Weather Icon

Η τουρκική Halkbank πασχίζει για συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ για να κλείσει την υπόθεση ξεπλύματος

Η τουρκική Halkbank πασχίζει για συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ για να κλείσει την υπόθεση ξεπλύματος

Τούρκοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με Aμερικανούς ομολόγους τους, αλλά και με το δικαστικό σώμα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου για να “κλείσει” η υπόθεση εναντίον της κρατικής Halkbank της Τουρκίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Οσμάν Αρσλάν.

Η κρατική τουρκική τράπεζα κατηγορείται για τραπεζική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία σχετικά με τη συμμετοχή της σε σχέδιο εμπορίας χρυσού έναντι ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, βοηθώντας την Τεχεράνη να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η τράπεζα δήλωσε αθώα στις κατηγορίες της υπόθεσης που έχει περιπλέξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έτι περαιτέρω.

Η Halkbank συνεργάζεται με κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία και έχει σχηματίσει 30μελή επιτροπή για την υπόθεση, δήλωσε ο Αρσάν στην εφημερίδα Sözcü το Σάββατο. “Είμαστε σε επαφή με την εισαγγελία (των ΗΠΑ) για να δούμε αν υπάρχουν λόγοι για συμφωνία πριν τη λήξη της υπόθεσης”, ανέφερε. Ο Αρσλάν τόνισε ότι η τράπεζα θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από διώξεις, στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού νόμου περί ξένων κρατικών ασυλιών. Η τράπεζα έχει ήδη ακολουθήσει αυτή την υπερασπιστική γραμμή.

Τον Απρίλιο, ένας δικηγόρος της τράπεζας δήλωσε σε αμερικανικό εφετείο ότι ήταν απρόσβλητη από αμερικανική δίωξη και ότι ένα κατηγορητήριο εναντίον της θα πρέπει να απορριφθεί.

Το κατηγορητήριο της Halkbank αναφέρει ότι ο Τουρκο-Ιρανός εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ρέζα Ζαράμπ δωροδόκησε υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού, για να διευκολύνει το πολύπλοκο σχέδιο ανταλλαγής πετρελαίου για χρυσό στο οποίο η Halkbank ξέπλενε τα έσοδα μέσω του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ.

Ο Ζαράμπ συνελήφθη στο Μαϊάμι κατά την άφιξή του με την οικογένειά του, του ασκήθηκαν κατηγορίες, αλλά, λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης άλλαξε πλευρά, μετέβη στους κατηγόρους, ομολόγησε την ενοχή του για σχέδια επιβολής κυρώσεων, τα οποία αφορούν τη Halkbank και άφησε τον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην διοικητή της τράπεζας, ως μοναδικό κατηγορούμενο.

“Εργαζόμαστε σκληρά για να διαμορφώσουμε μια ισχυρή αμυντική στρατηγική”, δήλωσε ο Αρσλάν, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν αποφανθεί υπέρ της τράπεζας για την υπόθεση στο τέλος του αιτήματος δίωξης, τότε η υπόθεση θα συνεχιστεί σε περιφερειακό δικαστήριο.

Η δίκη της Halkbank επρόκειτο να ξεκινήσει το Μάη, ωστόσο η Τουρκική τράπεζα κατάφερε να καθυστερήσει τη διαδικασία μέσω αρκετών νομικών ελιγμών στο εφετείο που επιβλέπει την υπόθεση στο Μανχάταν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός του πώς επωφελήθηκαν άτομα που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο την τότε εποχή. Ο Ατίλα, αφού εξέτισε την ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ, επέστρεψε μετά βαΐων και κλάδων και διορίστηκε διοικητής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολής.

Από την άλλη, ο τότε υποδιοικητής της τράπεζας Νατζί Αγμπάλ είναι σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Στην υπόθεση έχει επισημανθεί ότι εμπλέκεται και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος συνέβαλε στο “χτίσιμο” του όλου σχεδίου αποφυγής των κυρώσεων.

Εκτός αυτού, ο Ρούντι Τζουλιάνι, αντιμετωπίζει κατηγορίες για λόμπι υπέρ της Τουρκίας, καθώς από τη μία πίεσε τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις κατηγορίες προς τον Ζαράμπ και τη Halkbank, μέσω του Ουίλιαμ Μπαρ, αλλά εμπλέκεται και σε προσπάθεια απαγωγής του Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, υπόθεση για την οποία λέγεται ότι έλαβε ένα μεγάλο ποσό για να τη φέρει εις πέρας ο Μάικλ Φλιν, στον οποίο μάλιστα, ο Τραμπ απένειμε χάρη, λίγες ώρες πριν χάσει τις εκλογές, ώστε να τον σώσει.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube