Weather Icon
Ιστορία , Πολιτισμός 15 Ιουλίου 2021

Λιάνα Σουβαλτζή: Από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον τάφο της Ολυμπιάδας

Λιάνα Σουβαλτζή: Από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον τάφο της Ολυμπιάδας

Το μνημείο στην Όαση της Σίουα, όπου υποστηρίζει η Λιάνα Σουβαλτζή πως είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Για την αποκάλυψη του ομότιμου καθηγητή Αθανασίου Μπίντα, σχετικά με τον τάφο της Ολυμπιάδας που όπως υποστηρίζει, βρίσκεται στον Τύμβο του Κορινού Πιερίας, απέναντι από τον Τύμβο με τον τάφο του Νεοπτόλεμου, αναφέρθηκε και η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή.

Πρόκειται για την αρχαιολόγο που έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη στην Όαση της Σίουα, όπου οι αιγυπτιακές Αρχές είχαν ανακοινώσει προ ετών ότι είχε ανακαλυφθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά όλα σταμάτησαν ξαφνικά μετά από παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Για τις αποκαλύψεις του Αθανάσιου Μπίντα στον Κορινό, η Λιάνα Σουβαλτζή μάς είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε, ότι θεωρεί πως είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συζύγου του Φιλίππου Β΄.

Θεωρεί μάλιστα πως είναι αδύνατον να ανήκει σε κάποιο άλλο πρόσωπο και όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ομότιμος καθηγητής παρουσίασε επιστημονικά και τεκμηριωμένα την άποψή του και έχει απόλυτα δίκιο. Μάλιστα προσθέτει ότι το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο έχει επισκεφθεί για να το μελετήσει αρκετές φορές, έχει κοινά στοιχεία με τον τάφο του Αλεξάνδρου στην Όαση της Σίουα. Αυτοί που το έχτισαν, λέει η Λιάνα Σουβαλτζή, εμπνεύστηκαν από το συγκεκριμένο μνημείο της Αιγύπτου και αυτό του Κορινού είναι μια μικρογραφία του.

Μάλιστα η Λιάνα Σουβαλτζή, αναφέρθηκε και στις επιγραφές που έχει ανακαλύψει ο Αθανάσιος Μπίντας, οι οποίες αναφέρουν το όνομα της Ολυμπιάδας και βρίσκονται στο μουσείο στο Δίον. Θεωρεί ότι είναι επιστημονικά δεμένη, όπως λένε στη γλώσσα των αρχαιολόγων, η θεωρία του καθηγητή Μπίντα, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα σε επιστημονικό συνέδριο.

Βέβαια μετά από μια τέτοια ανακάλυψη, υποστηρίζει η αρχαιολόγος, αρχίζουν οι αμφισβητήσεις, γιατί στον αρχαιολογικό χώρο αυτά συμβαίνουν, όπως μας είπε.

Στη συνέχεια μας μίλησε για τη δική της περιπέτεια στην Αίγυπτο:

Διαβάστε τη συνέντευξη στο Pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube