Weather Icon

Καμία υποχώρηση! Μάχη – «Σταυρικό» μνημείο για τον ήρωα Τιγκράν που κατέστρεψε 8 τανκς Αζέρων! (ΒΙΝΤΕΟ)

Καμία υποχώρηση! Μάχη – «Σταυρικό» μνημείο για τον ήρωα Τιγκράν που κατέστρεψε 8 τανκς Αζέρων! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρμενία: Σταυρός στη μνήμη του ήρωα Τιγκράν Μελκονιάν που μαρτύρησε στον πόλεμο των 44 ημέρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Στην περιοχή Μαλάτια-Σεβάστεια του Ερεβάν στήθηκε σταυρικό μνημείο γνωστό και ως khachkar στη μνήμη του Αρχιλοχία, Τιγκράν Μελκονιάν.

Ο Τιγκράν υπηρέτησε στο Ματαγκίς στον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020. Ο Αρμένιος υπαξιωματικός μαρτύρησε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο ήρωας μαζί με τους συμπολεμιστές του υπερασπίστηκε γενναία τη θέση τους για 6 ώρες. Μάλιστα κατέστρεψε με το αντιαρματικό του 8 τανκ των Αζέρων στον πόλεμο των 44 ημερών. Τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, όπως ανέφεραν οι σύντροφοί του συνέχισε να αγωνίζεται αγνοώντας την εντολή υποχώρησης. Ο Τιγκράν είπε στους αξιωματικούς: «καμία υποχώρηση, μάχη».

Ποιος ήταν ο Τιγκράν Μελκονιάν

Ο Τιγκράν Μελκονιάν γεννήθηκε το 2000 σε στρατιωτική οικογένεια, αφού ο πατέρας του Βαχάν είναι ταγματάρχης. Ο Τιγκράν ήταν πρωτοετής φοιτητής της Σχολής Πληροφορικής και Στατιστικής στο Αρμενικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ASUE). Μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο, τον Ιανουάριο του 2019, κατατάχθηκε στον στρατό και υπηρέτησε στο Ματαγκίς, όπου πήρε μέρος στον πόλεμο των 44 ημερών του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αρμενικές πηγές τον χαρακτηρίζουν «αμείλικτο» και «μαχητή μέχρι την τελευταία στιγμή».

Την προσωπικότητά του σκιαγράφησε η μητέρα του, Ναρίνε Γκαλστιάν. Ήταν ανθεκτικός, ισχυρός, λιτός, πάντα μιλούσε με όμορφα λόγια, έκανε τη δουλειά που του είχε ανατεθεί τακτοποιημένα και άψογα.

Το  μνημείο khachkar

Έτσι το μνημείο που στήθηκε ήταν ελάχιστος φόρος τιμής στον ήρωα. Το μνημείο khachkar, γνωστό και ως αρμενικός σταυρός είναι μια σκαλιστή, αναμνηστική στήλη που φέρει σταυρό και συχνά με πρόσθετα μοτίβα όπως ροζέτες, ενδιάμεσα και βοτανικά μοτίβα. Τα Khachkars είναι χαρακτηριστικά της μεσαιωνικής χριστιανικής αρμενικής τέχνης.

Το Ματαγκίς, είναι ένα χωριό στην περιοχή Ταρτάρ. Πριν από τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Αρμένιοι. Το Ματαγκίς ήταν μέρος της επαρχίας Μαρτακέρτ της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Αρτσάχ ( 10 Απριλίου 1994 και 3 Οκτωβρίου 2020).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube