γάζα» και την «νότια Γάζα», ένας γεωγραφικός διαχωρισμός που δεν υπήρχε πριν. Περιμετρικά του βορείου τμήματος του θύλακα και κατά μήκος με τα ισραηλινά εδάφη, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει ήδη από τα τέλη του 2023 μία de facto «νεκρή ζώνη», η οποία, σύμφωνα με τους μεταπολεμικούς σχεδιασμούς, θα αποτελέσει ένα σημαντικό επιχείρημα για την διασφάλιση όσων ισραηλινών πολιτών θα θελήσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους στην μεθόριο Γάζας-Ισραήλ.

Όμως, όλη αυτή η κατάσταση που σας περιέγραψα, με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η διαχείριση του μετώπου της Γάζας είναι «επιτυχής». Αντιθέτως, θα περίμενε κανείς, ύστερα από τόσες επιχειρήσεις -και μάλιστα επανειλημμένες στις ίδιες περιοχές- η Χαμάς να έχει ήδη παραδώσει τα όπλα. Αυτό δεν συνέβη. Ακόμα και μετά την εκτέλεση του Γιαχία Σινουάρ και του Ισμαήλ Χανίγια, βλέπουμε μία Χαμάς να συνεχίζει να διαπραγματεύεται και, βασικά, να συνεχίζει να υπάρχει. Το συγκεκριμένο δεδομένο, λοιπόν, επιβεβαιώνει ουσιαστικά την ορθότητα του προβληματισμού που συνοψίζεται με την εξής φράση: «Κάτι δεν γίνεται σωστά στη Γάζα».

Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που θα ήταν παράλειψη να μην ειπωθεί, είναι ότι για τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες του ισραηλινού στρατού, δεν είναι άξιος συγχαρητηρίων ή υπόχρεος να απολογηθεί μόνο ο Νετανιάχου ή οι υπουργοί Άμυνας που επέλεξε. Εξίσου άξιος συγχαρητηρίων, και ταυτόχρονα υπόλογος, είναι και ο Μπένι Γκαντς, από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αξίζει, πιστεύω, να συγκρατήσουμε στη μνήμη μας αυτήν την επισήμανση, ενόψει κυρίως της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ορθή ή μη διαχείριση όχι μόνο σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και γενικότερα.

Ως προς το μέτωπο του Λιβάνου όμως;

Αντιθέτως, στον Λίβανο η ισραηλινή πλευρά κατάφερε μέσα στο 2024, αν μη τι άλλο, να καταφέρει τεράστιο πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ, η οποία εκλαμβανόταν για χρόνια ως πολύ ισχυρότερη της Χαμάς, η οποία παρά τις απώλειές της, συνεχίζει να επιζεί. Πέραν της εκτέλεσης του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, η επιχείρηση μαζικής ανατίναξης των βομβητών πιστεύω, κατά κοινή ομολογία υπήρξε ένα εγχείρημα ανεπανάληπτο ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή του.

Η διαχείριση του μετώπου του Λιβάνου, όμως, κατέδειξε κάτι εξίσου σημαντικό: Κανένας περιφερειακός ή διεθνής παράγοντας δεν μπορεί πια να ισχυριστεί ότι η πολιτική διακυβέρνηση του Λιβάνου δεν αποδείχθηκε ανεπαρκής ως προς την διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Αρκεί να επισημανθεί ότι έπρεπε να συναφθεί συμφωνία εκεχειρίας, και μάλιστα με διεθνείς εγγυήσεις, για να «αναγκαστεί» τινι τρόπω ο τακτικός λιβανικός στρατός να αποδείξει ότι, πράγματι, υφίσταται. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 20/12/2024 ο τακτικός λιβανικός στρατός κατάφερε να αναλάβει στρατιωτικά φυλάκια που συνολικά δεν ξεπερνούν τα δέκα -τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονται στον νότιο Λίβανο σήμερα θα έπρεπε ήδη να ετοιμάζονται να αποσυρθούν. Η ασταθής κατάσταση που προέκυψε στην γειτονική Συρία, σε συνάρτηση με την αμαχητί προέλαση των Ισραηλινών στα συριακά εδάφη, φτάνοντας να ελέγχουν πλέον την μεθόριο Συρίας-Νοτίου Λιβάνου, προλέγει ότι η παραμονή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο θα παραταθεί. Και ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Και η περίπτωση των Χούθι που ήρθαν να προστεθούν στον ιρανικό «άξονα της αντίστασης» φθάνοντας να διαταράξουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα;

Τα απροσδόκητα μέτωπα με τους Χούθι της Υεμένης και τους Σιίτες πολιτοφύλακες του Ιράκ ανέδειξαν νέες προκλήσεις για την ισραηλινή αεράμυνα. Και εκεί παρουσιάστηκαν δυσάρεστες εκπλήξεις, με πολλαπλές αποτυχίες του Σιδερένιου Θόλου και του αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow να έχουν καταγραφεί στις όχι και τόσο ευχάριστες στιγμές που πέρασε η ισραηλινή πλευρά. Χούθι και πολιτοφύλακες του Ιράκ θα απασχολήσουν το Ισραήλ το επόμενο διάστημα, και μάλλον δεν θα αποφευχθεί η ανάγκη μίας συντονισμένης προσπάθειας της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει δείξει όλες τις δυνατότητες.

Το γεγονός ότι στην περίπτωση των Χούθι, έχει κινητοποιηθεί μεγάλος αριθμός δυτικών χωρών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αποτελεί ένα σημαντικό προηγούμενο, όχι μόνο στρατιωτικό, αλλά και πολιτικό/διπλωματικό, που εκτιμώ ότι η ισραηλινή πλευρά δεν θα αφήσει αναξιοποίητο. Η κρίση των νοτίων στενών της Ερυθράς Θάλασσας ενέχει κοινά χαρακτηριστικά με την πάλαι ποτέ Κρίση του Σουέζ. Μόνο που αυτή την φορά -και σε αντίθεση με το μακρινό, αλλά πάντα επίκαιρο 1956- , εν τέλει, κερδισμένοι σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται πως αποδεικνύονται οι Ισραηλινοί. Εμφανής, άλλωστε, είναι η εν γένει αντιμετώπιση της διεθνούς κοινότητας ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση -μία αντιμετώπιση δυσανάλογα διαφορετική με την αντίστοιχη της Γάζας. Τα νότια στενά της Ερυθράς Θάλασσας ενδιαφέρουν άλλωστε την διεθνή ναυσιπλοΐα.

Πόσο θα πρέπει να προβληματίζει η συνεχής ένταση στη Δυτική Όχθη;

Όσο για την αντιμετώπιση των μόνιμων εστιών έντασης στην Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις απέδειξαν ότι είναι σε θέση, ακόμα και σε τόσο δύσκολες συγκυρίες, να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ένα μέτωπο που, εν δυνάμει, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για πολλές άλλες «7ες Οκτωβρίου». Το 2024 ανέδειξε την ελλιπή φύλαξη της μεθορίου Ισραήλ-Ιορδανίας, η οποία, σε πολλά της σημεία παραμένει διάτρητη μέχρι σήμερα, δίνοντας την ευκαιρία σε επίδοξους ενόπλους να πραγματοποιήσουν θεαματικές επιχειρήσεις. Ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού του 2024, ο ισραηλινός στρατός, σε πλήρη συνεργασία με τις ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας, άρχισε να κατασκευάζει οχυρωματικά έργα και φράχτη ασφαλείας κατά μήκος της οριογραμμής -ένα έργο που δεν τελειώνει εύκολα υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, που γίνονται ακόμα δυσκολότερες λόγω έλλειψης επαρκούς στρατιωτικού προσωπικού.

Συμπερασματικά, ενώ στην αρχή του 2024 επικρατούσε γενικότερα η αίσθηση ότι η κατάσταση σε Γάζα και Λίβανο θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο σε βάθος μηνών, φτάσαμε παραμονές του 2025 και ο τερματισμός των επιχειρήσεων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Η προέλαση του ισραηλινού στρατού στη νότια Συρία μας δίνει μία πρόγευση για όσα πολλά απομένουν να μας απασχολήσουν στη συνέχεια.

Στις πιο κρίσιμες στιγμές που ζήσαμε εντός του έτους, οι κόκκινες γραμμές σε έναν σκιώδη πόλεμο δεκαετιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ξεπεράστηκαν θέτοντας τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συναγερμό. Τι ήλθε να καταδείξει ο κύκλος πυραυλικών επιθέσεων;

Ένα δεύτερο απροσδόκητο μέτωπο είναι αυτό που, όπως αποδείχθηκε, κακώς προέκυψε. Οι δύο ευθείες πυραυλικές -και ξεκάθαρα χορογραφημένες- συγκρούσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, στα μέσα Απριλίου και στις αρχές Οκτωβρίου 2024, όχι μόνο δεν αποκατέστησαν την προβολή ισχύος της Τεχεράνης. Απεναντίας, την απομυθοποίησαν. Αμφότερες οι ισραηλινές ανταπαντήσεις, ναι μεν διατήρησαν την προβολή ισχύος του Ισραήλ, πλην όμως κατέδειξαν και τις αδυναμίες του Σιδερένιου Θόλου όταν καλείται να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες σε χρόνο μαζικές εχθρικές εκτοξεύσεις και οι υλικές ζημιές που προκάλεσαν αποδείχθηκαν πολύ μεγαλύτερες και σημαντικότερες από όσες αρχικά ανακοινώθηκαν. Η ισραηλινή αεράμυνα, εν τέλει, αποδείχθηκε ότι δεν είναι άτρωτη και ότι έχει κάποια όρια που δεν μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.

Περνώντας στην μετά Άσαντ Συρία, ποια η στάση του Ισραήλ με δεδομένο ότι τη θέση του Ιράν παίρνει η, ασκούσα επιρροή στους τζιχαντιστές, Τουρκία, την οποία εμμέσως βρίσκει απέναντι από τα σύνορά του;

Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ δεν αποτέλεσε μία ευχάριστη εξέλιξη για την ισραηλινή πλευρά. Ο άξονας Μόσχας-Δαμασκού, σε συνδυασμό με την ανεκτικότητα των ρωσικών στρατευμάτων να δίνουν στους Ισραηλινούς το «πράσινο φως» να πλήττουν ιρανικούς στόχους εντός της συριακής επικράτειας, είχε καταστήσει το λεγόμενο «συριακό μέτωπο» εν πολλοίς προβλέψιμο. Ο οριστικός τερματισμός αυτού του ιδιαίτερου modus vivendi και ο έλεγχος ενός σημαντικού τμήματος της Συρίας από τζιχαντιστές αντάρτες ανοίγει ένα νέο δύσκολο κεφάλαιο, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για την περιοχή γενικότερα.

Η εξαιρετικά γρήγορη κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακά ψύχραιμη ρωσική παραδοχή της απαρχής μίας νέας «επόμενης μέρας» για τη Συρία, δεν πρέπει να ξάφνιασε τα ισραηλινά και αμερικανικά επιτελεία. Θεωρώ ότι δεν είναι συγκυριακή ή απλώς τυχαία η απόφαση των ανταρτών της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS) να μην προσπαθήσει καν να ελέγξει τα εδάφη νοτίως της Δαμασκού ή την de facto αυτοδιοικούμενη επαρχία Σουέϊντα με συμπαγή πληθυσμό Δρούζων. Ας μην ξεχνάμε ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η ισραηλινή προέλαση πραγματοποιείται σχεδόν αμαχητί.

Τα δεδομένα αυτά, εύκολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα συριακά εδάφη πέραν της νεκρής ζώνης των Υψωμάτων του Γκολάν θα αποτελέσουν στο μέλλον μία -είτε άτυπη, είτε επίσημη- ισραηλινή «ζώνη ασφαλείας», η οποία είτε θα φυλάσσεται από ισραηλινές δυνάμεις, είτε η ακεραιότητά της θα αποδοθεί σε Δρούζους πολιτοφύλακες, κατά τα πρότυπα του πάλαι ποτε «Στρατού του Νοτίου Λιβάνου» που είχε συστήσει μαζί με τοπικούς Χριστιανούς Λιβανέζους πολιτοφύλακες στον Νότιο Λίβανο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έως την ισραηλινή αποχώρηση από εκεί το 2000. Άλλωστε, ανέκαθεν οι Δρούζοι του Ισραήλ, πλήρως ενταγμένοι στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, δεν έπαψαν να βρίσκονται σε επαφή με τους ομοεθνείς τους στην νότια Συρία.

Ωστόσο, εκτιμώ ότι είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» της Συρίας, παρότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι δηλώσεις του ηγέτη των ανταρτών, Άχμαντ Αλ-Σάραα (ή Αμπού Μοχάμαντ Αλ-Τζολάνι), οι οποίες έχουν ένα ενδιαφέρον στοιχείο που μάλλον πέρασε απαρατήρητο από τα διεθνή μέσα και τις πολλές αναλύσεις που έχουν γραφτεί για το πρόσωπό του και την οργάνωση που εκπροσωπεί: Παρότι με εξαιρετικά προσεκτική διατύπωση, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εδάφη της νότιας Συρίας, τεχνηέντως δεν αξιώνει την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα Υψώματα του Γκολάν, που κατελήφθησαν το 1967. Σημειολογικά, μάλιστα, αυτή η λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι το ψευδώνυμο που έλαβε από την οργάνωσή του («Αλ-Τζολάνι» ή, ορθότερα, «Αλ-Τζαουλάνι») δηλώνει την καταγωγή της οικογένειάς του, που έχει τις ρίζες της στα (συριακά) Υψώματα του Γκολάν -τα οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το 1967.

Αντίστοιχη επιθυμία έχει και η Τουρκία να δημιουργήσει μία δική της «ζώνη ασφαλείας» κάτι που δεν φαίνεται να κρύβει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν. Ωστόσο, προτού αναρωτηθούμε εάν αυτό θα ενοχλήσει το Ισραήλ, καλό θα ήταν να ζυγίσουμε τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες παραμένουν παρούσες στη Συρία, έχοντας μάλιστα αυξήσει σημαντικά το στρατιωτικό της προσωπικό το τελευταίο διάστημα.

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας «χορογραφημένης» κατάστασης πραγμάτων στη Συρία, με βασικούς συν-αρχιτέκτονες την Ουάσινγκτον και την Μόσχα; Κατά τη γνώμη μου, αυτή θα πρέπει να είναι η ορθή ανάγνωση της παρούσας συγκυρίας.

Ανεξαρτήτως του συνταγματικού μοντέλου που θα αποφασιστεί να εφαρμοστεί, εκτιμώ ότι θα διαμορφωθούν αφ’ ενός μία τουρκική «ζώνη επιρροής» στον βορρά και αφ’ ετέρου μια αντίστοιχη ισραηλινή «ζώνη επιρροής» στον νότο. Ανάμεσά τους, θα υπάρχει μία «ζώνη ελεγχόμενης διακυβέρνησης» των ανταρτών, οι οποίοι, οσονούπω, μοιραίως θα αναδιατυπώσουν την αυτοθεώρησή τους υπό την έννοια ότι αυτοί θα αποτελούν στο εξής την «νέα καθεστηκυία διοίκηση». Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διατηρούν την παρουσία τους, σε μία προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι ισορροπίες μεταξύ του κουρδικού στοιχείου με τον όποιον φιλοτουρκικό παράγοντα θα επικρατήσει. Παράλληλα, μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τις μεσογειακές της στρατιωτικές βάσεις σε Λαττάκεια και Ταρτούς, ενώ αίνιγμα ακόμα παραμένει το μεγάλο θέμα που φαίνεται πως άνοιξε τόσο για το μελλοντικό καθεστώς των Δρούζων της νότιας Συρίας, όσο και για την μοίρα των Αλεβιτών, άλλοτε κυρίαρχων του συριακού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου. Μπορεί ο Μπασάρ Άσαντ να έφυγε, αλλά το 12% του συριακού πληθυσμού που εκπροσωπούσε το κόμμα Μπάαθ υπάρχει ακόμα, και θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ως προς το ερώτημά σας, εάν τελικά θα δούμε μία ευθεία σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, θεωρώ ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα επεδίωκε να συμβεί κάτι τέτοιο. Παρότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μία περίοδο αναδιάταξης συνόρων και γεωστρατηγικών ισορροπιών, το Ισραήλ δεν θα επεδίωκε να συγκρουστεί στρατιωτικά με μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε φυσικά και η Τουρκία θα έθετε τον εαυτό της στην περιπέτεια να αναμετρηθεί στρατιωτικά με έναν τόσο καίριο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τουρκία και Ισραήλ επιδιώκουν να διαμορφώσουν τετελεσμένα επί του εδάφους σε μία χώρα, τη Συρία, που από «κράτος» έχει μετατραπεί σήμερα σε «περιοχή». Τουρκία και Ισραήλ επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν την επιρροή τους επί του εδάφους, ενόψει της 20ης Ιανουαρίου 2025, οπότε και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου να βρεθεί ενώπιον ενός «συριακού αρχιτεκτονήματος» που προέκυψε από μία γνώριμη «χορογραφία» -και όταν αυτό συμβεί, τότε θα τεθούν επί τάπητος τα πιθανά εφαρμόσιμα μοντέλα διακυβέρνησης του συριακού εθνοτικού ψηφιδωτού.

Το Ισραήλ προσδοκούσε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπερ και εγένετο. Τι αναμένει η ισραηλινή κυβέρνηση από τη νέα θητεία Τραμπ; Ιδίως ως προς την αντιμετώπιση ενός αποδυναμωμένου Ιράν που, εν μέσω στρατηγικών διλημμάτων, εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να επιχειρήσει να ενισχύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τι αφήνει πίσω της η διακυβέρνηση Μπάιντεν και τι προοιωνίζεται η νέα προεδρία Τραμπ;

Θα σας το πω ξεκάθαρα. Η εκλογική ήττα των Δημοκρατικών προκάλεσε τεράστια ανακούφιση, όχι μόνο στην ισραηλινή πολιτική ηγεσία, αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης της χώρας. Όλοι είχαν αρχίσει να κουράζονται πολύ από τα αμφιλεγόμενα μηνύματα των αμερικανών αξιωματούχων και της τακτικής των ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου στα τέλη του 2023 μέχρι σήμερα. Ήταν η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί δεν ήταν σίγουροι εάν τελικά οι ΗΠΑ είχαν πάρει στα σοβαρά τον ρόλο του συμμάχου ή όχι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ανησυχίες έχουν εξαφανιστεί.

Η πραγματικότητα είναι ότι στο Ισραήλ ακόμα δεν έχουν αποκρυσταλλώσει ποια τακτική προτίθεται να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ, που μοιάζει να είναι κάπως διαφορετικός από τον Τραμπ της πρώτης θητείας του. Ανάμικτα είναι ακόμα τα συναισθήματα που προκαλούν οι επιλογές των προσώπων του περιβάλλοντός του. Όσο μάλιστα, τα μέτωπα σε Γάζα, Λίβανο, Συρία, Χούθι και Ιράν παραμένουν ανοικτά, είναι σίγουρα πολύ νωρίς να γίνει λόγος για το εάν τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ θα θελήσει να επαναφέρει το «Όραμα για την Ειρήνη», που προβλέπει εν τέλει τη λύση των δύο κρατών, με σύνορα διαφορετικά από εκείνα που προέβλεπαν οι Συμφωνίες του Όσλο της δεκαετίας του 1990 ή το Σχέδιο Διαχωρισμού του 1947.

Εάν θα έπρεπε να εκτιμήσω τι ακριβώς θα επιθυμούσε ο μέσος Ισραηλινός από τον πρόεδρο Τραμπ, είναι να δοθεί ένα τέρμα σε αυτόν τον πόλεμο, με τους εξής βραχυπρόθεσμους στόχους: Την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, την επιστροφή των συμπολιτών τους στις εστίες τους στις μεθορίους της Γάζας και του Λιβάνου και η επιστροφή σε μία κάποια κανονικότητα, προτού καταρρεύσει η εθνική οικονομία. Η επίλυση της διένεξης Ισραήλ-Παλαιστινίων, η εφαρμογή της λύσης δύο κρατών ή ακόμα και η καταστροφή ή μη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος -όλα αυτά είναι ζητήματα που για την τοπική κοινή γνώμη είναι θέματα που έτσι κι αλλιώς δεν επιλύονται εν μία νυκτί, και αυτήν την αίσθηση είμαι σίγουρος ότι την αφουγκράζεται και το πολιτικό σκηνικό της χώρας, είτε πρόσκειται στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση.

Η πικρή γεύση απογοήτευσης από την διακυβέρνηση Μπάιντεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχει, όμως, παράλληλα και η ανησυχία από τις, εν πολλοίς, διφορούμενες δηλώσεις Τραμπ μετά την εκλογική του νίκη, με αποτέλεσμα, τόσο η ισραηλινή κοινωνία, όσο και η πολιτική ηγεσία της χώρας να ανακαλύπτουν αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες λένε πολύ απλά «Αμύνεσθαι περί Πάτρης». Με αυτές τις τρεις λέξεις θεωρώ ότι περιγράφεται με απόλυτη ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ, εν αναμονή της επίσημης ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου 2025. Μετά από μία τόσο περιπετειώδη πορεία που πέρασαν οι διμερείς σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ επί ημερών Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Χόχτσαϊν, η αίσθηση στο Ισραήλ ότι «η Αμερική θα είναι πάντα δίπλα μας, αρκεί να κάνουμε ό,τι μας συμβουλεύει εκείνη» αποτελεί παρελθόν. Εκτιμώ ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να ξεχαστούν οι δύσκολες στιγμές της θητείας Τζο Μπάιντεν, παρότι, επαναλαμβάνω, σε στρατιωτικό επίπεδο, το Ισραήλ έλαβε, και συνεχίζει να λαμβάνει, κάθε δυνατή στήριξη.

Πώς έχει καταλήξει να επηρεάσει τις εσωτερικές δυναμικές στο Ισραήλ αυτός ο πόλεμος;

Σίγουρα το 2024 ήταν μία από τις δυσκολότερες χρονιές της πολιτικής ζωής του Νετανιάχου. Βρέθηκε αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις, με μεγάλη -και όχι όλη – μερίδα πολιτών να του καταλογίζουν ευθύνες για την διαχείριση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων. Βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρή διάσταση απόψεων στο κλειστό «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», στο οποίο -αξίζει να σημειωθεί- είχε προβάλει μεγάλες αντιστάσεις, ώστε να μην συμμετέχουν σε αυτό οι ακραίες μεσσιανικές εθνοθρησκευτικές απόψεις των Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι, σημειωτέον, δεν εκφράζουν την προσωπική βιοθεωρία του ιδίου του Νετανιάχου και του στενού του περιβάλλοντος.

Χρειάστηκε να επιτύχουν οι επιχειρήσεις εκτέλεσης των Ισμαήλ Χανίγια και Γιαχία Σινουάρ για να καταφέρει ο Νετανιάχου να ανακτήσει τα υψηλά του ποσοστά δημοτικότητας. Από την άλλη, βρήκε απροσδόκητη στήριξη από την κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ, τόσο όταν είχε τεθεί το ζήτημα μπαράζ διεθνών μονομερών αναγνωρίσεων ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, όσο και όταν εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αυτές οι δύο πολύ σημαντικές συγκυρίες που σημειώθηκαν το 2024 στο ισραηλινό πολιτικό σύστημα, έχω την εντύπωση ότι δεν αναδείχθηκαν, ούτε τους δόθηκε η σημασία που τους έπρεπε, από την διεθνή επικαιρότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα. Τέλος, στις αρχές Δεκεμβρίου 2024 άρχισε η διαδικασία της απολογίας του ενώπιον της ισραηλινής δικαιοσύνης για τις ποινικές υποθέσεις που τον βαραίνουν περί διαφθοράς. Το 2024 είναι μια χρονιά που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Νετανιάχου, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου στην κυριολεξία.

Το 2025 δεν θα είναι εύκολο, καθότι θα πρέπει να βρει ξανά τον ρυθμό του με το νέο προεδρικό περιβάλλον του Λευκού Οίκου. Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν ότι τα κριτήρια της νέας πολιτικής Τραμπ θα σχετίζονται αφ’ ενός με τα πολλά εσωτερικά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ, και αφ’ ετέρου, τα οικονομικά συμφέροντα που φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κληθεί να εξυπηρετήσει. Αρκεί να αναλογιστούμε την έντονη παρουσία του Ίλον Μασκ, αλλά και άλλων, λιγότερο εμφανών παραγόντων που αργά ή γρήγορα θα αναδειχθούν τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις ποινικές του δίκες, εντός του 2025 αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, ακόμα και σε περίπτωση καταδίκης του, αυτό δεν θα σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί εκ του νόμου σε παραίτηση από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Υπενθυμίζω ότι, στο πλαίσιο των νόμων που πρόλαβαν να ψηφιστούν από την Κνέσετ για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, η συμπολίτευση κατάφερε να περάσει νόμο που ορίζει ότι, σε περίπτωση πρωτόδικης καταδίκης ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού, δεν συνεπάγεται την εκ του νόμου έκπτωσή του, αλλά θα χρειαστεί να καταδικαστεί και αμετάκλητα σε ανώτερο βαθμό. Με άλλα λόγια, ακόμα και εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση τουλάχιστον για ένα από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, το γράμμα του νόμου δεν τον υποχρεώνει σε παραίτηση.

Από την άλλη, εάν προκύψουν προσωπικές του ευθύνες για την διαχείριση του πολέμου, για την εκ δόλου ελλιπή πρόβλεψη και αντιμετώπιση της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ή ακόμα για την διαπραγμάτευση της συμφωνίας απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα – τότε μόνο, και για αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, εκτιμώ ότι θα κριθεί ουσιαστικά το πολιτικό μέλλον και η προσωπική του υστεροφημία.

* Η επόμενη συνέντευξη του κ. Χαρίτου με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας και τον παλαιστινιακό παράγοντα θα βρίσκεται στον «αέρα» του Liberal στις 25 Δεκεμβρίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή12 λεπτά πριν

Ολοένα και βαθαίνει η επισιτιστική κρίση σε Δυτική και Κεντρική Αφρική

Η Δυτική και Κεντρική Αφρική αντιμετωπίζουν ολοένα και βαθύτερην πεινα και  επισιτιστική κρίση – οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν ενισχυμένη...

Πολιτική42 λεπτά πριν

Απάντηση από το ΥΠΕΞ μέσω κύκλων για συμφωνία Τουρκίας-Συρίας για ΑΟΖ

Aπάντηση στα όσα αναφέρει δημοσίευμα σχετικά με τα σχέδιο για συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δίνουν διπλωματικές...

Διεθνή1 ώρα πριν

Le Spectacle du Monde: Οι δεσμοί του Πακιστάν με το εξτρεμιστικό δίκτυο Jaish-e-Mohammed

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιστορικές διασυνδέσεις του JeM με την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, ISI, η οποία φέρεται να διευκόλυνε...

Διεθνή2 ώρες πριν

Το Ισραήλ έναντι εχθρών και συμμάχων και η στρατηγική για τη «νέα» Συρία

Το Liberal ανοίγει τον φάκελο «Μέση Ανατολή 2025» μαζί με τον Γαβριήλ Χαρίτο μέσω ενός κύκλου συνεντεύξεων στην Ευαγγελία Μπίφη. Πρώτος σταθμός, Ισραήλ. Τι μέλλει γενέσθαι σε...

Οικονομία2 ώρες πριν

Struggles of Blue-Collar Labour in China: Stark Reflection of Poor Employee Welfare

Struggles of Blue-Collar Labour in China: Stark Reflection of Poor Employee Welfare China’s employment landscape has undergone a profound transformation,...

Δημοφιλή