Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Η πραγματική Ελλάδα τιμά τους μάρτυρες της Κύπρου Ισαάκ και Σολωμού

Δημοσιεύτηκε στις

Το όνομα των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού δόθηκε σε οδό του Μεσολογγίου, παρουσία της μάνας του Τάσου Ισαάκ

Στην Ελλάδα ονοματοδοσίες οδών “Ισαάκ – Σολωμού”, στην Κύπρο ούτε που το σκέφτονται

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Τούτες τις μέρες διεξάγεται στην Ελλάδα η Πορεία της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού». Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, οι μοτοσυκλετιστές μεταφέρουν το μήνυμα της θυσίας των δύο ηρώων, που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους -παραμένουν ασύλληπτοι- πριν 25 χρόνια, κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Σε όλους τους σταθμούς, η ανταπόκριση, τόσο από τον κόσμο όσο και από τις τοπικές Αρχές, ήταν συγκινητική, απόρροια των ισχυρών συμβολισμών που κουβαλούν οι μοτοσυκλετιστές, μα και της συμπόρευσης της μητέρας, της κόρης και των αδερφών του Τάσου Ισαάκ.

Η πορεία στην Αλεξανδρούπολη κατέληξε στην οδό Τάσου Ισαάκ και η υπόσχεση των Αρχών είναι να τιμηθεί και το όνομα του Σολάκη. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου ανακοίνωσε την ονοματοδότηση δρόμου Ισαάκ – Σολωμού, κάθετου στην οδό Κύπρου και με κατάληξη στην προτομή του Λουκή Ακρίτα. Στο Ναύπλιο είναι θέμα ημερών να γίνει κάτι παρόμοιο, μετά από αίτημα της Πρωτοβουλίας, μεσολάβηση φίλων και ανταπόκριση του δημάρχου της πρώτης πρωτεύουσας του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Κι είναι απορία μας, αν και στην Κύπρο τιμώνται οι πιο πρόσφατοι ήρωες της κυπριακής τραγωδίας. Μήπως ο Δήμος Δερύνειας να σκεφτεί πως το οδόφραγμα που οδηγεί στην Αμμόχωστο είναι και χώρος θυσίας; Δεν έπρεπε, όχι να μετονομαστεί η λεωφόρος Αμμοχώστου (όπως έγινε πρόσφατα για τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια -ήταν ανάγκη;), μα να δημιουργηθεί ένα μνημείο ή μια Πλατεία Ισαάκ – Σολωμού, που να δηλώνει ότι εκεί δολοφονήθηκαν δύο λεβέντες; 

Στις άλλες πόλεις, τιμώνται όπως πρέπει ο Τάσος και ο Σολωμός ή δεν μπορούν να μετονομαστούν οι λεωφόροι Τζον Κένεντι, οι οδοί Πρίγκιπος Καρόλου και Βασιλίσσης Ελισάβετ; Η οδός Γκρίζων Λύκων στη Λάρνακα; Η Τζιώρτζη Δημητρώφ στην Παλουριώτισσα ή μια από τις οδούς Φραγκλίνου Ρούζβελτ ή η οδός Αγκύρας στη Λεμεσό; Τόσες και τόσες άλλες οδοί που «βαφτίστηκαν» για πρόσκαιρες καταστάσεις και δεν συντηρούν κάποια από τις μνήμες του λαού μας.

Τι ζητάμε όμως; Μόλις πρόσφατα ο Δήμος Δερύνειας απαίτησε να μετακινηθεί μια λιτή κατασκευή (1Χ2 μέτρων) που τοποθετήθηκε παρά το οδόστρωμα, στη μνήμη του Τάσου και του Σολωμού. Γιατί; Δήθεν το απαίτησε ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που συμπίπτει με τη νεκρή ζώνη, κατ’ ακρίβειαν όμως για… τουριστικούς λόγους. Βλέπετε, ήταν λίγο πριν ανοίξει το κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας και η μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού θα ενοχλούσε τους διερχόμενους. Θα ενοχλούσε τη διέλευση από το υπό κατασκευή τουριστικό τσεκ-πόιντ, που οδηγεί πια και στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, που τη βιάζει το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία, μπροστά στα μάτια των Ελληνοκυπρίων.

Φιλελεύθερος

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αρμενία – Ιράν: Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν και η Αρμενία αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα διήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, εν μέσω εντάσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και με την μακροχρόνια αντιπαλότητα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να παραμένει.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Το αρμένικο ΥΠΑΜ παράλληλα τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν ασκήσεις για να απαντούν σε «επιθέσεις από προσομοιωμένες τρομοκρατικές ομάδες» σε συνοριακά σημεία ελέγχου.

«Στόχος αυτών των γυμνασίων είναι η εδραίωση της ασφάλειας των συνόρων στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», ανέφερε αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης σε ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αρμενία έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Δύση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σχέσεις με την παραδοσιακή σύμμαχο Ρωσία έχουν επιδεινωθεί, με ορισμένους Αρμένιους να κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν τους προστατεύει από το Αζερμπαϊτζάν.

Στενές σχέσεις Γερεβάν – Τεχεράνης

Παρά την προσέγγιση με τη Δύση, το Γερεβάν διατηρεί θερμές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με δυτικές χώρες για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

Τα σύνορα της Αρμενίας με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία παραμένουν κλειστά για πάνω από τρεις δεκαετίες, προσδίνοντας έτσι στα ορεινά σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν μεγάλη οικονομική βαρύτητα.

Η συνοριακή περιοχή του Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εντάσεων της ίδιας της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε πολέμους μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας θύλακας στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε στρατιωτικά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξωθώντας σχεδόν το σύνολο των 100.000 Αρμενίων της περιοχής να καταφύγουν στην Αρμενία.

Ειρηνευτικές συνομιλίες με Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν ζητά από την Αρμενία να του παράσχει έναν διάδρομο μέσω της συνοριακής περιοχής, που συνδέει το Μπακού με τον θύλακα του Ναχιτσεβάν και τη σύμμαχό του, την Τουρκία.

Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι συμφώνησαν σε ένα κείμενο μιας ειρηνευτικής συνθήκης για τον τερματισμό της μεταξύ τους σύγκρουσης, αλλά έκτοτε ανταλλάζουν κατηγορίες για πολλά περιστατικά πυροβολισμών κατά μήκος των βαριά στρατιωτικοποιημένων συνόρων τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ανεπαρκής αντιπροσώπευση της Ελλάδας στον Λευκό Οίκο

Η Ομογένεια πρέπει να έχει και τον Ομογενειακό Πολιτικό της Εκπρόσωπο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Παναγιώτης Ευαγγέλου

Στις 24 Μαρτίου, 2025, παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, εορτάστηκε η Ημέρα της Ελληνικής Εθνεγερσίας-Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης 1821, στον Λευκό Οίκο-White House.

Στην εξέδρα, δίπλα στον Πρόεδρο, ήταν μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ως “εκπρόσωπος της Ομογένειας”. Δεν υπήρχε όμως πολιτικός ομογενής που να αντιπροσωπεύει την Ομογένεια. Αυτό το θεωρώ ανεπαρκή αντιπροσώπευση που δεν μας τιμά.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ΗΠΑ.  Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να στέκεται δίπλα στον Πρόεδρο της Αμερικής, αλλά η Ομογένεια πρέπει να έχει και τον Ομογενειακό Πολιτικό της Εκπρόσωπο. Η ομογένεια δεν είναι θρησκευτικό δόγμα, αλλά πολιτική οντότητα με εξαιρετική και πλούσια παρουσία στο εν γένει Αμερικανικό γίγνεσθαι η οποία πρέπει να διαπιστώνεται από άξιους αντιπροσώπους της.

Αυτό πρέπει και οφείλει να το γνωρίζει και η ίδια η Αρχιεπισκοπή και να επιδιώκει και να ενθαρρύνει την συνεργασία της με όλους τους φορείς της Ομογένειας και τανάπαλι. Προς όφελος και των δύο, ιδιαίτερα σε καιρούς ου μενετούς.

Ποιο το ανυπέρβλητο πρόβλημα για να είναι, για παράδειγμα, ο αρχαιότερος Γερουσιαστής ή Βουλευτής Ελληνικής καταγωγής δίπλα στον Πρόεδρο μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο ή ένας σπουδαίος επιστήμονας, ή κάποιος άλλος σημαντικός ομογενής κοινής αποδοχής επιλεγμένος με κάποιον τρόπο;

Δεν παραγνωρίζω ότι η Ομογένεια έχει εγγενείς οργανωτικές και συντονιστικές αδυναμίες. Και η εικόνα της εορτής στο White House είναι του λόγου το αληθές. Αλλά το πρόβλημα της πολιτικής εκπροσώπησής της στο εν λόγω χώρο δεν είναι δύσκολο.

Τόσο η Αρχιεπισκοπή, όσο και η Επιστημονική, Επιχειρηματική, Πολιτειακή, και άλλες Ομογενειακές κοινότητες και κοινωνικοί θεσμοί και φορείς πρέπει να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να αναζητήσουν λύσεις. Ακόμη και η Ελληνική κυβέρνηση δια της Ελληνικής Πρεσβείας και Προξενικών Αρχών στις ΗΠΑ είναι σε θέση να είναι χρήσιμη. Και έχουμε αρκετά παραδείγματα.

Ευελπισθώ το πρόβλημα της Ομογενειακής πολιτικής εκπροσώπευσης να τεθεί δεόντως στην Ομογενειακή ημερήσια διάταξη (agenda) και επιλυθεί σύντομα για το καλό της Ομογένειας, της Εκκλησίας, της Πατρίδας και του Ελληνισμού εν γένει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Πρόωρη πτώση της στάθμης των ποταμιών στη Γερμανία – Πρόβλημα στον Ρήνο με την ναυσιπλοΐα

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια ανησυχητική εικόνα παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα ποτάμια στη Γερμανία, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου η στάθμη των υδάτων έχει μειωθεί αισθητά, κατά 5 έως και 10 εκατοστά, εξαιτίας των ιδιαίτερα περιορισμένων βροχοπτώσεων των τελευταίων μηνών.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ασυνήθιστη για μια χώρα που κατά παράδοση χαρακτηρίζεται από υγρό κλίμα.

Η εικόνα της χαμηλής στάθμης είναι εμφανής στον ποταμό Lenne, όπως και στον Ρήνο, με τους κατοίκους των περιοχών της Κολωνίας, του Ντύσελντορφ και της Βόννης να παρατηρούν την αλλαγή με προβληματισμό. Οι συγκεκριμένες περιοχές, όπου συνήθως τέτοια εποχή τα ποτάμια βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα λόγω χειμερινών βροχοπτώσεων, φέτος παρουσιάζουν εικόνες που παραπέμπουν περισσότερο σε ξηροθερμική περίοδο.

Η πρώιμη αυτή πτώση της στάθμης των ποταμών εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η ξηρασία ενδέχεται να πλήξει την αγροτική παραγωγή, την ύδρευση, αλλά και τη ναυσιπλοΐα. Ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή των καιρικών συνθηκών σύντομα, η λειψυδρία ενδέχεται να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα το φετινό καλοκαίρι.

Η μείωση των επιπέδων νερού μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, η οποία ενισχύει τα υδρολογικά ακραία φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες. Σύμφωνα με μελέτη του Axel Kleidon, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής ενισχύει τον υδρολογικό κύκλο, οδηγώντας σε αύξηση τόσο της εξάτμισης όσο και των βροχοπτώσεων, αλλά και σε μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, η ανάγκη για βελτιωμένα συστήματα πρόβλεψης πλημμυρών και διαχείρισης υδάτινων πόρων γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Μια πρόσφατη μελέτη παρουσίασε ένα μοντέλο βασισμένο σε ραντάρ για την πρόβλεψη των επιπέδων νερού και την έγκαιρη προειδοποίηση για πλημμύρες, το οποίο εξαρτάται από δεδομένα καθιστώντας το, ευέλικτο και εφαρμόσιμο σε διάφορες περιοχές.

Η τρέχουσα κατάσταση υποδηλώνει ότι το επερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο όσον αφορά την ξηρασία στην Γερμανία, επηρεάζοντας τόσο το περιβάλλον όσο και την τοπική οικονομία. Το καλοκαίρι του 2022, παρόμοια φαινόμενα χαμηλής στάθμης νερού είχαν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα παραγωγής σε αρκετές επιχειρήσεις, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα.. Αυτό συμβαίνει και τώρα, με κύμα αυξημένων ναύλων στον Ρήνο λόγω ρηχών νερών, καθώς το χαμηλό επίπεδο των υδάτων δυσχεραίνει τη διέλευση φορτηγών πλοίων με πλήρες φορτίο.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων να επιβάλλουν προσαυξήσεις στους ναύλους, προκειμένου να καλύψουν το επιπλέον κόστος λειτουργίας υπό περιορισμένη φόρτωση. Το κόστος αυτό μετακυλίεται πλέον στους αποστολείς και τους ιδιοκτήτες φορτίου, αυξάνοντας τις πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το πρόβλημα εντοπίζεται σε ολόκληρο το νότιο τμήμα του Ρήνου, από τη Ντούισμπουργκ και την Κολωνία έως και το κρίσιμο σημείο Kaub, όπου τα πλοία μπορούν να φορτωθούν μόνο κατά 50% της χωρητικότητάς τους. Η πρόγνωση του καιρού για τις ερχόμενες ημέρες δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν προβλέπεται επαρκής βροχόπτωση για άμεση βελτίωση της κατάστασης.

Ο Ρήνος, ως βασική αρτηρία για τη μεταφορά προϊόντων όπως σιτηρά, ορυκτά, άνθρακας και πετρέλαιο θέρμανσης, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για τη γερμανική βιομηχανία και την ενεργειακή επάρκεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός60 λεπτά πριν

Στο σφυρί 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29  και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Ενδιαφέροντα6 ώρες πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή7 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Οικονομία8 ώρες πριν

Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες-...

Διεθνή10 ώρες πριν

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή