Weather Icon

Και προξενείο και drones και… τραίνο! Τουρκική εταιρεία “μαγειρεύει” την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στο Σουσί του Καραμπάχ

Και προξενείο και drones και… τραίνο! Τουρκική εταιρεία “μαγειρεύει” την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στο Σουσί του Καραμπάχ

Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία: Η εταιρεία εργάζεται πάνω στον σχεδιασμό και την κατασκευή των γραμμών σε τρεις κατευθύνσεις, ενάμιση μήνα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στο Σουσί.

Σιδηροδρομική γραμμή για το Σουσί, την πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που καταλύφθηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο των 44 ημερών. Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, τουρκική αναλάβει τον σχεδιασμό.

Η αζερική «Railways CJSC» μαζί με την τουρκική «Kalyon» έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής για το Σουσί, δήλωσε ο Γιαβίντ Κουρμπάνοφ, πρόεδρος των αζερικών σιδηροδρομικών γραμμών την Πέμπτη 23 Ιουλίου.

Ο Κουρμπάνοφ υποστήριξε, ότι η εταιρεία αυτήν την ώρα εργάζεται πάνω στον σχεδιασμό και την κατασκευή των γραμμών σε τρεις κατευθύνσεις.

  1. Στο Χοραντίζ του Ναχιτσεβάν, 115 χλμ από τα σύνορα με την Αρμενία.
  2. Στο Σουσί του Ναγκόρνο Καραμπάχ
  3. Στο Αγκντάμ

Παρ’ όλα αυτά ο Κουρμπάνοφ δεν ξεκαθάρισε σε πόσο μήκος θα εκτείνονται οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Η επίσκεψη Ερντογάν στο Σουσί

Υπενθυμίζεται, ότι στις 16 Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε το Σουσί ως πρώτο σταθμό της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Αζερμπαϊτζάν. Ήταν μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αφού η πόλη είναι μία από τις περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που επανακατέλαβαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στην ένοπλη σύγκρουση με την Αρμενία.

Επίσης είναι είναι δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την πρωτεύουσα Στεπάνεκερτ, η οποία παραμένει υπό αρμενική κατοχή. Στον πόλεμο των 44 ημερών το Αζερμπαϊτζάν επικράτησε χάρη στη στήριξη της Τουρκίας.

Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίγιεφ επισφράγισαν την στρατιωτική τους επιτυχία και συμμαχία με μία κοινή διακήρυξη περί συμμαχικών σχέσεων και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η συμπαραγωγή στρατιωτικών ντρόουν στη Σούσα. Επίσης, η Τουρκία θα ανοίξει προξενείου στην Σοόυσα.

«Όσοι θέλουν να συμβάλουν στο νέο στάτους της περιοχής, πρέπει να απομακρυνθούν από την πολιτική μίσους και προκλήσεων και να συμμετέχουν στην ειρήνη και τη συνεργασία. Όταν αναδειχθεί αυτό το κλίμα, επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία ότι θα συμβάλλουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία» δήλωσε ο Τ. Ερντογάν.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Σούσα προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Αρμενία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας έκανε λόγο για “ξεκάθαρη πρόκληση σε βάρος της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή”.

Ιερό έδαφος

Αυτό το μέρος είναι ιερό έδαφος τόσο για τους Αζέρους όσο και για τους Αρμένιους. Η πόλη που ονομάζεται Σούσα από τους Αζέρους και Σούσι από τους Αρμένιους αποτελεί «μήλον της έριδος» για τις δύο πλευρές. Mία μικρή πόλη μόλις πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε υψόμετρο 1600 μέτρων, η Σούσα συχνά ονομάζεται “το διαμάντι του Καραμπάχ”.

Ιδρυτής της Σουσάς, σύμφωνα με κάποιες πηγές, είναι ο Πανάχ Αλί Χαν, ο οποίος ίδρυσε την πόλη το 1752. Από τα μέσα του 18ου αιώνα έως το 1822, η πόλη υπήρξε πρωτεύουσα του Χανάτου του Καραμπάχ. Κατά το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα (ξεκινώντας από την ένταξη της πόλης στη Ρωσία) η πόλη έγινε πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Η πόλη ανήκε ιστορικά στο Κατζαρικό Ιράν. Με την πάροδο του χρόνου, η Σουσά μετεξελίχθηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Από εκεί κατάγονται πολλοί Αζέροι διανοούμενοι, ποιητές, συγγραφείς και μουσικοί (π.χ. ασίκ, τραγουδιστές μουγκάμ, παίκτες κομπούζ).

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Σουσά ήταν οικισμός και αρχαίο φρούριο εντός του αρμενικού πριγκιπάτου Βαράντα. Κατά αυτές τις πηγές η πόλη ήταν οικισμός και φρούριο από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 18ο αιώνα. Ήταν μία από τις δύο κύριες αρμενικές πόλεις της Υπερκαυκασίας και η έδρα ενός αρμενικού πριγκιπάτου από τον Μεσαίωνα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1750. Επίσης η πόλη έχει τεράστια θρησκευτική και στρατηγική σημασία για τους Αρμενίους, στεγάζοντας τον καθεδρικό ναό Γκαζαντσετσότς, την εκκλησία Κανάτς Ζαμ, δύο άλλες εκκλησίες, ένα μοναστήρι, και εξυπηρετεί (μαζί με την επαρχία Μπερντζόρ/Λατσίν στα δυτικά) ως σύνδεσμος με την Αρμενία.

Η εταιρεία Kalyon

Ο όμιλος «Kalyon» εστιάζει τις δραστηριότητές του στον τομέα των κατασκευών. Ιδρύθηκε το 1974 και από τότε έχει γίνει μία από τις ηγετικές κατασκευαστικές εταιρείες στην τουρκική οικονομία.

Το 2013 ήταν μέρος κοινοπραξίας που κέρδισε σύμβαση 22 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του τρίτου διεθνούς αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ιδρυτής της είναι ο Χασάν Καλιοντζού (εξ ου και kalyon που στα τουρκικά σημαίνει μαγειρείο και το καλιοντζού σημαίνει μάγειρας. Στην Ελλάδα συναντάμε το επίθετο “Καλιοντζίδης”).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube