Weather Icon

Να πώς ξοδεύονται, φορολογούμενε, τα λεφτά σου!

Να πώς ξοδεύονται, φορολογούμενε, τα λεφτά σου!

Το παρακάτω δημόσιο έγγραφο πρέπει να το διαβάσει κάθε Έλληνας. Υπάρχει, βεβαίως, ένα σημαντικό πρόβλημα: δεν διαβάζεται! Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης – βάζω και στοίχημα – που να έχει τον χρόνο και την ψυχική αντοχή στα όρια του μαζοχισμού, για να διερευνήσει ένα σήριαλ ανευθυνότητας 8 ετών των δημόσιων φορέων: Περιφέρειας Αττικής, Αρχαιολογικής Yπηρεσίας, Δήμου Σαρωνικού, ΕΥΔΑΠ, που αποτυπώνεται σε μια ογκωδέστατη αλληλογραφία μεταξύ τους και με τον ανάδοχο ενός σημαντικού έργου, τον οποίον, αφού του ανέθεσαν το έργο, δεν τον άφηναν να το προχωρήσει.

Δείχνει όμως ανάγλυφα τι σημαίνει failed state, κράτος που είναι αδύνατον να λειτουργήσει κι ο Θεός ο ίδιος να γίνει πρωθυπουργός, όσο διατηρείται το θεσμικό μπάχαλο, η διάχυση αρμοδιοτήτων, οι “συνυπεύθυνοι” φορείς και κυρίως η πλήρης ατιμωρησία όταν ένας δημόσιος φορέας αντί να απαντήσει σε 10 μέρες απαντάει σε 10 μήνες ή ποτέ κι αντί να ολοκληρώσει ένα έργο σε 5 μήνες, περνάν 5 χρόνια και το αφήνει να χάσκει ανολοκλήρωτο. Κι όταν ο ιδιώτης προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον του Δημοσίου, το πρόστιμο το πληρώνεις εσύ, φορολογούμενε.

Προχθές λοιπόν, Τετάρτη 28 Ιουλίου, συζητούσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εν μέσω καύσωνα, την καταβολή 1.000.000 ευρώ ως αποζημίωση (δικά σου λεφτά, φορολογούμενε), με εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε μια ιδιωτική εταιρεία που ταλαιπωρήθηκε από το Δημόσιο, για να σταματήσουν οι δικαστικοί αγώνες εναντίον της Περιφέρειας Αττικής, που, ως αναθέσασα το έργο, είναι ο αντισυμβαλλόμενος.

Η παράνοια του Δημοσίου, περιληπτικά:

Το έργο ήταν η «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ Α ́ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ», με προϋπολογισμό μελέτης δημοπράτησης 17.300.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ Α.Τ.Ε., μετά από δημόσιο διαγωνισμό, η οποία προσέφερε έκπτωση 35,53%. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 13.11.2013 με χρόνο ολοκλήρωσης 18 μήνες. Δηλαδή στις 12.05.2015 το έργο θα είχε παραδοθεί.

Κι εδώ αρχίζει το σήριαλ που θα διαβάσετε, αν έχετε την αντοχή, παρακάτω.

Στην περιοχή που θα έπρεπε να γίνουν οι εργασίες έκανε εκσκαφή η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τον γνωστό ρυθμό που κάνει εκσκαφή η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δεν το ήξερε αυτό η Περιφέρεια; Δεν είχε επικοινωνήσει πριν την υπογραφή της σύμβασης με την Αρχαιολογική Υπηρεσία (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής), να τους ρωτήσει πότε σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την εκσκαφή; Επικοινώνησε και πήρε τη διαβεβαίωση πώς τα έργα θα τελείωναν, αλλά η Αρχαιολογική Υπηρεσία αδιαφόρησε; Άγνωστο. Αν έχεις την υπομονή, αγαπητέ αναγνώστη, ψάξ’ το περισσότερο. Εγώ δεν την είχα.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Σ’ εκείνη την περιοχή θα έπρεπε να έχουν γίνει εργασίες εφαρμογής του νέου ρυμοτομικού σχεδίου από τον Δήμο Σαρωνικού, ο οποίος δεν τις έκανε, επικαλούμενος ότι έπρεπε να προηγηθούν εργασίες μετατόπισης αγωγού της ΕΥΔΑΠ, που ούτε αυτή τις έκανε! Έτσι, η μία παράταση διαδεχόταν την άλλη, μαζί με τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας στον ανάδοχο ότι, όπου νάναι, θα τελειώσουν τα προαπαιτούμενα για να πιάσει δουλειά. Όμως, τα προαπαιτούμενα ουδέποτε τελείωσαν.

Βεβαίως, όλο αυτό το διάστημα, ο ανάδοχος είχε προσλάβει κόσμο και είχε μισθώσει μηχανήματα τα οποία καθόντουσαν και περίμεναν Περιφέρεια, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Δήμο Σαρωνικού και ΕΥΔΑΠ να τσακώνονται μεταξύ τους. Ο ανάδοχος έστελνε επιστολές και έκανε ενέργειες νομικού χαρακτήρα στους αρμόδιους, που τον “έγραφαν” κανονικά (οι νομικές εκφράσεις είναι “η ανωτέρω ένσταση του αναδόχου απορρίφθηκε σιωπηρά μετά την παρέλευση διμήνου, χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης από την Προϊσταμένη Αρχή”́ & “τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Αίτησης Θεραπείας από τον Υπουργό”) μέχρι που πήγε στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση.

Άρχισε νέο δικαστικό σήριαλ με τα ποσά της αποζημίωσης να ανεβαίνουν και φτάσαμε σήμερα, το ποσό της διεκδικούμενης αποζημίωσης να έχει φτάσει στο 1.714.367,79 € πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων, οπότε συνεννοήθηκαν μεταξύ τους οι δικηγόροι και είπαν στην περιφέρεια Αττικής, δηλαδή σε σένα, φορολογούμενε: “δεν δίνετε 1 εκατομμύριο ευρώ να τελειώνουμε;” Κι εμείς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, χθες συζητήσαμε το θέμα δεδομένου ότι τα στοιχεία ήταν συντριπτικά κατά του Δημοσίου και όταν θα τελεσιδικούσε η υπόθεση, η αποζημίωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Για να είμαι δίκαιος, η Περιφέρεια Αττικής, είχε την μικρότερη ευθύνη σε όλο αυτό. Τα χρόνια του σήριαλ προσπαθούσε να “συντονίσει” τους εμπλεκόμενους φορείς, επί ματαίω. Έστελνε επιστολές στον Δήμο Σαρωνικού, ο οποίος ενημέρωνε ότι “θα προχωρήσει σύντομα στις απαιτούμενες εργασίες για την καθαίρεση των ρυμοτομούμενων επικείμενων και την απόδοση των αντίστοιχων εδαφικών τμημάτων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Α ́ κατοικίας Αναβύσσου και με άμεση προτεραιότητα στις οδούς που αφορούν στο έργο». (Απαντητική Επιστολή υπ’ αρ. 5116/19-4-2017 Δ. Σαρωνικού). Όμως έργα δεν έκανε. Η Περιφέρεια καλούσε τον Δήμο σε συνάντηση εργασίας αλλά δεν εμφανιζόταν κανένας! Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής ενημέρωσε μόλις στις 27-7-17 ότι ολοκληρώθηκε η αποδόμηση των αρχαιοτήτων και οι ανασκαφικές εργασίες. Το ανασκαφέν τμήμα όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνολικά… 62 μέτρα της οδού Μ. Ασίας!

Για τη συνέχεια MarketNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube