Weather Icon
Κίνα 29 Ιουλίου 2021

Κινδυνεύει να «γονατίσει» ο κινεζικός Δράκος

Κινδυνεύει να «γονατίσει» ο κινεζικός Δράκος

Μία από τις επίσημες δικαιολογίες είναι ότι η επιδίωξη των γονιών για είσοδο των παιδιών τους σε καλές πανεπιστημιακές σχολές, έφτασε να αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό βάρος για την κινεζική οικογένεια.

Μια από τις κυρίαρχες ειδήσεις της εβδομάδας ήταν και εξακολουθεί να είναι το άγριο sell off των κινεζικών μετοχών που βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας σειράς περιοριστικών κανονισμών που επέβαλε το Πεκίνο. Η πίεση των δεικτών σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα φαίνεται ότι συντηρεί τη νευρικότητα και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, με τη Wall Street και τις ευρωπαϊκές αγορές να έχουν χάσει ένα μέρος της δυναμικής τους αυτή την εβδομάδα.

Η Meituan, η NetEase, η Pinduoduo, η Tencent ,η Alibaba ή η JD.com ήταν στο επίκεντρο των πωλήσεων, οι οποίες μπορεί να ξεκίνησαν από τον τεχνολογικό κλάδο, σύντομα όμως επεκτάθηκαν στον εκπαιδευτικό αλλά και σε άλλους τομείς, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα υπάρξουν και άλλοι κλάδοι που θα μπουν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών του Πεκίνου.

Οι διαχειριστές κινδύνου ανησυχούν για το σύνολο των κανονισμών που βγαίνουν, πιέζοντας τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου να μειώσουν τις συμμετοχές τους, ακόμη και αν κάποιοι από αυτούς θα προτιμούσαν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη πτώση αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Βλέπετε, το διακύβευμα όπως θα δούμε στη συνέχεια είναι μεγάλο, καθώς κάποιες εταιρείες κινδυνεύουν με απώλειες έως και 90% των εσόδων τους εξαιτίας των κρατικών παρεμβάσεων.

Η πτώση έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο
 

Η περιπέτεια των κινεζικών τεχνολογικών μετοχών στην ουσία ξεκίνησε εδώ και μήνες όπως αφοπλιστικά αποκαλύπτει το παρακάτω διάγραμμα που αντιπαραβάλλει τον Nasdaq με τον τεχνολογικό δείκτη Hang Seng tech.

Όπως μπορεί να δει κανείς, ο τεχνολογικός δείκτης Hang Seng αποχαιρέτησε τα υψηλά του όταν το Πεκίνο εξήγγειλε λίγο πριν την άνοιξη την εκστρατεία για τον έλεγχο της τεχνολογίας που καλύπτει θέματα όπως η ασφάλεια δεδομένων, η μονοπωλιακή συμπεριφορά και η οικονομική σταθερότητα. Έχασε δε την στήριξη του μέσου κινητού των 200 ημερών ήδη από τον Μάιο, με δύο πλήρως αποτυχημένες προσπάθειες επανάκτησης και εισόδου στο ανοδικό του κανάλι.

Όσον αφορά δε τις εισηγμένες στην αμερικανική αγορά κινεζικές μετοχές, έχουν χάσει τους τελευταίους πέντε μήνες 770 δισ. δολάρια από την αξία τους.

Παρά ταύτα, η επενδυτική κοινότητα κατανόησε το μέγεθος της παρέμβασης μόλις πριν λίγες εβδομάδες, όταν η κινεζική ρυθμιστική αρχή κυβερνοχώρου έδωσε εντολή να αφαιρεθεί η υπηρεσία της DiDi Global, της μεγαλύτερης εταιρείας μίσθωσης διαδρομών στην Κίνα ,από τα καταστήματα εφαρμογών για smartphone στην Κίνα, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία μίσθωσης διαδρομών συλλέγει και χρησιμοποιεί παράνομα τα προσωπικά στοιχεία των πελατών της.

Η ρυθμιστική αρχή ζήτησε από την DiDi, να διορθώσει υφιστάμενα προβλήματα και να ευθυγραμμιστεί με τα εθνικά πρότυπα και τις νομικές απαιτήσεις περί προστασίας της ασφάλειας των προσωπικών πληροφοριών των πελατών της.

για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube