Weather Icon

Μηνύματα ισχύος προς την Άγκυρα: Εφιάλτης οι φρεγάτες και τα Rafale για τους Τούρκους

Μηνύματα ισχύος προς την Άγκυρα: Εφιάλτης οι φρεγάτες και τα Rafale για τους Τούρκους

Με τους έξι «μνηστήρες» του προγράμματος για τις Ελληνικές φρεγάτες να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους, το ομοίωμα του πρώτου Ελληνικού Rafale, έντονη παρουσία της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, 315 εκθέτες από 22 χώρες και 6 υπουργούς άμυνας άνοιξε τις πύλες της η μεγάλη αμυντική έκθεση Defea 2021.

Στο επίκεντρο δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται η «ναυμαχία» για τις καινούργιες φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου. Έξι εταιρείες κολοσσοί προερχόμενες από τις πιο ισχυρές στον τομέα της ναυπηγικής χώρες, παρουσιάζουν με εντυπωσιακές σε λεπτομέρειες μακέτες τα πλοία που προτείνουν για το Πολεμικό Ναυτικό. Την ίδια ώρα έντονος είναι ο «πυρετός» συζητήσεων αφού όλοι οι διεκδικητές του προγράμματος των 5 δις έχουν έρθει στην Αθήνα με ανώτατα στελέχη σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν με τον καλύτερο τρόπο τις προτάσεις τους αλλά και να έρθουν σε επαφές με Έλληνες αξιωματούχους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των υπουργών που έχουν έρθει στην Ελλάδα με αφορμή την Defea 2021 είναι και ο Βρετανός υπουργός αμυντικών υποθέσεων Jeremy Quin. Αναμένεται να έχει σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στο πλαίσιο της παρουσίασης της Βρετανικής πρότασης για τέσσερις φρεγάτες Arrowhead 140, τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και την ενδιάμεση λύση με τις Type 23.

Η Βρετανική Babcock η οποία στηρίζεται με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση της χώρας δίνει μάχη για κερδίσει μια θέση ψηλά στην τελική αξιολόγηση με πλεονέκτημα και τη δυνατότητα για διακρατική συμφωνία.

Με την εντυπωσιακή σε σχεδίαση φρεγάτα Sigma αλλά και με τον βαρύ οπλισμό της οι Ολλανδοί της Damen εμφανίζονται ως ένα από τα φαβορί για το Ελληνικό πρόγραμμα. Επιβλητική η παρουσία στη Defea των Γάλλων της Naval Group με αναλυτική παρουσίαση της προτεινόμενης Belhara. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ισχυρά «χαρτιά» της πρότασης που δεν είναι άλλα από το ραντάρ Aesa, το οπλικό φορτίο των Aster 30 ή συνδυασμού Aster και Mica όπως και η ανθυποβρυχιακή «ομπρέλα» με δύο σόναρ και τορπίλες.

Μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να παραλαμβάνει επίσημα την επόμενη εβδομάδα στη Γαλλία το πρώτο Ελληνικό Rafale όμως η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault φρόντισε από τώρα να δώσει μια μικρή ‘’γεύση’’ από την ‘’ριπή του ανέμου’’ φέρνοντας στην Defea ομοίωμα του Ελληνικού Rafale.

Έντεκα χρόνια έπειτα από την τελευταία αμυντική έκθεση που διοργανώθηκε στη χώρα μας η Ελλάδα με την Defea 2021 ξαναμπαίνει δυναμικά στο χώρο των εξοπλιστικών εξελίξεων. Και αυτό έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλίζονται και ενισχύονται έπειτα από μια ‘’χαμένη’’ δεκαετία. Ενίσχυση η οποία ξεκάθαρα φαίνεται ότι ενοχλεί τους γείτονες οι οποίοι συνεχώς προκαλούν ακόμα και με προσωπικές επιθέσεις στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. ‘’Δεν αναλισκόμαστε σε κούρσες εξοπλισμών’’ ήταν η ψύχραιμη απάντηση του Έλληνα υπουργού από το βήμα της Defea με τον ΥΠΕΘΑ να στέλνει έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία ότι ‘’οι Ένοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζονται και η χώρα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε πρόκληση και απειλή ώστε να επιτελεί το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή’’.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube