Weather Icon

Μήνυμα της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ!

Μήνυμα της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ!

Ρωσία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Τί είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε δημοσιογράφους. Έτοιμη να καλωσορίσει η Ρωσία τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τις συζητήσεις για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμη να καλωσορίσει η Μόσχα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσουν στην εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών, όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, στις 21 Ιουλίου.

«Αν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης φέρουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα στην εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών, θα ήταν ευπρόσδεκτες. Σε γενικές γραμμές, το θέμα πηγαίνει καλά προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σχέδια εμπλοκής σε τριμερείς συζητήσεις για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Μόσχα κουνάει τα χαρτιά με τις συμφωνίες

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε, ότι έχουν επιτευχθεί τριμερείς συμφωνίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, «με την ενεργή εμπλοκή του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε, ότι ο Ρώσος πρόεδρος «παραμένει σε επαφή και με τους δύο ηγέτες, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ. Αυτήν τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένοι στα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμοφή των συμφωνιών, οι οποίες επιτεύχθηκαν νωρίτερα».

Ο Πέσκοφ αναφέρεται στην τριμερή συμφωνία μεταξύ Ρωσίας Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, μετά την ήττα της τελευταίας στον πόλεμο των 44 ημερών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο του 2020. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγεφ και ο Αρμένιος πρωθυπουργός υπέγραγαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 9 Νοέμβριου του 2020.

Επρόκειτο για συνθηκολόγηση της Αρμενίας, η οποία παρέδωσε το 75% των εδαφών του Αρτσάχ, 7 περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τις οποίες απώλεσε στην πολεμική σύγκρουση που αναθέρμανε τις συρράξεις στον Νότιο Καύκασο.

Η επίσκεψη Μισέλ στο Ερεβάν

Για να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα της Μόσχας, αξίζει να σημειωθεί, ότι η συζήτηση του εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας με τους εκπροσώπους του Τύπου ακολούθησε της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στο Ερεβάν, όπου είχε συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι «βρίσκεται στο πλευρό της Αρμενίας» όπως δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στις 18 Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για οικονομική στήριξη 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Αρμενία.

«Σας στέλνω ένα ισχυρό μήνυμα. Είμαστε στο πλευρό σας. Θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες αυτής της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι για τη συνάντηση τον Δεκέμβρη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μισέλ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις αρχές Οκτωβρίου του 2020, όπως μετέδιδε η DW, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να παρέμβει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Ζοζέπ Μπορέλ όμως έριχνε τη μπάλα στην εξέδρα, παραπέμποντας στην ομάδα του Μινσκ.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube