REAL TIME |

Weather Icon

Νέα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στο Αφρίν – “Παιχνίδια” με τις σορούς των Κούρδων

Νέα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στο Αφρίν – “Παιχνίδια” με τις σορούς των Κούρδων

Η Τουρκία κατηγορείται πως έσκαψε με μπουλντόζες κουρδικό νεκροταφείο για να δημιουργήσει «ομαδικό τάφο»

Φαίνεται πως κάθε φορά που λαμβάνει χώρα συνάντηση κορυφής ή έστω και τηλεφώνημα μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων ο τουρκικός τύπος του καθεστώτος κινητοποιείται να εφεύρει ή να ανακαλύψει «τρομοκρατικές ενέργειες του PKK/YPG».

Τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης που στηρίζουν το τουρκικό καθεστώς ισχυρίστηκαν, την περασμένη εβδομάδα, ότι ένας «ομαδικός τάφος» 61 ατόμων βρέθηκε στο Αφρίν. Το Αφρίν είναι μια περιοχή της Συρίας όπου βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική κατοχή και μάλιστα το 2018 η Τουρκία προέβη στο έγκλημα πολέμου της εθνοκάθαρσης, θύματα της οποίας ήταν οι Κούρδοι.

Ο φιλοκαθεστωτικός τύπος της Τουρκίας, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι τα «61 θύματα εκτελέσθηκαν από τον PKK/YPG που υποστηρίζουν οι Η.Π.Α.».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών Κούρδων, τα θύματα ήταν Κούρδοι που σκοτώθηκαν από τους Τούρκους και θάφτηκαν σε σειρές τάφων με χαραγμένα τα ονόματα των νεκρών στις πλάκες μέχρι που το τουρκικό καθεστώς τις γκρέμισε με μπουλντόζες το 2018. Τώρα η Άγκυρα ανακάλυψε ένα νεκροταφείο που δήθεν βεβηλώθηκε και την ίδια στιγμή επινοεί ψευδείς μαρτυρίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία και τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία συχνά συμπεριφέρονται ως προπαγανδιστικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος AKP, εφευρίσκουν τέτοιες ιστορίες για το Αφρίν. Την παραμονή της συνάντησης του Προέδρου των Η.Π.Α., Τζον Μπάιντεν, με τον Ερντογάν, η Τουρκία εφηύρε μια ιστορία «τρομοκρατικής» επίθεσης σε νοσοκομείο» στο Αφρίν στα μέσα του Ιουνίου. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όπως το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προώθησαν την ιστορία έως  το τέλος της συνάντησης της 14ης Ιουνίου και μετά σταμάτησαν να την καλύπτουν, σαν η «τρομοκρατική επίθεση» να μην είχε συμβεί ποτέ. Ακόμη, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έβαλε βόμβα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε από Κούρδους ακτιβιστές, οι πλάκες των μνημάτων στο Αφρίν έφεραν τα ονόματα των νεκρών το 2018, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν δολοφονηθεί από την εισβολή της Άγκυρας στο Αφρίν το ίδιο έτος. Το Αφρίν είναι μια περιοχή στη Συρία στην οποία ζούσαν Κούρδοι και επικρατούσε ειρήνη ακόμη και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η Τουρκία έστειλε εξτρεμιστικές ομάδες, στελεχωμένες από Σύριους που είχε στρατολογήσει, να πλήξουν την περιοχή τον Ιανουάριο του 2018. Ο σκοπός των Τούρκων ήταν να την ερημώσουν και μετά να φέρουν, φίλα προσκείμενους στην Τουρκία, Σύριους Άραβες που είχαν εκτοπιστεί από άλλες περιοχές της Συρίας. Η Τουρκία ήθελε οι ομάδες αυτές να πολεμήσουν τους Κούρδους, έτσι ώστε αυτή να συνεργαστεί μαζί με το Ιράν και την Ρωσία στη Συρία εναντίον των Η.Π.Α.

Στην ουσία ο πραγματικός στόχος ήταν να αποσυντονίσουν τον αγώνα των Σύριων επαναστατών εναντίον του καθεστώτος Ασάντ και να τους κάνουν να πολεμήσουν τις δυνάμεις των Κούρδων τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως τρομοκρατικές. Αυτές, όμως, οι δυνάμεις είχαν αγωνιστεί εναντίον του ISIS και στηρίζονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Συρία. Για να τους παρουσιάσει ως «τρομοκράτες», η Άγκυρα έχει εφεύρει ένα σωρό εγκλήματα τα οποία τους έχει φορτώσει δίχως καμία απόδειξη.

Ο ομαδικός τάφος είναι το πιο πρόσφατο περίεργο και αμφιλεγόμενο επίμαχο ζήτημα. Υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών καθώς και η γνώση της περιοχής που καταδεικνύουν πως πιθανότατα αυτή βεβηλώθηκε και κατασκάφτηκε  με μπουλντόζες από τους Τούρκους ή τους Σύριους μισθοφόρους της Άγκυρας. Όμως, για κάποιο λόγο το μέρος αυτό σκάφτηκε ξανά αυτή την εβδομάδα. Ο λόγος που ξαφνικά «ανακαλύφθηκε» ο «ομαδικός τάφος» πιθανόν να συνδέεται με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των Η.Π.Α. Τζέικ Σάλλιβαν.

Φαίνεται πως κάθε φορά που λαμβάνει χώρα συνάντηση κορυφής ή έστω και τηλεφώνημα μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων ο τουρκικός τύπος του καθεστώτος κινητοποιείται να εφεύρει ή να ανακαλύψει «τρομοκρατικές ενέργειες του PKK/YPG», και μετά τη συνάντηση το κατασκευασθέν περιστατικό σταματάει να καλύπτεται από τον τύπο. Η κάλυψη μάλιστα γίνεται συνήθως στα αγγλικά, έτσι ώστε να πεισθεί το δυτικό ακροατήριο χωρίς να προωθείται το θέμα στα αραβικά ή στα τουρκικά.

Η Τουρκία δεν έχει επιτρέψει σε ανεξάρτητους ερευνητές να πάνε στο Αφρίν και να μελετήσουν φερόμενες επιθέσεις και εγκλήματα. Παρόλα αυτά, οργανώνει ταξίδια για δημοσιογράφους όπου ελέγχει την πρόσβαση και τα μέσα με τρόπο ανάλογο με αυτόν του Ιράν και της Β. Κορέας όσον αφορά τη θεματολογία που επιτρέπεται να καλυφθεί στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε είναι αν η Άγκυρα θα αφήσει να παρθούν δείγματα DNA  από τα σώματα που έχουν εκταφεί βιαίως από τις ανασκαφές της Τουρκίας ή αν θα επιτρέψει την έρευνα μέσω αεροφωτογραφιών και δορυφορικών φωτογραφιών. Θα αφήσουν ανεξάρτητους δημοσιογράφους να καταγράψουν τις μαρτυρίες εκείνων που είδαν τι πραγματικά συνέβη; Για παράδειγμα, η επίθεση στο νοσοκομείο δεν έχει ερευνηθεί πλήρως.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές που η διεθνής κοινότητα αποκαλεί κατεχόμενες, όπως είναι η Χεβρόνα στη Δυτική Όχθη, δεν έχουν οριστεί ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για το Αφρίν και δεν υπάρχει, έστω και προσωρινά, καμία διεθνής παρουσία εκεί για να εξετάσει τι ακριβώς διαδραματίζεται. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα εγκρίνει την τουρκική κατοχή και την εθνοκάθαρση στην οποία έχει προβεί το τουρκικό καθεστώς. Σημειωτέον ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την εθνοκάθαρση στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.jpost.com/middle-east/turkey-accused-of-bulldozing-cemetery-to-create-mass-grave-analysis-674145

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube